Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Syötkö "kertaalleen syötyä" ruokaa? Uhkana painonnousu, sairastuminen ja jopa ennenaikainen kuolema

9:33Tuunaa tutut ruoat terveellisemmiksiKATSO MYÖS: Makaronilaatikko muuttuu epäterveelliseksi, jos teet sen näin – Hanna Partanen muistuttaa ruoanlaiton sudenkuopista
Julkaistu 07.02.2024 15:22

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Ultraprosessoidut ruoat ovat pitkälle prosessoituja – siis "kertaalleen syötyjä".

Ultraprosessoitujen ruokien haitoista on jo tietoa; ne voivat olla yhteydessä suurentuneeseen diabetesriskiin ja jopa lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä. Silti makkarat, kakut ja keksit maistuvat monille. Miksi?

Syy saattaa olla niin sanottu valmiiksi pureskellun ruoan ilmiö. Ultraprosessoidut ruoat ovat ikään kuin "kertaalleen syötyjä", kuvailee KSL. 

Lue myös: Ostaisitko sipsipussin, jonka kyljessä lukee "saattaa aiheuttaa riippuvuutta"? Tutkijoiden mukaan osa ruoista pitäisi tunnistaa addiktoiviksi

Enemmän kaloreita, vähemmän mikroravinteita

Ruoan prosessoiminen ei toki automaattisesti tee ruoasta epäterveellistä. Prosessointi esimerkiksi perunoita keittämällä tai tomaatteja paistamalla on tuttua kotiruoan kokkaajalle.

Ultraprosessoiminen on kuitenkin pitkälle vietyä muokkausta, ei tavanomaista kokkausta. Esimerkiksi maissi tai perunat voidaan teollisesti "rikkoa" massoiksi, joista tuotteita muodostetaan. 

Pitkälle prosessoituja tuotteita ovat esimerkiksi pakastepizzat, virvoitusjuomat, sipsit ja makkarat. Kuitua prosessoiduissa ruoissa voi olla vähän, mutta energiaa paljon. 

Prosessoidut ruoat on helppo syödä, mutta ruoansulatukselle niistä ei ole tekemistä: ruokaa pitäisi pureskella, sulattaa ja muokata kehossa. Suolistossa ruoasta pitäisi imeytyä kehoon tarpeellisia ravinteita ja vitamiineja. 

Harvardin lääketieteellisen päätutkija Giulia Menichettin mukaan ultraprosessoiduissa ruoissa ei välttämättä ole kehon tarvitsemia ravintoaineita.

– Syömme enemmän kaloreita, mutta niissä on vähemmän mikroravinteita, hän kuvaa.

"Kyseessä on illuusio ruoasta"

Prosessoiduissa tuotteissa on usein mukana runsaasti suolaa, sokeria ja rasvaa. Lontoolaisyliopiston tartuntatautien asiantuntija, apulaisprofessori Chris van Tullekenin mukaan tuotteita onkin hankalaa vastustaa.

– Kyseessä on illuusio ruoasta, hän kuvaa.

Aito ravitsevuus voikin jäädä saavuttamatta, mikäli välipala tai ateria on ultraprosessoitu.

Ultraprosessoitua ruokaa tulee syöneeksi enemmän

Cell metabolism -lehdessä vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa ultraprosessoidun ruokavalion aikana koehenkilöt söivät päivittäin keskimäärin 500 kilokaloria enemmän. Sen seurauksena he myös lihoivat lähes kilon kahden viikon aikana. Tuoreista aineksista tehtyä ruokaa syödessä koehenkilöt päinvastoin laihtuivat noin kilon.

– Ruoat tekevät hyvää aivojen mielihyväkeskuksille ja hormoneille, joten ihmisten on hyvin vaikea lopettaa niiden syöminen, New Yorkin yliopiston emeritusprofessori Marion Nestle kuvailee.

– Ihmiset, jotka yrittävät hallita painoaan nykypäivän ruokaympäristössä, taistelevat yksinään kokonaista ruokajärjestelmää vastaan. Se on vaikeaa.

Lue myös: Sannalla todettiin abivuonna krooninen suolistosairaus – tämä ensioire pelästytti

Lue myös: Syötkö mielestäsi terveellisesti? Moni nollaa vaikutukset tavallisella virheellä

Katso myös: Pimeä vuodenaika saa monet syömään makeaa: Hanna Partanen kertoo, mikä tuote on "erityinen riski "

1:27Kaksi kikkaa, joilla voi yrittää hillitä mässäilyä pimeänä vuodenaikanaNäillä vinkeillä voit yrittää hillitä pimeän ajan syömistä.

Lähteet: KSL, Cell, Duodecim

Lisää aiheesta:

Putoaako paino terveellisemmillä eineksillä? Näin kävi 8 viikon testissäSuupalakin lisää kuoleman riskiä? Ultraprosessoituja ruokien vaikutuksia perannutta tutkimusta toppuutellaanSyötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleenTällainen ruoka aiheuttaa eniten riippuvuutta: "Ihmiset huomaavat, etteivät pysty lopettamaan niiden syömistä" Ostaisitko sipsipussin, jonka kyljessä lukee "saattaa aiheuttaa riippuvuutta"? Tutkijoiden mukaan osa ruoista pitäisi tunnistaa addiktoiviksiSuklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havainto
RavintoPainonhallintaTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?