Suuri älypuhelinvertailu päivittyi: Google Pixel olisi ykkönen, jos se olisi halvempi

Huippupuhelinten rintamalla eletään mielenkiintoisia aikoja. Ensimmäistä kertaa noin 400 euron hintaiset puhelimet ovat murtautumassa Applen iPhonen ja Samsungin Galaxy S-huippumallien tontille.

Kuluttajan kannalta tämä on ilouutinen, sillä huippuominaisuuksilla varustetun puhelimen voi saada yli lähes tuplasti halvemmalla kuin iPhonen.

Oneplus 3 ja Huawein valmistama Honor 8 ovat esimerkkejä kiinalaisten puhelinmallien esiinmarssista Suomessa. Tähän asti kiinalaisia älypuhelimia on voinut tilata netistä Suomen ulkopuolelta, mutta Huawein vahva nousu Suomessa on lisännyt kiinnostusta myös muihin merkkeihin.

Riittävätkö Oneplus 3:n ja Honor 8:n ominaisuudet kampittamaan Samsungin ja Applen kärkipaikoilta? Otimme selvää. Kuten myös siitä, miten Googlen uusi Pixel-puhelin pärjää kilpailussa iPhonelle. Pixel ei ole vielä myynnissä Suomessa, mutta se on herättänyt runsaasti kiinnostusta Android-käyttäjien keskuudessa.

Apple iPhone 7

Hinta:

Tykkäsimme:
+ Kameran uudistukset
+ Vesitiiviys
+ Parantunut akun kesto

Emme tykänneet:
- Perinteisen kuulokeliitännän puuttuminen
- Langattoman latauksen puuttuminen

Kun Apple esitteli vuosi sitten iPhone 6s -mallin, reaktiot olivat kaksijakoiset. Puhelimen merkittävin uudistus oli uudenlainen kosketusnäyttöpaneeli, joka tunnisti voimakkaamman painalluksen ja toi näin ollen uudenlaisia toiminnallisuuksia, esimerkiksi pikavalikoita suoraan sovellusikoneista. Muuten kyseessä oli vain päivitys edellisestä kuutosmallista, joka uudisti iPhonen perusteellisesti myös ulkoisesti.

Viime perjantaina myyntiin Suomessakin tullut iPhone 7 ei sekään ole ulkoinen uudistus. Puhelin näyttää lähes samalta, lukuun ottamatta antenniviivojen sijainnin muuttamista takakannessa ja sitä olennaisinta fyysistä muutosta: 3,5 millin kuulokeliitännän poistumista. Siitä lisää myöhemmin.

Toinen huomattava uudistus löytyy puhelimen takaa: kamera on nyt selvästi aikaisempaa isompi ja se on muotoiltu takakanteen tyylikkäämmin.

Applen ansiona voi pitää sitä, että jokainen iPhone-käyttäjä on uuden mallin ostaessaan kotonaan. Näppäinten paikkoja ei ole muutettu, kaikki toimii vanhaan tuttuun tapaan. Vaikka moni janoaa uudistuksia, toimivia ratkaisuja ei välttämättä kannata muuttaa vain muuttamisen takia.

Vaikka Apple väittää parantaneensa näytön kirkkautta, käytössä se vaikuttaa samalta kuin 6s-mallissa.

Kotinäppäin uusiksi

Kotinäppäimen osalta Apple on kuitenkin päätynyt muutokseen, joka vaikuttaa uudistukselta uudistuksen takia. Kotipainike reagoi nyt pienempään painallukseen, nappi ei painu alas lainkaan ja siihen siihen on lisätty tärinävaste. Asetusvalikosta käyttäjä voi päättää, minkä kolmesta painallusvaihtoehdosta hän valitsee. Vaihtoehdot eroavat toisistaan painalluksen responsiivisuudessa.

Kotinäppäimen uudistuksella voi olla vaikutusta painikkeen kestävyyteen. IPhone-käyttäjät tietävät, että kotinäppäin on ollut aikaisemmissa iPhoneissa mute-näppäimen ohella varsin vikaherkkä. Muutoin olisimme yhtä hyvin käyttäneet vanhanmallista painiketta.

Apple on parantanut haptista tuntopalautetta puhelimen eri toiminnoissa. Se näkyy esimerkiksi 3D Touch -toiminnoissa (kuvakkeen voimakas painallus).

Lisää vakautta kuvaukseen

IPhone 7:n kamera on ollut aina yksi parhaista älypuhelinmarkkinoilla. Viime vuonna Apple päätti jättää optisen kuvanvakaajan ainoastaan iPhone 6s Plussan käyttäjien iloksi. Seiskaversiossa se on myös normaalikokoisessa malliversiossa. Tämä on hyvä uutinen mobiilikuvaajalle.

Optinen kuvanvakaaja parantaa ainakin teoriassa kuvien laatua vähentämällä tärinää. Digitaaliseen kuvanvakaajaan verrattuna optinen on aina parempi vaihtoehto. Hämäräkuvauksen laatu paranee kun tärähdykset vaimenevat. Apple on samalla kasvattanut kameran aukkolukua, mikä niin ikään parantaa hämärässä otettujen kuvien laatua.

Viimeaikaisissa kansainvälisisissä vertailuissa Samsung Galaxy S7 on päihittänyt uuden iPhonen etenkin hämäräkuvauksessa. Samsungin valovoimaista kennoa on vaikea voittaa, mutta useimmiten laadukas kuva vaatii joka tapauksessa riittävän valon. Ulkona päivänvalossa ja sisätiloissa iPhonen kamera on aina tuottanut laadukasta jälkeä.

IOS10:n kamerasovellus on tismalleen sama kuin edeltäjässä. Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasoftaansa minkäänlaisia manuaalisäätimiä, joten kuvaus hoituu käytännössä yhtä nappia painamalla. Se ei haitanne paatuneita iPhone-kuvaajia mutta voi olla vierasta Android-kameroista Apple-maailmaan siirtyville. Toisaalta osaamattomissa käsissä manuaaliasetusten sörkkiminen voi hyvinkin pilata kuvan.

Kameran led-salama on aikaisempaa kirkkaampi, koska siinä on neljä led-valoa. Monen mobiilikuvaajan harvoin käyttämä salama on nyt jotenkin käyttökelpoinen, vaikka hyviä kuvia mobiilikameran salama harvoin tarjoaa.

Perinteisen kuulokeliitännän kuolema

Apple on aikaisemminkin tehnyt rohkeita ratkaisuja, ja useimmiten ne ovat liittyneet liitäntöjen suoraviivaiseen karsimiseen. Apple ei todellakaan näytä pitävän ylimääräisistä liitännöistä.

IPhone 7:n myötä Apple hautaa 3,5 millisen kuulokeliitännän ja tuottaa samalla rutkasti päänvaivaa monelle käyttäjälle. Tuotepakkauksen mukana tulee adapteri, jolla vanhat kuulokkeet saa Applen lightning-porttiin, mutta kuka muistaa aina kantaa mukanaan lyhyttä adapterijohtoa? Ennen pitkää se hukkuu, eikä sen jälkeen ole muuta vaihtoehtoa kuin ostaa langattomat kuulokkeet tai päivittää langalliset lightning-maailmaan.

Mitä niin suurta etua lightning-liitännästä sitten on, jotta perinteinen kuulokeliitäntä kannattaa kuopata? Ainakin se, että Apple voi tehdä puhelimistaan jatkossa ohuempia.

On helppoa uskoa että merkittävä osa käyttäjistä ei pidä Applen ratkaisusta.

Lightning-portin väitetään parantavan musiikin laatua. Lisäksi se tarjoaa kuulokkeilla virtaa, joten esimerkiksi taustamelukuulokkeisiin ei enää tarvitse rakentaa omaa virtalähdettä.

Yhtä kaikki, on helppoa uskoa että merkittävä osa käyttäjistä ei pidä Applen ratkaisusta. Emme mekään, mutta toisaalta tämä voi avata uuden aikakauden kuulokeliitännöissä myös Android-puhelimissa. Kuka tietää, milloin näemme ensimmäiset USB Type-C -kuulokkeet esimerkiksi Samsungin älypuhelimen tuotepakkauksessa.

IPhone 7:n kuulokeliitännän vierestä löytyy nyt kaksi kaiutinta, toisin sanoen iPhone toistaa ääntä stereona. Samalla kaiutinten äänenvoimakkuus on aikaisempaa suurempi.

Pientä parannusta akun kestoon

IPhonea ei liiemmin tunneta isosta akustaan. Uusimmassa puhelimessaan Apple on kuitenkin kasvattanut akun kokoa hieman entisestä. IPhone 7:ssä käytetään 1960 milliampeeritunnin akkua. Vielä 6s-mallissa akun koko jäi 1715 milliampeerituntiin. Edelleenkään koko ei ole vakuuttava ja jää jälkeen monista kilpailijoista, mutta Applen mukaan seiskaversiossa riittää potkua kaksi tuntia pidempään käyttöön yhdellä latauksella.

On suorastaan erikoista, miksei Apple ole vieläkään esitellyt iPhonelleen langatonta latausta. Sellainen on jo arkipäivää muun muassa Samsungin puhelimissa. Nokia esitteli sellaisen jo vuosia sitten Lumia-puhelimilleen.

Yksi syy voi olla se, että Applella on kehitteillä oma nopea langaton lataustekniikkansa, jonka se haluaa esitellä vuoden kuluttua iPhonen 10-vuotisjuhlalanseerauksessa. Tuolloin puhelimen odotetaan uudistuvan perusteellisesti myös ulkoisesti.

Vihdoin vesitiivis – Vai onko sittenkään?

IPhone 7:n voi vihdoin ottaa huoletta mukaan vesisateeseen, eikä sen kanssa tarvitse pelätä rannalla. Apple lupaa laitteen kestävän 30 minuutin upotuksen metrin syvyiseen veteen. Näin se tulee vihdoin samalle, tai ainakin lähes samalle viivalle Samsungin ja Sonyn älypuhelinten kanssa.

Todellisuus ei välttämättä ole näin auvoinen. Apple varoittaa, että upotus suolaveteen voi olla kohtalokas ja puhelin pitäisi sen jälkeen huuhdella välittömästi tavallisella vedellä. Lisäksi valmistaja huomauttaa, ettei märkää puhelinta tulisi liittää laturiin.

Testikäytössämme upotus veteen sujui ilman ongelmia ja puhelin toimi vielä sen jälkeenkin. Pidempi käyttökokemus näyttää, onko iPhone 7 oikeasti vesitiivis.

IOS10: Mitä uutta?

Uuden iPhonen myötä on totuttu myös uuteen käyttöjärjestelmäversioon. Koska käyttöjärjestelmä on yksi syy iPhonen suosioon, perehdytään siihen hetkisen verran.

Ensimmäisenä vastaan tulee näytön automaattinen herätys puhelinta nostamalla. Android-puhelimista tuttu ominaisuus on siis saapunut iPhoneen.

Ilmoitukset ovat nyt puhekuplissa ja niihin on lisätty 3D Touch -toimintoja. Voimakas painallus ilmoituksen päällä avaa valikon, josta käyttäjä voi hyväksyä esimerkiksi kalenterikutsun avaamatta kalenterisovellusta. Viestiin voi vastata voimakkaammalla painalluksella avautuvasta valikosta, jopa suoraan lukitusnäytöltä. 3D Touch -toiminnot ovat myös kolmansien osapuolten sovellusten käytettävissä.

Ruudun alalaidasta näkyviin vedettävä komentokeskus on uudistunut ja selkeytynyt.

Ruudun alalaidasta näkyviin vedettävä komentokeskus on uudistunut ja selkeytynyt. Night Shift -toiminto on nyt näkyvällä paikalla ruudulla neljän pikavalikkokuvakkeen alapuolella.

Musiikkia kontrolloidaan pyyhkäisemällä vasemmalle komentokeskusnäkymässä. Näin ollen musiikkipainikkeet ovat saaneet kokonaan oman näkymänsä.

Lukitusnäytöstä pääsee aikaisempaa kätevämmin kamerasovellukseen. Siinä missä aikaisemmassa iOS-versiossa piti pyyhkäistä pientä kamerakuvaketta ylöspäin ruudun alalaidasta, nyt riittää yksi pyyhkäisy vasemmalle mistä tahansa kohtaa näytöltä. Kotinäkymän pyyhkäisy oikealle avaa sen sijaan uuden widget-sivun.

Apple on parantanut karttojaan uuteen iOS-versioon. Karttanäkymää voi nyt zoomata sisään ja ulos navigoinnin aikana. Navigointiin on lisätty myös tiedot ruuhkista ja karttapohjaan on lisätty point of interest -pisteitä.

Uudistukset tekevät Applen omasta viestisovelluksesta monipuolisen kokemuksen.

Uudessa käyttöjärjestelmäversiossa viesteihin voi lisätä helposti livevideokuvaa ja viesteihin voi vastata piirtämällä tai kirjoittamalla vapaasti pieneen ikkunaan. Toiminto on tuttu Apple Watch -älykellosta. IOS10:n Digital Touch -toiminnolla käyttäjät voivat lähettää toisilleen tulipalloja, suudelmia ja sydämensykkeen. Uudistukset tekevät Applen omasta viestisovelluksesta monipuolisen kokemuksen.

Kenelle?

IPhone 7 on hyvä älypuhelin. Teknisesti markkinoilla on parempia, mutta kokonaisuutena iPhone 7 on edelleen terävintä kärkeä. Sen käyttölogiikka toimii edelleen hienosti ja se on ehkä yksi syy, miksei Apple ole tehnyt suuria muutoksia. Yksinkertaisesti sanottuna: Suuria puutteita ei ole, ellei sellaisena pidetä langattoman latauksen puuttumista.

Jos omistat iPhone 6s-mallin, seiskaversio ei tuo mullistavia uudistuksia. Jos olet ahkera mobiilikuvaaja, optinen kuvanvakaaja tuo kuvien napsimiseen toivotun uudistuksen. Jos liikut paljon ulkona, vesitiiviys on varteenotettava uudistus sinulle.

Vanhemman iPhonen omistaja saa monet iPhone 7:n mukanaan tuomista uudistuksista iOS10-päivityksen myötä.

Mutta, mutta. Sitten se hinta. Vaikka moni ostaakin nykyään puhelimen kuukausimaksulla, 779 euron alkaen-hintainen iPhone 7 on kallis hankinta. Applen ongelmana alkaa olla se, että satasia halvemmalla saa yhtä edistyksellisen puhelimen. Huippuominaisuudet ovat laajentuneet edullisiin laitteisiin, jotka myös näyttävät hyviltä.

Jos hinta ei ole este ja pidät iOS-käyttöjärjestelmää tärkeimpänä valintakriteerinä, ratkaisu on harvinaisen helppo. Silloin kilpailua ei ole.

---

Samsung Galaxy S7 edge

Hinta: Noin 800 euroa

Tykkäsimme
+ Muotoilu
+ Akun kesto
+ Kamera

Emme tykänneet
- Edge-näytön käyttömahdollisuudet
- Virhepainallusten määrä

Samsung Galaxy S7 edge on Samsungin uusin lippulaivapuhelin, joka seuraa viime vuonna esiteltyä Galaxy S6 edgeä.

Galaxy S7 edgen tunnistaa reunanäytöstä. Ulkoisesti puhelin on lähes kopio edeltäjästään. Näyttö on kasvanut 0,4 tuumalla, ja sen takia myös puhelimen fyysinen koko on hieman suurempi. Lisäksi puhelimen takaosan reunat on muotoiltu pyöreiksi, minkä ansiosta laitteen otetuntuma on parempi. Kulmikkaat reunat ovat historiaa.

Muilta osin erot ovat vähissä. Yksi sellainen on takaosan kameran linssin sijoittaminen aavistuksen alemmas kuin edeltäjässä. Lisäksi linssi on nyt vähemmän ulkoneva ja sen takia puhelin näyttää aavistuksen linjakkaammalta.

Kaiken kaikkiaan Galaxy S7 on yksi markkinoiden kauneimmista, ellei kaunein älypuhelin. Samsung on onnistunut erinomaisesti luomaan erottuvan ja omintakeisen muotokielen. Tämä puhelin erottuu edukseen.

Reunanäytöllä vähän käyttöä

Galaxy S7 edgen reunanäyttö lisää puhelimen ulkonäöllistä vaikutelmaa, mutta sen käyttötarkoitus jää usein hämäräksi. Ellei itseään pakota reunanäytön käyttämiseen, sen hienoudet jäävät usein hyödyntämättä.

Ärsyttävä piirre reunanäytössä on virhepainallusten määrä. Jos puhelinta yrittää käyttää yhdellä kädellä, sormi eksyy usein väärään paikkaan ja seurauksena on usein väärän toiminnon käynnistyminen.

S7 edgessä reunanäytölle on keksitty uusia käyttökohteita. Näytössä on nyt kaksi vierekkäistä riviä, joten siihen voi liittää aikaisempaa enemmän sovelluksia. Sovelluksia voi koota myös kansioihin. Lisätila mahdollistaa myös aikaisempaa useamman yhteystiedon kiinnittämisen näyttöön.

Vähemmän hyödyllisiä toimintoja ovat kompassi ja viivotin. Siihen väliin sijoittaa uutisfeed, joka hakee uutisia Yahoon uutispalvelusta. Uutiset ovat luonnollisesti englanninkielisiä, mikä voi olla este joillekin suomalaiskäyttäjille.

Edge-näyttöön saa myös säätiedot, jotka tosin useimmiten luetaan suoraan kotinäkymään liitetystä widgetistä.

Vihdoin vesitiivis

Galaxy S7 ja S7 edge ovat molemmat vesitiiviitä. Niitä voi pitää matalassa vedessä jopa puolen tunnin ajan ilman vaurioita. Moni kuluttaja saattaa ihmetellä, miten suojaamattomat liittimet voivat olla vesitiiviitä. Salaisuus piilee puhelimen sisällä. Komponentit on suojattu sisältäpäin, eikä vesi pääse turmelemaan sinänsä arkaa elektroniikkaa. Vesitiiviyden pitäisi olla vakio-ominaisuus kaikissa uusissa älypuhelimissa.

Muistikorttipaikka tekee paluun

Galaxy S6:n ostajat eivät liiemmin innostuneet Samsungin päätöksestä luopua puhelimen muistikorttipaikasta. S7 -mallien kohdalla microSD-paikka on tuotu takaisin, ja hyvä niin.

Puhelin tukee enintään 200 gigatavun korttia, eli Suomessa myytäviin malleihin saa yhteensä 232 gigaa tallennustilaa, jos mukaan lasketaan laitteen fyysinen tallennusmuisti. Tämä riittää jokaisen käyttäjän tarpeisiin. Muistikorttipaikka on samassa kolossa sim-kortin kanssa.

Kameraan lisää valoa

Galaxy S7:n kamera osoittautui testimme aikana lupausten arvoiseksi. Samsung on parantanut kameran kennon valovoimaa vähentämällä megapikselien määrää. Edeltäjään verrattuna megapikseleitä on neljä vähemmän, mutta hämäräkuvaus on saatu nostettua uudelle tasolle. Kamerassa on monipuoliset kuvausasetukset, jollaisia toivoisi myös iPhone-maailmaan. Hämäräkuvauksen kannalta erityinen merkitys on kameran kennon vastaanottaman valon määrällä. Tätä Samsung on pystynyt parantamaan merkittävästi. Silti on syytä muistaa, ettei mobiilikamera yllä hämäräkuvauksessa järjestelmäkameran tasolle.

Toinen merkittävä parannus on automaattitarkennuksen nopeutuminen, mistä on hyötyä etenkin videokuvauksessa. Kamera käyttää tarkennuksessa Dual Pixel -teknologiaa.

Nopeaa latausta

Samsung on ottanut virransäästöominaisuudet tosissaan. S7:n akun voi ladata nollasta 30 prosenttiin noin 30 minuutissa ja nollasta täyteen 100 minuutissa, tosin ainoastaan puhelimen mukana tulevalla latauskaapelilla.

Puhelimessa ei ole uutta usb Type-C -liitäntää, johon latauskaapelin voi sujauttaa kummin päin tahansa. Samsungilla on ratkaisuun selvä syy: Type-C ei ole yhteensopiva Gear VR -virtuaalilasien kanssa ja toisaalta pikalataustekniikka mahdollistaa "vanhanmallisellakin" kaapelilla yhtä nopean lataamisen.

Galaxy S7 edge on muutenkin akun kestoltaan hyvällä tasolla. Laitteessa on 1000 milliampeerituntia suurempi akku kuin edeltäjässään. Lisäksi prosessori on aikaisempaa energiatehokkaampi ja Android 6.0 -käyttöjärjestelmä vie vähemmän virtaa kuin aikaisempi versio.

Kenelle?

Samsung Galaxy S7 on monelta osin tämän hetken ykkösluuri. Testaamamme S7 edge on reunanäyttönsä ansiosta perusmallia kauniimpi, mutta toisaalta 100 euroa kalliimpi. Lisärahalla saa enemmän kokoa ja näköä.

Galaxy S7 edge sopii käyttäjälle, joka ei halua tehdä puhelimensa valinnassa kompromisseja. Selvästi edullisemmalla hinnalla saa nopealla prosessorilla, teräväpiirtonäytöllä ja riittävällä tallennusmuistilla varustettuja älypuhelimia, mutta premiumia ne eivät ole. Samsung on onnistunut yhdistämään edistyksellisen muotoilun ja erinomaisen kameran, mikä ei ole helppo tehtävä. Lisäksi puhelimen laatuvaikutelma on erinomainen. Laite ei nitise ja natise ja istuu käteen loistavasti, kunhan on valmis hyväksymään edgen ison koon.

Jos olet innokas mobiilipelaaja, Galaxy S7:n hankinta on hyvä päätös. Puhelin käsittelee peligrafiikkaa selvästi aikaisempaa nopeammin, minkä lisäksi pelaajalla on mahdollisuus estää puhelimeen tulevat puhelut ja tekstiviestit pelisession ajaksi. Uutta on myös mahdollisuus ottaa kuva- ja videokaappauksia pelitapahtumista.

---

Oneplus 3

Hinta: 399 euroa

Tykkäsimme:
+ Prosessoriteho
+ Erittäin nopea pikalataus
+ Ominaisuudet

Emme tykänneet:
- Ei muistikorttipaikkaa
- Vain 64 gigan muistivariantti
- Kameran hämäräkuvaus

Kiinalaiset älypuhelimet ovat rynnimässä voimalla Euroopan markkinoille. Odotettavissa on, että yhä useampi kiinalaismerkki löytää tiensä myös suomalaisen kuluttajan käteen. Huawei on jo noussut Suomessa merkittäväksi peluriksi noin 25 prosentin markkinaosuudella.

Huawein perässä Suomeen on tullut vielä verrattain vähän varteenotettavia kiinalaisvalmistajia, mutta tilanteen odotetaan muuttuvan. Yhä useampi kuluttaja hankkii puhelimensa verkosta, vertailee hintoja ja päätyy edulliseen, mutta silti huippuominaisuudet tarjoavaan älypuhelimeen.

Jos huippupuhelimista tyypillisesti pulitettava 600-800 euron hinta on yksinkertaisesti liikaa, yksi kiinnostavimmista keskihintaisista älypuhelimista on vastikään maailmanlaajuiseen myyntiin tullut Oneplus 3.

Oneplus on nykyisin osa kiinalaista älypuhelinvalmistajaa, joka vastaa myös Oppon ja Vivon tuotannosta. Molemmat ovat Kiinassa verrattain hyvin menestyneitä tuotemerkkejä, jotka tunnetaan etenkin ohuesta muotoilusta. Suomessa Oppo ja Vivo ovat kuitenkin melko tuntemattomia tuotemerkkejä.

Oneplussan aikaisemmat älypuhelimet ovat olleet pienimuotoisia menestyksiä. Niiden tilaaminen on kuitenkin vaatinut kutsun, joita on pitänyt metsästää internetin ihmeellisestä maailmasta. Kolmosmalli on ensimmäinen Oneplus-puhelin, joka ei vaadi kutsua vaan on kenen tahansa ostettavissa.

Suomessa Oneplus 3 on myynnissä ainoastaan Elisan verkostossa. Puhelimella ei siis ole virallista maahantuojaa. Vaihtoehtoisesti puhelimen voi tilata suoraan valmistajan verkkosivuilta.

Oneplus on alusta asti ollut puhelin, joka on tarjonnut hyvät tekniset ominaisuudet edulliseen hintaan. Kolmosmallin hinta on 399 euroa, eli hintansa puolesta sitä ei pidetä Samsungin Galaxy S7:n tai iPhone 7:n veroisena huippupuhelimena.

Hinta kuitenkin hämää, sillä Oneplus 3 on teknisiltä ominaisuuksiltaan huippupuhelin. Joissakin ominaisuuksissa kuten keskusmuistin määrässä puhelin jopa peittoaa selvästi kalliimmat kilpailijansa. Kuluttaja kiittää.

Ohut ja linjakas

Oneplus 3 on verrattain iso puhelin. Näyttö on 5,5-tuumainen, eli juuri ja juuri käytettävissä yhdellä kädellä, ainakin pitkäsormisella.

Yhden käden käyttö on siinä mielessä hankalaa, sillä liukas puhelin lipsahtaa helposti kädestä. IPhone-käyttäjälle puhelimen fyysiset painikkeet sijaitsevat tutuissa paikoissa. Puhelimen äänenvoimakkuuden säädin on vasemmalla ja sen yläpuolella on liukukytkin, josta laitteen saa kokonaan äänettömäksi. Toisin kuin iPhonessa, liukukytkimestä voi kytkeä päälle myös tilan, jossa äänet pysyvät päällä vain ensisijaisissa ilmoituksissa. Painikkeet vaikuttavat jämäkiltä ja laadukkailta.

Puhelimen oikeasta reunasta löytyy virtapainike ja sim-korttipaikka. Muistikorttipaikkaa laitteessa ei sen sijaan ole. Puhelimen saa 64 gigatavun tallennusmuistilla, muita vaihtoehtoja ei ole.

Teräväpiirtonäytön alalaidasta löytyvät perinteiseen tapaan Android-puhelimista tutut kosketuspainikkeet. Niiden keskellä on kotinäppäin, johon on integroitu sormenjälkitunnistin.

Laitteen takana on 16 megapikselin kamera, joka törröttää hieman ikävän näköisesti ulos puhelimen alumiinikuoresta.

Kokonaisuutena Oneplus 3:n muotoilua voi pitää onnistuneena. Toisaalta se ei tarjoa mitään suuria ahaa-elämyksiä ja laite on helppo sekoittaa moneen kilpailevaan merkkiin. Värivaihtoehtoja on kaksi: harmaa ja kullanhohtoinen, joskin jälkimmäinen näyttää varsin vähän kultaiselta.

Teknisesti huippuluokkaa

Oneplus 3 suorastaan häikäisee teknisillä ominaisuuksilla, mitä tulee prosessoritehoon ja keskusmuistin määrään. Puhelimessa käytetään yhtä tämän hetken nopeimmista prosessoreista (Snapdragon 820), jollainen on muun muassa LG G5:ssä.

Keskusmuistia puhelimessa on peräti kuusi gigatavua. Se on tuplasti enemmän kuin useimmissa huippupuhelimissa. Kuten tietokoneissakin, keskusmuistin määrällä on merkitystä useiden sovellusten samanaikaisen käytössä. Oneplus 3 tarjoaakin erinomaisen suorituskyvyn. Siitä huolimatta laite ei juurikaan lämpene käytössä.

Samalla on myönnettävä, ettei kuuden gigan keskusmuistia juurikaan huomaa käytössä. Puolet pienemmällä keskusmuistilla varustetut huippupuhelimet näyttävät toimivan yhtä nopeasti. Ne tosin yleensä lämpenevät tehokäytössä.

Oneplus 3:ssa on NFC-siru, jollainen puuttui aikaisemmista Oneplus 2 ja Oneplus X -malleista. NFC mahdollistaa laitteiden langattoman liittämisen ja muun muassa mobiilimaksamisen.

Puhelimen käyttöjärjestelmänä on Android 6.0.1 ja sen päälle valmistaja on lisännyt oman OxygenOS-käyttöliittymänsä. Puhelimen käyttöliittymä miellyttää niitä, jotka haluavat androidinsa mahdollisimman paljaana, eli eivät pidä etukäteen asennetuista sovelluksista. Niitä ei juurikaan Oneplussassa ole. Käyttäjä voi ladata mieluisat sovelluksensa Google Playsta.

Pyyhkäisy oikealle kotinäkymästä avaa Oneplussan oman kirjastovalikon, joka pitää listaa viimeksi käytetyistä sovelluksista, eniten käytetyistä kontakteista sekä käyttäjän valitsemista widgeteistä.

OxygenOS:n parhaita puolia on monipuolinen käyttöliittymän personointimahdollisuus. Käyttäjä voi muun muassa vaihtaa valikoiden ja led-ilmoitusvalon väriä. Hauska lisä on mahdollisuus käynnistää tiettyjä sovelluksia piirtämällä kirjaimen kuva kosketusnäytölle. Esimerkiksi kirjain O avaa kamerasovelluksen. Käyttöjärjestelmä on miellyttävä, sillä siinä ei tunnu olevan liikaa "kilkkeitä", jotka häiritsevät normaalia käyttöä.

Akku kestää päivän

Oneplus 3 ei tuo merkittävää parannusta älypuhelinten yleisimpään ongelmaan eli huonoon akun kestoon. Laitteessa riitää potkua yhdeksi päiväksi, jos puhelin on aktiivisessa käytössä koko työpäivän.

Toisin kuin esimerkiksi Applen uusi iPhone 7, Oneplus 3 tukee pikalatausta. Kyseessä on valmistajan oma teknologia Dash Charging, jonka avulla akun voi ladata nollasta täyteen hieman yli tunnissa.

Kamera ei vakuuta hämärässä

Oneplussalla otetaan kuvia 16 megapikselin takakameralla, jonka sensori on Sonyn käsialaa. Etupuolen selfie-kamerassa megapikseleitä on kahdeksan.

Kamerasta löytyy muun muassa optinen kuvanvakaaja, jollaisen Apple esitteli uusimmassa iPhone 7:ssa ja jollainen on ollut jo jonkin aikaan muiden valmistajien, esimerkiksi Samsungin huippupuhelimissa. Kamerasovellus on helppokäyttöinen ja se tarjoaa muun muassa automaattisen HDR-tilan, manuaalisen kuvaustilan ja hidastuskuvatoiminnon. Oneplussalla voi kuvata 4K-videota. Manuaalitilassa käyttäjä voi säätää ISO-arvoa, tarkennusta ja suljinnopeutta.

Kamera tuottaa laadukkaita kuvia, mutta ympäröivän valaistuksen vähentyessä ne sumenevat herkästi. Oneplus 3 ei yllä Samsung Galaxy S7:n tasolle hämäräkuvauksessa. Toisaalta mikään mobiilikamera ei ole parhaimmillaan heikossa valaistuksessa. Jos hämäräkuvaus on mieleinen harrastus, siihen tarkoitukseen kannattaa hankkia järjestelmäkamera.

Etukamerasta löytyy hymyntunnistus, joka toimii oivalla tavalla: kun kamera tunnistaa hymyn, se käynnistää kolmen sekunnin ajastimen ja ottaa kuvan tämän jälkeen automaattisesti.

Kenelle?

Oneplus 3 on erinomainen puhelin, etenkin omassa hintaluokassaan. Sitä voi suositella varauksetta jokaiselle, joka ei koe laitetta liian isona. Kamerassa on vielä parannettavaa, etenkin sen sopivuudessa hämäräkuvaukseen. Myös muistikorttipaikan puuttuminen on ikävä asia. Keskihintaisten Android-puhelinten joukossa Oneplus 3 on yksi parhaista. Se asettaa Applen iPhonen ja Samsungin huippumallit hintansa puolesta erikoiseen valoon: Onko vastaisuudessa mitään järkeä maksaa tuplasti enemmän?

---

Huawei P9

Hinta: Noin 500 euroa

Tykkäsimme
+ Kameran tarkkuus mustavalkokuvauksessa
+ Erinomainen tuntuma kädessä
+ Nopea sormenjälkitunnistin

Emme tykänneet:
- Kamerassa ei optista kuvanvakaajaa
- Kosketusnäytön tuntuma

Huawein P-sarjan kirjaintunniste tulee sanasta Premium ja uutuuden kohdalla tuotelupaus pitää paikkansa, vaikka hinta ei olekaan Apple iPhone 6s:n tai Samsung Galaxy S7:n tasolla. Huawein etuna onkin suhteellisen edullinen hinnoittelu, eikä yhtiö edes halua kalleimpien älypuhelinten markkinoille.

P9:n muotoilu on onnistunut. Laitteen reunat on pyöristetty ja puhelinta on mukava pitää kädessä. P9:n 5,2-tuumainen näyttö on juuri sopivan kokoinen. Harmittavasti Suomen markkinoille saapuu alkuvaiheessa vain kaksi värivaihtoehtoa, valko-hopea ja titaani-musta. Myöhemmin myyntiin odotetaan myös ruusukultaista versiota.

P9:n takaa löytyy uudistettu kamera, tarkemmin sanottuna kaksi sellaista. Vierekkäin istutetuista 12 megapikselin kameroista toinen kuvaa RGB-värikuvia ja toinen pelkästään mustavalkokuvia. Kun sensorien kuvat yhdistetään, valokuvien terävyyden ja väritoiston pitäisi parantua. Etua luvataan myös hämäräkuvauksessa. Kamera on saatu mahtumaan pieneen tilaan, sillä se ei törrötä ulos laitteesta.

Todellisuudessa asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Kuvien lopputulos on hyvä myös vähäisessä valaistuksessa, mutta mitenkään mullistava P9:n kamera ei ole. Välillä kuvien syvyystarkennus näyttää omituisen suttuiselta, välillä erittäin onnistuneelta. Paikoin kamera näyttää sumentavan liikaa taustalla olevia kohteita. Kyse on ennen kaikkea ohjelmallisesta ominaisuudesta. Parhaimmillaan bokeh-efekti on kuitenkin erittäin onnistunut ja kuvat erottuvat edukseen sosiaalisessa mediassa.

Suurempi miinus tulee optisen kuvanvakaajan puuttumisesta. Huawei perustelee poisjättämistä sillä, että P9:ssä on nopea lasertarkennus, jonka kanssa optista vakainta ei tarvita. Tämä ei ainakaan testimme perusteella pidä paikkaansa, sillä liikkeessä otettu kuva tärähtää ikävästi. Kilpailijoista esimerkiksi LG käyttää uusimmassa G5-puhelimessaan sekä lasertarkennusta että optista kuvanvakainta.

Huawei on pannut hynttyyt yhteen perinteikkään järjestelmäkameravalmistajan Leican kanssa. Leican käsialaa ovat nimenomaan kameran linssit, itse sensori on Sonyn. Kuvanlaadullisesti on vaikea arvioida, miten paljon Leican osaaminen parantaa P9:llä otettujen kuvien laatua. Mustavalkokameralla otetut kuvat ovat kuitenkin erittäin tarkkoja.

P9:n kamerasovelluksen asetuksissa riittää näprättävää, ja kokeneempikin kuvaaja tuntee olonsa kotoisaksi.

P9:n prosessorina on Huawein oma Kirin 955, joka vaikuttaa nopealta. Huawei on uudistanut myös Android 6.0:n päälle liitetyn EMUI-käyttöliittymänsä. Se on applemaisen yksinkertainen ja miellyttääkin eniten Apple-puhelinten käyttäjiä. Sen sijaan paatunut Android-fani saattaa kokea Huawein ratkaisun hieman liian simppeliksi.

P9:n yksi parhaista puolista on erittäin nopea, puhelimen taakse sijoitettu sormenjälkitunnistin. Se reagoi sormen kosketukseen välittömästi, nopeammin kuin Apple iPhone 6s.

Akun kestossa Huawei on niin ikään vahvoilla verrattuna kilpailijoihin. Puhelinta käyttää helposti yhden päivän, mikä on esimerkiksi iPhone 6s:n kohdalla työn takana.

Kenelle?

Huawei P9 sopii käyttäjälle, joka haluaa erottua iPhone- ja Samsung-käyttäjien massasta ja joka ei silti tyydy keskiluokan älypuhelimeen. Puhelin on hyvä valinta iPhonen käyttöjärjestelmään tottuneelle. Kuvauksesta kiinnostunut löytää P9:stä mielenkiintoisia ominaisuuksia kuten erittäin tarkan mustavalkokuvauksen. P9:n hinta on laskenut jo hieman alle 500 euroon, joten rahalle saa hyvän vastineen.

---

LG G5

Hinta: Noin 500 euroa

Tykkäsimme
+ Moduulirakenne varauksin
+ Laajakulmakamera
+ Nopea käyttöliittymä

Emme tykänneet
- Akun kesto
- Sormenjälkitunnistimen ongelmat

LG:n lippulaiva on piristävästi erilainen. Siitä pitää huolen moduulirakenne, jonka ansiosta laitteeseen voi liittää lisäosia irrottamalla puhelimen alaosan. Luonnollisesti myös puhelimen akku on vaihdettavissa. Liitettäessä puhelimeen muita moduuleja, akku irrotetaan ja liitetään uuteen palikkaan.

LG:n tavoitteena on tuoda jatkossa myyntiin moduuleja, jotka tuovat puhelimeen uusia ominaisuuksia tai parantavat entisiä. Tässä vaiheessa lisäosia on myynnissä kaksi: kamerapidikkeen ja lisäakun virkaa ajava LG Cam Plus ja Bang & Olufsenin käsialaa oleva LG Hi-Fi Plus, joka parantaa puhelimen äänentoistoa. DAC-muuntimella ja omalla vahvistimella varustettu Hi-Fi Plus on käytettävissä myös muiden valmistajien puhelinten lisävarusteena. Erikoinen yksityiskohta on se, että normaalisti puhelimen päällä oleva kuulokeliitäntä vaihtuu alaosaan, jos käytössä on hifimoduuli.

Moduuliajattelu on virkistävä tuulahdus älypuhelinmarkkinoilla, mutta sen hyödyllisyys jää vielä tässä vaiheessa aavistuksen epäselväksi. Kamerapidike on kiva idea, mutta ei missään nimessä 100 euron lisähinnan arvoinen. Ei vaikka käyttäjä saa sen mukana 1200 milliampeerituntia lisävirtaa. Suomessa jotkin jälleenmyyjät tarjoavat kamerapidikettä kaupan päälle G5:n ostajalle, jolloin asiakas saa rahalleen melko hyvän vastineen.

Todellinen hyöty moduuleista saadaan silloin, kun käyttäjä voi vaihtaa halutun komponentin, esimerkiksi näytön tai prosessorin, ilman että kaupasta täytyy ostaa kokonaan uutta puhelinta.

Moduulirakenne on muotoilullisesti haastava, sillä jo parinkymmenen irrotuksen jälkeen G5:n alaosa näyttää olevan aavistuksen löysä ja jättävän puhelimen rungon ja moduulin väliin pienen välin. Tämä ei ole hyvä merkki siitä, että moduuli pysyisi tiiviisti kiinni puhelimessa parin vuoden käytön ajan.

LG:n yritystä voi silti pitää hatunnoston arvoisena aikana, jolloin valmistajien on vaikea keksiä mitään uutta ja ihmeellistä älypuhelimiinsa. Eikä moduuliajattelu on vaatinut uhrauksia kuten muistikorttipaikasta luopumista.

LG on jättänyt moduulirakenteen kehitystyön ikävästi kesken, ainakin käytettävyysmielessä. Ennen jokaisen moduulin asentamista puhelimen virta on kytkettävä pois päältä. Kätevämpää olisi, jos lisäosan voisi vaihtaa laitteeseen lennossa.

LG:n kannalta haasteena on saada käyttäjät innostumaan lisäosien ostamisesta ja vaihtamisesta.

Lähitulevaisuus näyttää, miten moduulit otetaan vastaan. LG:n kannalta haasteena on saada käyttäjät innostumaan lisäosien ostamisesta ja vaihtamisesta. Käyttäjän kannalta olisi suotavaa, että lisäosat olisivat yhteensopivia myös seuraavien LG:n puhelinmallien kanssa. Tästä ei ole vielä mitään takeita. Jos moduulit jäävät G5:n ostajan etuoikeudeksi, ne ovat varsin lyhytikäisiä lisäosia.

Muodollisesti pätevä

LG on siirtynyt G5:n myötä vähemmän tunnistettavaan muotoiluun. Vielä edellinen G4 oli takaosastaan kaarevampi. G5 ei ole enää yhtä persoonallinen, mutta se ei tarkoita että LG:n muotoilutiimi olisi epäonnistunut. Muovisuus on unohdettu ja LG on siirtynyt lippulaivassaan metallirakenteeseen. G5:n eduksi on mainittava se, ettei puhelimessa ole esteettistä vaikutelmaa häiritseviä antenninauhoja Galaxy S7:n ja iPhone 6s:n tapaan.

G5 on Samsung Galaxy S7:n jälkeen yksi tämän hetken kauneimmista älypuhelimista. Muotoilullisista yksityiskohdista kannattaa mainita puhelimen takakannen kameramoduulin, joka istuu saumattoman näköisesti laitteeseen ilman kannesta ulos törröttävää linssiä. Takaa löytyy LG:n puhelinten tunnusmerkki, sormenjälkitunnistin, joka toimii myös virtapainikkeena. Sormenjälkitunnistin on nopea, lähes samaa luokkaa kuin äskettäin myyntiin tulleessa Huawei P9 -älypuhelimessa. Siinä on kuitenkin häiritsevä ongelma: tunnistin ei läheskään aina reagoi sormen kosketukseen. Testimme aikana kalibroimme tunnistimen uudelleen mutta sekään ei auttanut.

Koska virtapainike on sijoitettu puhelimen taakse, laitteen sivuilla on vain yksi fyysinen painike, jolla säädetään äänenvoimakkuutta. Tämä osaltaan parantaa G5:n ulkoista vaikutelmaa.

Käteen G5 istuu hyvin, mutta tuntuu aavistuksen painavalta verrattuna iPhone 6s:ään. Yhden käden käyttö onnistuu kohtuullisesti, ainakin miehen kädessä.

Android-kokemusten aatelia

Jos etsit nimenomaan Android-puhelinta ja olet jo sinut käyttöjärjestelmän kanssa, LG G5 on mutkaton valinta. Android 6.0:n päälle istutetussa Optimus UI -käyttöliittymässä ei ole turhia kikkailuja, eikä se toisaalta ole liian simppeli kuten esimerkiksi Huawei P9:ssä.

Käyttöliittymän parhaita puolia on sen nopeus. Siihen vaikuttaa merkittävästi Snapdragon 820 -prosessori, joka on parasta mitä älypuhelimiin on tällä hetkellä tarjolla. Sovelluksista valtaosa ei osaa täysin hyödyntää puhelimen nopeaa prosessoria, mutta siitä huolimatta käyttökokemus on pääsääntöisesti miellyttävä ja asiat tapahtuvat usein nopeammin kuin iPhone 6s -puhelimessa.

Testikäytössä jotkin sovellukset alkoivat kuitenkin hidastua sitä mukaa, mitä enemmän niitä oli käynnissä. Ongelma ratkesi kullakin kerralla, kun kaikki sovellukset suljettiin.

LG:n uusimmassa käyttöliittymäversiossa on luovuttu omasta sovelluslaatikosta, joka on ollut monen Android-luurin tunnusmerkki. Näin ollen sovellukset latautuvat kotinäkymään niin monelle sivulle kuin on tarpeen. Entisiä iPhone-käyttäjiä tämä ei harmita, mutta vannoutunut Android-fani voi olla toista mieltä. Sovelluslaatikon saa näkyviin lataamalla puhelimeen vanhemman Optimus UI -version.

Näyttö ei nuku

G5:n 5,3-tuumainen näyttö on juuri ja juuri soveltuva yhden käden käyttöön, jos sormet ovat riittävän pitkät. Moni käyttäjä joutunee tyytymään kahteen käteen, muutoin puhelin on vaarassa livetä kourasta.

Samsung Galaxy S7:n tavoin G5:n näyttö toimii niin sanotulla Always on -tekniikalla eli se on aina päällä näyttäen kellonajan ja päivämäärän sekä ilmoittaen puheluista ja saapuneista viesteistä kyseisen sovelluksen kuvakkeella.

Toiminto on kaksijakoinen. Se kuluttaa hieman enemmän puhelimen akkua, mutta jos käyttäjä muuten avaisi näytön jatkuvasti tarkastaakseen onko viestejä saapunut, silloin Always on voi jopa säästää virtaa. Pelkkä puhelimen näytön vilkaisu riittää päättämään, onko laite tarpeellista avata viestiin vastaamista tai puhelin soittamista varten.

Toisaalta puhelimen näyttöä tulee tuijotettua tämän tästä, jos laite on asetettu äänettömään tilaan. Tavallaan Always on siis lisää puhelimen vilkuiluun käytettävää aikaa. Onneksi toiminnon saa kytkettyä pois G5:n asetusvalikosta.

G5:n näyttö sijoittuu markkinoiden parhaiden joukkoon. QHD-tarkkuus on enemmän kuin tarpeeksi, mutta toisaalta LG on Samsungin ohella tunnettu laadukkaista näyttöpaneeleistaan joten teknisesti G5:ltä ei voisi odottaa huonompaa.

Tuplakamera, päivän sana

HTC:n aikanaan ensimmäisenä esittelemä kaksoiskamera on viime aikoina nähnyt päivänvalon Huawei P9:ssä ja sellainen löytyy myös G5:stä, tosin erilaisena variaationa.

G5:n takana komeilevat 8 ja 16 megapikselin kamerat, joista ensiksi mainittu on valjastettu 135 asteen panoraamakuvaukseen. Eri kameroiden välillä voi vaihtaa kamerasovelluksesta.

Laajakulmalinssi tarjoaa hyvän vastineen rahalle. Peräti 135 asteen kulma tarjoaa laajemman näkymän kuin mihin ihmissilmä pystyy. Eniten hyötyä kamerasta on maisemakuvauksessa ja esimerkiksi isojen rakennusten tallentamisessa. Myös ryhmäkuvaus onnistuu aikaisempaa helpommin.

Mitä enemmän laajakulmakameraa käyttää, sitä kätevämmältä se tuntuu. Testimme loppuvaiheessa tuntui siltä, ettei tavallista kameraa halua enää käyttää laisinkaan. LG:n laajakulmakamera tuntuu käytön myötä fiksummalta kuin Huawei P9:n mustavalkokamera, vaikka sekin on omassa sarjassaan erinomainen.

G5:n selfie-kamerasta laajakulmaominaisuus puuttuu, mikä on harmi, sillä juuri selfiet kaipaisivat usein "extrakättä" kuvien onnistumiseen.

G5:n kamerasovelluksessa on kätevä toiminto, jolla kuvan voi jakaa yhdellä painalluksella haluttuun sosiaalisen median palveluun tai esimerkiksi whatsappiin.

Akun kesto pullonkaulana

LG on pienentänyt akkuaan edellisestä mallista ja nykyvertailussa sen koko häviää esimerkiksi Samsungin Galaxy S7:lle. Ikävä kyllä tämä näkyy myös G5:n virrankestossa.

G5:n 2800 milliampeeritunnin akun saa tyhjäksi vajaan päivän käytöllä. Erityisiä akkusyöppöjä ovat tarkka näyttö ja nopea prosessori, vaikka prosessorien virrankulutusta onkin saatu laskettua melkoisesti. G5 tukee pikalatausta, mikä paikkaa heikohkoa akun kestoa. Kiireiselle riittää jo puolen tunnin lataus, mikä antaa G5:lle tarvittavan lisäpotkun pariksi kolmeksi tunniksi. Jos puhelin ei tukisi pikalatausta, akun kesto olisi paljon suurempi ongelma.

Kenelle?

LG G5 on kunnianhimoinen yritys tuoda älypuhelinmarkkinoille pitkästä aikaa jotain uutta ja aidosti mielenkiintoista. Yritys lässähtää hieman moduuleiden vähäiseen valikoimaan. Uusia moduuleita ei ole tullut myyntiin puhelimen lanseerauksen jälkeen, joten lupaava uudistus näyttää lässähtäneen.

G5 soveltuu mobiilikuvaajalle, joka haluaa ottaa täyden hyödyn mobiilikamerasta. Kameraharrastajaa miellyttää myös erinomainen laajakulmatoiminto.

---

Honor 8

Hinta: 450 euroa (32 Gt)

Tykkäsimme:
+ Tyylikäs muotoilu
+ Dual-SIM
+ Sormenjälkitunnistimen nopeus

Emme tykänneet:
- Aavistuksen liian painava kädessä
- Ei vesitiivis

Honor 7 on ollut Huaweille iso menestys Suomessa. Puhelin on myynyt erinomaisesti viime loppukesän lanseerauksestaan lähtien. Suosio on perustunut pitkälti puhelimen ominaisuus-hintasuhteeseen: Honor 7:n ostaja on siis saanut alle 400 eurolla samat ominaisuudet kuin ostamalla selvästi kalliimman puhelimen. Alkuperäisen Honor 7:n aiheuttamaa huumaa on pidetty yllä tuomalla myyntiin suuremmalla tallennuskapasiteetilla ja kultaisella värillä varustettu Honor 7 Premium.

Huawei julkisti Honor 7:n seuraajan heinäkuussa Kiinassa ja puhelin on ennättänyt jo myös Yhdysvaltain markkinoille. Euroopan lanseerausta on kuitenkin viivytetty aina näihin päiviin asti.

Honor 8 tuli Suomessa myyntiin kesällä. Siinä missä Honor 7 tuli myyntiin otolliseen aikaan keskihintaisten mutta silti laadukkailla ominaisuuksilla varustettujen älypuhelinten vasta noustessa Suomen markkinoilla, Honor 8 sai heti kättelyssä kovan kilpailijan: OnePlus 3:n, joka on lähes revitty käsistä Elisan myyntiverkostossa.

Ei enää halpa

Honor 8 joutuu vastaamaan koviin odotuksiin. OnePlus 3 on edullisempi ja tarjoaa vähintään yhtä hyvät ominaisuudet, ellei jopa paremmat.

Huawei on nostanut Honor 8:n hintaa. Siinä missä seiskaversion sai 400 euron tuntumaan, Honor 8:n hinta alkaa 50 euroa ylempää 449 eurosta. Uutuudesta tulee myyntiin myös kalliimpi, 499 euron versio, jossa on 64 gigan tallennusmuisti. Molemmissa malleissa on taatusti riittävät 4 gigaa keskusmuistia.

Kalliimpi hinta on puolusteltavissa, sillä Honor 8 on kokonaisuutena selvästi tehokkaampi ja parempi puhelin kuin edeltäjänsä. Nähtäväksi jää, vetoaako lähes 500 euron hinta kuluttajiin. Honor-malliston kohdalla edullinen hinta on ollut oleellinen valintakriteeri.

Katseenkestävä

Honor 8 on kaunis ja linjakas puhelin kuten edeltäjänsä. Uutena värinä myyntiin tulee sininen, joka on Euroopan maista myynnissä ainoastaan Suomessa. Sininen Limited Editionin saa aluksi kalliimpaan 64 gigan malliin. Edullisemmasta 32 gigan mallista saataville tulevat valkoinen, musta ja myöhemmin myös sininen. Sen sijaan kultainen väri on saatavilla jatkossakin vain 64 gigan muistiversioon.

Honor 8:n takakuori on päällystetty lasilla, mikä ei miellytä sormenjälkikammoisia. Lasi tekee kuitenkin puhelimesta arvokkaan tuntuisen. Samalla se nostaa jonkin verran puhelimen painoa: Honor 8 ei ole 185 gramman painoisena mitenkään erityisen kevyt. Puhelimen reunat ovat alumiinia, kuten kalliimmissakin älypuhelimissa on totuttu näkemään.

Sormenjälkimagneetti

Honor 8:n 5,2-tuumainen näyttö ei ole huippulaatua, mutta täyttää tämän hintaluokan vaatimukset. Full hd -näyttö on tarkka ja riittävän kirkas. Käyttäjä voi säätää näytön väriälmpötilaa, mikä vähentää silmien rasitusta käytettäessä puhelinta hämärässä. Akun säästämiseksi käyttäjä voi kytkeä päälle matalan resoluution tilan.

Honor 8:n lasikuoret keräävät sormenjälkiä kuin pahemman luokan magneetti. Asiaa ei auta edes puhelimen tuotepakkauksessa tuleva puhdistusliina.

Fiksu sormenjälkitunnistin ja kätevä kuvakaappaus

Huawein uusissa puhelimissa parasta antia on tarjonnut erittäin nopea sormenjälkitunnistin. Tässä mielessä Honor 8 ei petä, sillä taakse sijoitettu tunnistin avaa näyttölukituksen lähes välittömästi kun sormi asetetaan sensorin päälle. Tällä kertaa sormenjälkitunnistinta voi myös painaa. "Älynäppäimen" voi ohjelmoida avaamaan haluttuja sovelluksia kuten kameran tai nettiselaimen. Näin ollen kameran käynnistäminen nopeutuu oleellisesti. Kameran voi toki käynnistää myös lukitusnäytöltä samaan tapaan kuin iPhonessa.

Näppäimeen voi ohjelmoida kaksi toimintoa; yhden ja kahden painalluksen taakse. Testikäytössä valittu sovellus aukesi tunnistinta painamalla erittäin nopeasti.

Kuvakaappauksen ottamiseen Honor 8:ssa voi käyttää apuna rystysiä. Kaappaus tallentuu kuvakirjastoon napauttamalla näyttöä kahdesti rystysellä.

Melkein kuin lippulaiva

Huawei ei ole tinkinyt Honor 8:n kameraominaisuuksista. Itse asiassa se tarjoaa pitkälti samat kameraominaisuudet kuin Huawein omalla tuotemerkillä kulkeva lippulaiva P9, ainakin paperilla.

Honor 8:ssa on 12 megapikselin kaksoiskamera, joista toinen kuvaa P9:n kameran tapaan mustavalkokuvia. P9:ssä mustavalkosensorin valinta kamerasovelluksesta on tehty helpommaksi, Honor 8:ssa käyttäjä joutuu hakemaan mustavalkotilan valikon takaa.

Toisin kuin P9:n kehitystyössä, Honor 8:n kohdalla perinteikäs järjestelmäkameravalmistaja Leica ei ole ollut mukana kameran suunnittelussa. Kameran idea on silti sama: toinen takakameroista kuvaa värikuvia, toinen pelkästään mustavalkokuvia. Värikuvissa käytetään kuitenkin myös mustavalkosensoria parhaan mahdollisen tarkkuuden saavuttamiseksii. Käytännössä kuviin saadaan enemmän syvyysvaikutelmaa, mikä mahdollistaa taiteellisemman lopputuloksen.

Ensimmäisissä kansainvälisisissä kameravertailuissa Honor 8:lla otettujen kuvien laatu ei ole yltänyt P9:n tasolle. Voi siis olla, että P9:n korkeampi hinta (549 euroa) on perusteltu ennen kaikkea paremman kameran takia.

Honor 8 ei juurikaan kalpene P9:lle teknisissä ominaisuuksissa. Sen prosessori on hitusen hitaampi, mutta keskusmuistia on yhtä paljon. Näyttö on sen sijaan isompi ja tarkempi kuin lippulaivamallissa. Siinä missä P9:n näyttö tukee ainoastaan full hd -resoluutiota (1080p), Honor 8 yltää 2K-tasolle.

Entä akun kesto?

Honor 8:n sisuksiin on piilotettu 3000 milliampeeritunnin akku. Se ei ole tämän kokoluokan puhelinten suurimpia, mutta sellaisenaan riittävä. Akussa riittää parhaimmillaan potkua yli vuorokaudeksi, mutta aktiivisen käyttäjän kannattaa varautua lataamaan puhelin päivittäin. Valmistajan mukaan potkua riittää 20 tunnin yhtäjaksoiseen musiikin kuunteluun tai 11 tunnin videokatseluun.

On positiivista, että Honor 8 tukee pikalatausta. Sen ansiosta akku latautuu nollasta 50 prosenttiin noin puolessa tunnissa.

Muistikorttipaikka ja dual-SIM

Peruskäyttäjä osaa arvostaa yksinkertaisia, mutta harvoista huippupuhelimista löytyviä ominaisuuksia. Tällainen on mahdollisuus asentaa puhelimeen kaksi sim-korttia. Ominaisuus helpottaa arkea silloin kun käytössä on oma numero työ- ja vapaa-ajalle.

Honor 8:aan voi työntää myös muistikortin, mikä tuo selvästi lisää tallennuskapasiteettia. Tällöin kuitenkin toinen SIM-korttipaikka poistuu käytöstä.

Kenelle?

Honor 8 on varteenotettava valinta vaativalle käyttäjälle. Vastaus on selvä: Kyllä. Honor 8:n ominaisuudet ovat sitä luokkaa, että olisi suorastaan hölmöä olla suosittelematta laitetta käyttäjälle, joka etsii puhelinta alle 500 euron hintaluokasta.

Huawei on pitänyt kiinni linjastaan: Se ei petä kasiversiolla aikaisempien Honor-puhelinten ystäviä, vaikka onkin hieman nostanut hintaa. Eri asia on, tarvitseeko aikaisempaan Honor 7:aan tottunut käyttäjä tehokasta prosessoria, neljän gigan keskusmuistia tai 2K-näyttöä.

Varsinaista moitittavaa puhelimessa ei juuri ole. Pieni pettymys on se, ettei kaksoiskamera ole samaa luokkaa kuin asteen kalliimmassa P9:ssä. Toisaalta nälkä kasvaa syödessä, sillä jos kamerakin olisi yhtä hyvä, Honor 8 olisi ominaisuuksiensa puolesta Huawein lippulaivapuhelin.

Kilpailijaansa OnePlus 3:een verrattuna Honor 8 on lähes samalla viivalla. OnePlus nousee voittajaksi vain keskusmuistin määrässä ja prosessoritehossa, jota siitä löytyy Honoria enemmän.

---

Google Pixel

Hinta: Alkaen noin 760 euroa (Saksan myyntihinta euroissa)

Tykkäsimme
+ Prosessoriteho
+ Käyttöliittymän selkeys
+ Kätevä koko
+ Kamera

Emme tykänneet:
- Kamerassa ei optista kuvanvakaajaa
- Ei vesitiivis
- Kallis hinta

Google Pixel on ohjelmistojätin uusin yritys kampittaa älypuhelinmarkkinoilla Applen iPhonen valta-asemaa. Pixel on tärkeä julkistus etenkin Googlen kotimarkkinoilla Yhdysvalloissa.

Pixelin edeltäjä Nexus oli älypuhelin, jonka tarkoituksena oli pitkälti vain esitellä Googlen viimeisintä ohjelmisto-osaamista ja tuoda uudet Android-käyttöjärjestelmäversiot ensimmäisenä kuluttajien saataville. Nexus onnistui keräämään oman ihailijakuntansa mutta puhelimesta ei tullut koskaan hittiä.

Nexuksen valttina oli Applen kaltainen päivitysohjelma. Siinä missä useimmat Android-puhelimet saavat päivityksiä vain runsaan vuoden ajan, Nexuksen ostaja saattoi olla varma siitä että Google tukee käyttäjää uusimmilla päivityksillä vielä vuoden jälkeenkin. Moni piti myös Nexuksen käyttöliittymästä, joka ei pitänyt sisällään turhia kilkkeitä, ainoastaan riisutun Androidin.

Pixelistä Google odottaa enemmän, mitä tulee markkinaosuustaisteluun Applea vastaan. Pixeliä markkinoidaan lippulaivatuotteena ja siitä kertoo myös laitteen hinta. Google on siis tosissaan.

Ulkonäkö hämää

Kun Google Pixelin ottaa käteen, reaktio on kaksijakoinen. Vaikutelma tuo mieleen keskihintaiset Android-luurit. Ja kuitenkin kädessä on 760 euron hintainen, viimeisintä tekniikkaa sisälleen kätkevä älypuhelin.

Kokonsa puolesta Pixel on mukavaa vaihtelua nykytrendin mukaisille isoille älypuhelimille, joita tuntuu välillä olevan mahdotonta käyttää yhdellä kädellä. 5-tuuman näytöllä varustettua Pixeliä sen sijaan käyttää varsin hyvin yhden käden sormilla. Pixelistä on tosin tarjolla myös isommalla näytöllä varustettu XL-versio, samaan tapaan kuin iPhonesta Plus-malli.

Applen tasoa ovat myös Pixelin hinnat, sillä 128 gigatavun muistilla varustetun XL-mallin hinta nousee yli 1000 euroon. Aivan tällaiseen ei ole totuttu Android-maailmassa, jos Samsungin lippulaivapuhelimia ei lasketa.

Ulkoisesti Pixel on siis hintaansa halvemman näköinen, mutta ei suinkaan ruma. Takakannessa on innovatiivinen ratkaisu, nimittäin lasikansi, joka parantaa puhelimen otetuntumaa kädessä. Metallikuori on sen sijaan aavistuksen liian liukas. Lasikannen alle on piilotettu muun muassa antenni ja sensoritekniikka.

Puhelimen takaa löytyy sormenjälkitunnistin. Samaa sijoituspaikkaa käyttävät puhelimissaan myös LG ja Huawei. Sormenjälkitunnistimen sijoittaminen puhelimen taakse tuntuu ongelmalliselta silloin, jos näytön haluaa avata nostamatta puhelinta pöydältä. Sormenjälkitunnistimessa on kaksoistoiminto, sensorin pyyhkäiseminen nimittäin avaa ilmoitusnäytön puhelimen ruudulle. Ominaisuus on tuttu Huawein puhelimista.

Harmittavasti Pixel ei ole vesitiivis, mikä rajoittaa puhelimen käyttöä etenkin Suomen oloissa.

Google Assistant – Pixelin valttikortti?

Google satsaa paljon puheentunnistukseen ja niinpä Pixelissä on jätetty paljon Google Assistant -puheentunnistusjärjestelmän varaan. Assistant on suora kilpailija Applen Sirille ja Microsoftin Cortanalle ja samalla se täydentää Android-puhelinten nykyistä puheentunnistusta. Google luonnehtii Assistantia keskustelunomaiseksi palveluksi, joka auttaa arkipäiväisten asioiden hoitamisessa kuten navigoinnissa ja elokuvalippujen varaamisessa. Assistant aktivoidaan lausumalla "Okay Google", jolloin Pixelin pitäisi herätä vaikka laitteen näyttö olisi lukittuna. Applen Siri toimii samalla tavalla.

Google Assistant on oppiva järjestelmä, eli siitä tulee sitä viisaampi, mitä enemmän puheentunnistusta käytetään. Tässä vaiheessa järjestelmä toimii kohtuullisesti, sillä aina silloin tällöin avustaja hakee väärää tietoa tai reagoi väärällä tavalla käskyihin, etenkin jos englannin ääntäminen ei ole kunnossa. Assistant nimittäin tunnistaa tällä hetkellä ainoastaan englannin ja hindin kielet. Testissämme Assistant tunnisti kuitenkin Suomen kielen kiitettävästi yksittäisissä simppeleissä hakutoiminnoissa. Suomen kielen tuen puute kuitenkin rajoittaa merkittävästi Assistantin käyttöä, sillä puhelimen kanssa ei voi "keskustella" yhtä sujuvasti kuin esimerkiksi Applen Sirin kanssa.

Jos englannin kieli on hallussa, Assistant osaa kääntää sanoja Translator-palvelun avulla pelkillä "Translate" -puhekomennolla. Se etsii nopeasti tietoa Googlen hakupalvelusta tai käynnistää halutun videon Youtubesta. Tietysti Googlen omista palveluista siis. Lisäksi Assistantin voi pyytää vaikka ottamaan selfien tai etsimään sovellusta Google Play -sovelluskaupasta.

Ilmaista pilvitallennusta

Pixel on saatavana 32 tai 128 gigatavun tallennusmuistilla. Useimmille tehokäyttäjille 32 on liian vähän, mutta onneksi Google tarjoaa ostajalle ilmaisen rajoittamattoman pilvitallennustilan valokuville ja videoille niiden täydellä resoluutiolla.

Pixelillä valokuvia ottaa mielellään siitä huolimatta, että laitteen 12 megapikselin kamerassa ei ole optista kuvanvakaajaa. Puute on erikoinen tässä hintaluokassa, mutta toisaalta se ei tee kamerasta huonoa.

Pixelin kamera on ennättänyt kahmia jo kehuja maailmalla ja se on arvioitu paremmaksi kuin laadukkaista kameroistaan tunnetut iPhone 7 ja Samsung Galaxy S7. Suljinaika on huippunopea ja Pixel soveltuukin erinomaisesti nopeiden tilanteiden tallentamiseen.

Pixelin kamerasovellus on yksinkertainen, mutta silti aavistuksen monipuolisempi kuin iPhonen vastaava. Käyttäjä voi säätää kuvien kirkkautta ja valita sovelluksen yläkulmasta sopivan valkotasapainovaihtoehdon. Tarjolla ovat myös hidastettu videokuvaus, panoramakuvaustoiminto sekä muodikas lens blur, jonka avulla käyttäjä saa kuviinsa muodikkaan bokeh-efektin eli epätarkan taustan.

Kuvia katselee mieluusti Pixelin biiden tuuman Amoled-näytöltä, joka on kiitettävän kirkas ja värikylläinen. Pikselitiheydeltään Pixel on ehdotonta huippua tämän hetken älypuhelinmarkkinoilla.

Uusi käyttöjärjestelmä, uudet kujeet

Pixeliin on asennettu Googlen uusin Android-käyttöjärjestelmäversio Nougat (Android 7.1). Sen mukana Google on luopunut kokonaan sovellusvalikosta. Kotinäkymästä pääsee käsiksi sovelluksiin pyyhkäisemällä näkymää näytön alalaidasta ylöspäin. Uudistus vaikuttaa heti alkuun luontevalta. Jos olet kuitenkin tottunut käyttämään sovellusvalikkoa, uuden oppimiseen menee aikansa.

Sovelluskuvakkeen pidempi painaminen tuo näkyviin vastaavia ominaisuuksia kuin iPhonen 3D Touch -teknologia sillä erotuksella, että Pixelissä ei ole painetta tunnistavaa kosketusnäyttöpaneelia vaan lisäominaisuuksien aktivoimiseen riittää normaali pitkä painallus kuvakkeen päällä.

Pixel on nopea puhelin. Kaikki toiminnot tuntuvat vikkeliltä, mikä kertoo prosessoritehosta ja hyvästä optimoinnista.

Musiikkidiggarit voivat huokaista helpotuksesta, sillä Google on päättänyt ainakin toistaiseksi säilyttää 3,5 millin perinteisen kuulokeliitännän. Apple poisti liitännän uusimmasta iPhone 7 -puhelimestaan ja aiheutti samalla pienimuotoisen myrskyn vesilasissa.

Akun kestossa ei mitään uutta auringon alla

Google ei ole keskittynyt uutuudessaan liiemmin akun keston optimointiin, laitetta saa nimittäin ladata päivittäin vähänkään ahkerammassa käytössä. Tämä ei ole uutta mitä tulee uusimpiin älypuhelimiin, mutta monet kilpailijat kykenevät jo lähes kahden vuorokauden akun kestoon. Pixelissä käytetään 2770 milliampeeritunnin akkua, joka ei ole vaihdettavissa.

Onneksi tuotepakkauksessaa tulee pikalaturi, jolla puhelimeen lataa 15 minuutissa riittävästi potkua seitsemän tunnin käyttöön. Käyttäjän kannattaa kuitenkin muistaa pitää laturia mukana, sillä tavallisella laturilla ja usb-kaapelilla puhelin latautuu huomattavasti hitaammin.

Kenelle?

Google Pixel on hyvä älypuhelin, joskaan ei aivan samalla viivalla iPhone 7:n tai Samsungin Galaxy S7:n kanssa. Molemmat edellä mainitut tarjoavat muun muassa vesitiiviin rakenteen, optisen kuvanvakaajan ja paremman akun keston, tosin iPhone 7 on lähes samalla viivalla virrankestoa mitattaessa.

Pixelin parhaita puolia on Android-kokemus, joka on virtaviivainen ja nopea. Toisin kuin joidenkin kilpailijoiden puhelimissa, Pixelin käyttöliittymää ei ole kuorrutettu valmistajan omilla kilkkeillä.

Pixel ei erotu joukosta teknisillä ominaisuuksillaan tai edes muotoilullaan vaan tarjoaa tasaisen laadukkaan Android-laitteen, johon on helppo tykästyä. Hinta on kuitenkin turhan kova.

Jos mielit hankkia Pixelin, se ei ole aivan yksinkertaista sillä Googlen nettikaupasta laitteen saa Eurooppaan ainoastaan, jos toimitusosoite ja luottokortin laskutusosoite ovat Britanniassa tai Saksassa. Siitä, tuleeko laite myyntiin Suomeen ja milloin, ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Yhteenveto: Oneplus kolkuttelee kärkipaikkaa, Pixelin hinta liian kova

Olisi väärin sanoa, että Oneplus 3:n hinta määrittelisi puhelimen paremmuuden muihin huippuluureihin verrattuna. Päätimme harkinnan jälkeen ottaa puhelimen mukaan vertailuun, joka on ollut tähän asti selvästi kalliimpien puhelinten pelikenttä. Samoin perustein mukana on Honor 8.

Ilmiö on mielenkiintoinen, sillä vain ominaisuuksien kannalta ostajan ei ole mitään järkeä maksaa puhelimestaan 800 euroa, kun puolet halvemmalla on tarjolla yhtä hyvä paketti.

Applen iPhonen ykköspaikkaa puoltaa edelleen erittäin toimiva ekosysteemi ja tasaisin suoritus kaikilla osa-alueilla. Puhelimessa ei ole suuria heikkouksia, ellei sellaiseksi lueta perinteisen kuulokeliitännän puuttumista. Apple on malttanut säilyttää puhelimen vahvuudet ennallaan, eikä ole lähtenyt uudistamaan tuotetta liikaa vain uudistamisen takia. Monesti hyväksi havaitut konstit ovat niitä parhaimpia. IPhonen kamera on edelleen markkinoiden kärkikastia, ja uudistusten jälkeen vielä entistä parempi.

Samsung huippumalli Galaxy S7 on pudonnut kolmanneksi, täpärästi Oneplussan taakse. Samsungin takana nelospaikan jakavat Honor 8 ja Huawei P9. Niissä on pitkälti samaa tekniikkaa, esimerkiksi kamera on identtinen ohjelmistollisia eroja lukuun ottamatta. Honor 8 on hinta-ominaisuussuhteensa ansiosta tämän hetken kiinnostavin älypuhelin Oneplus 3:n ohella.

LG:n asema on kinkkinen, sillä puhelin on kaikin puolin hyvä ja etenkin kamera ansaitsee papukaijamerkin. Moduulirakenne on kuitenkin osoittautunut uudistukseksi, joka todennäköisesti ei saa jatkoa seuraavissa malleissa.

Entä sitten älypuhelinvertailumme viimeisin tulokas Google Pixel? Se olisi kärjessä, jos puhelin olisi hinnoiteltu halvemmaksi. Vaikka Pixelissä on erinomainen kamera ja siltä osin se ohittaa iPhone 7:n ja Galaxy S7:n, laite ei ole vesitiivis, siitä ei löydy muistikorttipaikkaa eikä optista kuvanvakaajaa. Muistikorttipaikka tosin on tästä kolmikosta ainoastaan Samsungin puhelimessa. Apple peittoaa Pixelin kuitenkin tallennusmuistivarianttien määrässä. Ulkoisesti Pixel voisi olla enemmän verrannollinen hintaansa. Nyt puhelin näyttää selvästi hintaansa halvemmalta.

---

Vertailun lopputulos

1. Apple iPhone 7
2. Oneplus 3
3. Samsung Galaxy S7 edge
4. Google Pixel
5. Honor 8
5. Huawei P9
6. LG G5

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja