Mainos

Suurperheen isän mobiilisovellus varoittaa vanhempia: "Jo 8-vuotiaat lapset jakavat sopimattomia kuvia"

Uusi sovellus varoittaa vanhempia lapsen puhelimessa olevista alastonkuvista.

Tulevat sukupolvet ovat kasvaneet nettiä käyttäen. Älypuhelin kuuluu varustukseen jo ennen kouluikää. Vaikka teknisten välineiden käyttö onnistuisikin lapsilta paremmin kuin aikuisilta, täytyy vanhempien muistaa käydä läpi tiettyjä nettikäyttäytymisen sääntöjä.

Internetin kaikkien hyvien puolten joukosta löytyy auttamatta myös ne negatiiviset suunnat. Nuoret käyttävät älypuhelimia päivittäin, mutta eivät aina ymmärrä, että joitakin asioita ei kannata jakaa kavereiden, eikä varsinkaan tuntemattomien kanssa.

Suomen Laki

Rangaistava alaikäiseen kohdistuva seksuaalirikos toteutuu netissä jo silloin, jos käy seksuaalissävytteistä keskustelua alle 16-vuotiaan kanssa.

(Katso rikoslain pykälät tästä.)

Tällaisia ovat ainakin nuorison keskuudessa valitettavan yleiset alastonkuvat ja seksuaalisesti värittyneet viestit. Lontoolainen Daniel Skowronski on neljän lapsen isä ja teknologiayrityksen perustajajäsen.

– Tajusin, että jo 8-vuotiaat lapset jakavat sopimattomia kuvia, Skowronski kertoi kauhistuneena Daily Mailille.

Skowronski päätti tehdä asialle jotain ja suunnitteli Gallery Guardian -nimisen sovelluksen älypuhelimille. Gallery Guardian ilmoittaa vanhemmille, jos lapsen älypuhelimessa havaitaan paljasta pintaa tai sukuelimiä sisältävää kuvamateriaalia. Sovellusta odotetaan julkaisuun vielä huhtikuun aikana.

Mies kauhistelee sitä maailmaa, mihin lapset kasvavat ja tottuvat. Siksi hän halusikin luoda jotain, jonka avulla vanhemmat saavat kasvatuksellisesti valtaa vaikuttaa tilanteeseen.

– Pojat kiristävät tyttöjä sillä, että he pyytävät tytöiltä kuvia. Jos he eivät saa niitä, he kieltäytyvät pyytämästä tyttöjä ulos, Skowronski kertoo.

Seksiviestit huolestuttavat vanhempia enemmän kuin nautintoaineet

Uusien tutkimustulosten mukaan brittivanhemmat ovat nykyään huolestuneempia lastensa lähettämistä seksiä sisältävistä viesteistä kuin esimerkiksi tupakoimisesta tai alkoholinkäytöstä. Yhdeksän kymmenestä toivoisi koulujen tekevän enemmän opetusta tällä saralla ja varmistavan, että lapset ymmärtävät alastonkuvien lähettämiseen liittyvät vaarat.

Lasten oikeuksien puolesta kampanjoiva Pippa Smith sanoo, että kaikkea ei voi jättää teknologian varaan. Lapsille pitää selvittää mikä on väärin ja miksi. Smith kuitenkin muistuttaa, ettei lapsilla ole kognitiivsta osaamista ymmärtää ja vastustaa sitä seksististä kulttuuria, jonka keskellä he auttamatta nykyään elävät.

Lähteet: Daily Mail, Telegraph, RIKU, Suomen Laki

***

6:00

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja