Syötkö mielestäsi terveellisesti? Moni nollaa vaikutukset tavallisella virheellä

Onko proteiinipatukat hyvä välipala? Ravitsemusterapeutti vastaa 5:49
KATSO MYÖS: Onko proteiinipatukka hyvä välipala? Ravitsemusterapeutti vastaa.

Välipaloissa tärkeintä ei ole määrä, vaan laatu. Moni terveellisesti syövä noudattava pilaa ruokavalionsa huonolaatuisilla välipaloilla.

Tutkimuksen mukaan moni terveellistä ruokavaliota noudattava pilaa ruokavalion mahdolliset hyvät terveysvaikutukset valitsemillaan välipaloilla, kertoo The Hill

Moni söi terveellisesti, mutta naposteli epäterveellisesti

Tutkimuksessa havainnoitiin 854:ää terveellisesti syövää brittiä, joista suurin osa oli naisia. 95 prosenttia kertoi napostelevansa. 

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä ja sen tiedot perustuivat ZOE Predict study -tutkimuksen dataan. Alustavia tuloksia esiteltiin jo Yhdysvalloissa American Society for Nutrition -organisaation vuositapaamisessa 2023

Tutkimus perustui ihmisten omaan raportointiin ja muutamien päivien seurantaan. Erilainen koeryhmä tai aikaväli voisikin tuottaa erilaisia tuloksia. 

Neljäsosa vahingoitti terveyttään huonolaatuisilla välipaloilla

Tiedotteen mukaan noin puolet osanottajista ei syönyt yhtä terveellisiä välipaloja kuin ateriatottumukset kenties olisivat antaneet ymmärtää. 

– Kun ottaa huomioon, että 95 prosenttia ihmisistä napostelee ja että neljäsosa kaloreistamme tulee välipaloista, epäterveellisten keksien, sipsien ja kakkujen vaihtaminen terveellisiin hedelmiin ja pähkinöihin on todella yksinkertainen tapa parantaa terveyttä, lontoolaisen King's Collegen Sarah Berry kuvaili tiedotteessa

Noin neljäsosa koehenkilöistä vahingoitti terveyttään huonolaatuisilla välipaloilla. Ne, jotka söivät korkealaatuisia välipaloja, olivat syömismääristä riippumatta terveempiä kuin huonolaatuisia välipaloja syöneet.

Välipaloja syötiin yleensä kerran tai kahdesti päivässä. Jos henkilö naposteli illalla, ruokien laatu oli todennäköisesti huonompi. Huonolaatuinen napostelu liittyi esimerkiksi korkeampaan painoon ja suurempaan määrään sisäelinrasvaa; terveellisten välipalojen ansiosta metabolinen terveys parani ja nälkä väheni.

Välipalojen syöminen ei ole pahasta

Tutkijoiden mukaan välipalojen syöminen ei itsessään ole pahasta. Pelkkä syömistiheys tai saatu energiamäärä eivät liittyneet sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Tärkeintä oli syötyjen naposteltavien laatu, joka liittyi esimerkiksi niiden luomaan insuliinivasteeseen ja vähentyneeseen näläntunteeseen.

Tutkimuksessa korkealaatuisiksi välipaloiksi miellettiin hedelmät, vihannekset, pähkinät ja siemenet sekä prosessoimattomat ruoat. Huonolaatuisina pidettiin muun muassa karkkeja ja ultraprosessoituja ruokia. 

King's Collegen Kate Berminghamin mukaan tutkimus on yksi lisäosa olemassa olevaan tietoon ruoan laadusta.

– Ruoan laatu on tärkein asia ruoan positiivisissa terveysvaikutuksissa. Paras tapa parantaa tervettä on varmistaa, että syö tasapainoisesti hedelmiä, vihanneksia ja palkokasveja.

Katso myös: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Videolla on esimerkkejä suosituista välipaloista. Kuinka paljon ne sisältävät piilosokeria?

Lue myös:

    Uusimmat