Sympaattinen Nipsu-koira lievittää potilaiden hammaslääkäripelkoa: ”Nipsu saa asiakkaan luottamaan, että tilanne menee hyvin”

Viisivuotias kääpiömäyräkoira Nipsu on tuttu näky omistajansa hammaslääkäri Richard Rydbeckin vastaanotolla.

Idea hammaslääkäripelkoa lievittävästä koirasta ei kuitenkaan ollut alun perin suunniteltu.

– Nipsu oli kerran sattumalta vastaanotolla ja oli vähän kuin piilossa vastaanottohuoneessa. Koska asiakas piti koirasta niin paljon, saimme idean, että Nipsu voisi tulla useamminkin vastaanotolle, Richard Rydbeck kuvailee MTV Uutisille.

Terveysviranomaiset hyväksyivät Nipsun läsnäolon, ja niinpä koirasta tuli osa hattulalaisen hammaslääkärin vastaanoton arkea. 

– Lääkärit sanoivat, että Nipsu tekee hyvää. Koira laskee pelkäävän asiakkaan kohonnutta verenpainetta ja stressihormoneja. Jostain syystä koira rauhoittaa asiakkaita, mutta senhän eläimet yleensäkin tekevät, Rydbeck avaa.

Hoitotilanne sujuu paremmin Nipsun kanssa 

Richard Rydbeck sanoo pelkäävän asiakkaan hoitotilanteen sujuvan paremmin Nipsun ollessa paikalla.

– Nipsu saa asiakkaan luottamaan siihen, että tilanne menee hyvin ja että hän selviää siitä. Parhaiten Nipsu auttaa silloin, kun hammaslääkäripelkoinen asiakas tietää jo etukäteen koiran olevan vastaanotolla, Rydbeck kuvaa.

Niinpä Nipsu sai tulla vastaanotolle: yllättäen se myös koulutti itse itsensä tehtävään.

– Emme ole kouluttaneet Nipsua. Se rauhoittuu potilaan lähellä ja lähes nukahtaa potilaan syliin. Kun asiakas rauhoittuu Nipsun rauhallisuuden ansiosta, koiralle erittyy asiakkaan tapaan mielihyvähormoneja. Sekä koira että asiakas hyötyvät, Rydbeck sanoo.

Vastaanotolla ollessaan Nipsu makaa potilaan sylissä. Kun hammaslääkärin tuoli lasketaan alas, Nipsu muuttuu hyvin rauhalliseksi ja lähes nukahtaa.

Richard Rydbeck kertoo, että Nipsu on vapaalla metsästyskoira. Se rakastaa ihmisiä, vaikka kaikista omista lajitovereistaan Nipsu ei aina välitä. Nipsu on itsepäinen ja vilkas, mutta hyvin ihmisystävällinen.

Jos koira ei ole töissä, sen perään kysellään

Richard Rydbeck sanoo, että Nipsulla on hyvä muisti ihmisten suhteen.

– Nipsu muistaa ihmiset hyvin ja reagoi iloisesti, kun joku tuttu asiakas tulee.

Koira ei ole joka päivä töissä, vaan on pääosin paikalla noin kerran viikossa. Jos Nipsua ei näy, asiakkaat kyselevät koiran perään. Koira on yleinen puheenaihe.

– Onko Nipsu lomalla, tai onko Nipsulla nyt pekkaspäivät?, asiakkaat usein kysyvät, jos koira puuttuu, Rydbeck naurahtaa.

Nipsu on hammaslääkäripelon helpottamisessa taitava. Ystävällisen ja levollisen koiran läheisyys auttaa Rydbeckin mukaan lievittämään asiakkaiden hammashoitoihin kohdistuvaa jännitystilaa.

Tulevaisuudessa Nipsun tapaisia koiria saattaa tulla vastaanotoille enemmänkin. Oulun yliopisto tutkii parhaillaan koira-avusteisen hammashoidon merkitystä hammaslääkäripelkoisten potilaiden hoidossa.

Iloinen Nipsu on tienraivaaja sen suhteen, että monen hammaslääkärikäynnit ovat aiempaa odotetumpia.

*** 

Video: haaveissa oma koiranpentu? Ota nämä asiat huomioon koiranpennu hankinnassa.

Haaveissa oma koiranpentu? Ota nämä asiat huomioon koiranpennun hankinnassa 10:35

Lue myös:

    Uusimmat