Sydämelle hyvät elämäntavat ehkäisevät muitakin sairauksia

Seitsemän keskeistä sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevää seikkaa ehkäisevät samalla myös syöpää ja monia muita kroonisia sairauksia. Yhdysvaltalaistutkijoiden havainto julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, miten hyvin Yhdysvaltojen sydänyhdistyksen seitsenkohtainen luokitus soveltuu muiden kuin sydänoireiden ehkäisyyn.

Luokituksessa potilaat pisteytetään sen mukaan, miten lähellä he ovat ideaalia sydänterveyttä. Parhaat pisteet saavat savuttomat, normaalipainoiset, suositusten mukaisesti liikuntaa harrastavat ja ravitsemussuositusten mukaisesti syövät. Lisäksi huomioon otetaan veren kolesterolitasot, verenpaine ja glukoositasot.

Seuraamalla 6 500 miestä ja naista kymmenen vuoden ajan tutkijat havaitsivat ensinnäkin, että osallistujien riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin oli sitä pienempi, mitä paremmin he täyttivät yllämainitut kriteerit.

Lisäksi terveellisimmin elävien riski sairastua syöpään oli 20 prosenttia pienempi, riski sairastua munuaistautiin 60 prosenttia pienempi ja riski sairastua keuhkokuumeeseen, keuhkoahtaumaan ja veritulppaan noin 50 prosenttia pienempi kuin epäterveellisemmin eläneiden osallistujien.

Yhdysvaltalaisten havainnot vahvistavat näyttöä elämäntapojen merkityksestä lukuisten sairauksien synnyssä ja ehkäisyssä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja