Sydäntaudit iskevät nyt myös lapsiin – liikkumattomuus ja liikapaino vaaraksi

Ylipaino ja vähäinen liikunta tekevät hallaa jo lapsen sydämelle.

Valtimoiden seinämien jäykkyys ja valtimoiden vähäinen laajeneminen ovat sydän- ja verisuonisairauksien ensimmäisiä merkkejä, joita voidaan mitata. Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoittaa, että vähäinen liikunta, heikompi kestävyyskunto sekä ylipaino ovat yhteydessä valtimoiden seinämien jäykistymiseen jo 6-8-vuotiailla lapsilla.

Tutkimus tehtiin 160 lapsen otoksella ja julkaistiin arvostetussa Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports –lehdessä.

Hyväkuntoisilla joustavammat valtimoiden seinämät

Kuopiolainen tutkimus osoitti, että parempi kestävyyskunto, runsas vapaa-ajan liikunta ja vähäinen kehon rasvakudoksen määrä olivat yhteydessä joustavampiin valtimoiden seinämiin jo alakouluikäisillä lapsilla.

Lapsilla, joilla oli parempi kestävyyskunto, oli myös parempi valtimoiden laajenemiskyky fyysisen rasituksen aikana.

Lisäksi tutkimus osoitti, että jäykimmät valtimot olivat lapsilla, joilla huono kestävyyskunto tai vähäinen liikunnan määrä yhdistyi kehon korkeaan rasvaprosenttiin.

Sairauksien ehkäisy kannattaa aloittaa jo lapsuusiässä

Kuopiolainen tutkimus on osoittanut aiemmin, että tyypin 2 diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien riskitekijät alkavat kasautua samoille usein ylipainoisille ja fyysisesti passiivisille henkilöille jo lapsuusiässä. Tämä on huolestuttavaa, koska riskitekijöiden kasaantuminen lapsuusiässä lisää huomattavasti tyypin 2 diabeteksen, verenkiertoelinsairauksien ja ennenaikaisten kuolemien riskiä aikuisiässä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa voitiin jo nähdä muutoksia niiden lasten valtimoissa, jotka liikkuvat vähemmän ja joilla on esimerkiksi huonompi kunto. Tulosten perusteella voidaan ajatella, että elintapojen parantaminen jo lapsena vähentää sydän- ja verisuonisairauksien puhkeamista myöhemmällä iällä.

Huomionarvoinen havainto oli erityisesti paremman kestävyyskunnon yhteys parempaan valtimoiden terveyteen. Sen perusteella varsinkin säännöllisesti toistuva ”hikiliikunta” voi olla eduksi valtimoterveydelle.

 

Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimus on käynnissä oleva elintapainterventiotutkimus, jonka alkumittauksiin vuosina 2007-2009 osallistui 512 iältään 6–8-vuotiasta lasta

 

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja