Mainos

Syksyn pakkasennätys rikki Sodankylässä – "Tavanomaista kylmempää"

Sodankylän Vuotsossa rikottiin viime yönä kuluvan syksyn pakkasennätys, kun lämpötila painui aamuvarhaisella -22,2 asteeseen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Lapissa mitattiin viime yönä laajalti 15 asteen pakkasia. Kylmä vyöhyke ulottui Koillismaalle asti. Kuusamon, Pudasjärven ja Taivalkosken seuduilla mitattiin 18 asteen pakkasia.

Pohjoisimmassa Lapissa pakkasta oli kymmenisen astetta.
Ilmatieteen laitoksen mukaan parinkymmenen asteen pakkaset Lapissa lokakuun lopussa eivät ole ennenkuulumattomia.

– Ei tämä poikkeuksellista ole, mutta tavanomaista kylmempää, meteorologi Paavo Korpela sanoo.

Suomessa oli viime yönä pakkasta koko maan laajuudelta rannikoita lukuun ottamatta.

Lumipeite eristää 

Lappiin on luvassa myös ensi yöksi parinkymmenen asteen pakkasia. Myös maan itäosiin on luvassa kylmä yö. Lännessä sen sijaan on lauhempaa, kun luvassa on pilvistä säätä ja heikkoja lumisateita.

Myös päiväsajaksi Pohjois-Suomeen on luvassa kylmää säätä, sillä esimerkiksi keskiviikkona iltapäivällä pakkasta on kymmenen pakkasasteen alapuolella.

Myös torstain vastaisesta yöstä on tulossa kylmä etenkin lumipeitteisillä alueilla. Keski-Suomessakin pakkanen saattaa kiristyä 15 asteeseen.

– Lumipeite eristää maaperästä tulevaa lämpöä. Kymmenenkin sentin lumipeite voi aiheuttaa merkittävän eron lämpötilaan, Korpela kertoo.

Sodankylän Vuotsossa on tällä hetkellä noin 15 senttiä lunta. Eniten Lapissa on lunta mitattu Sallan Värriötunturilla, missä lunta on 24 senttiä.

Myös Pohjois-Karjalassa on vahva lumipeite. Esimerkiksi Ilomantsissa on 22 senttiä lunta.

– Sielläkin voi tulevina öinä olla aika tuntuvia pakkasia, Korpela arvioi.

Loppuviikolla lauhempaa 

Loppuviikolle on luvassa lauhempaa säätä. Torstaina Pohjois-Suomessakin pakkanen lauhtuu muutamaan asteeseen, ja sen jälkeen lämpötila voi paikoitellen nousta plussan puolelle.

Maan eteläosissa voi esimerkiksi lauantaina olla laajalti noin viisi astetta lämmintä. Rannikoilla lämpötila voi nousta lähemmäs kymmentä lämpöastetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.