Syötkö "kertaalleen syötyä" ruokaa? Uhkana painonnousu, sairastuminen ja jopa ennenaikainen kuolema

Tuunaa tutut ruoat terveellisemmiksi 9:33
KATSO MYÖS: Makaronilaatikko muuttuu epäterveelliseksi, jos teet sen näin – Hanna Partanen muistuttaa ruoanlaiton sudenkuopista

Ultraprosessoidut ruoat ovat pitkälle prosessoituja – siis "kertaalleen syötyjä".

Ultraprosessoitujen ruokien haitoista on jo tietoa; ne voivat olla yhteydessä suurentuneeseen diabetesriskiin ja jopa lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä. Silti makkarat, kakut ja keksit maistuvat monille. Miksi?

Syy saattaa olla niin sanottu valmiiksi pureskellun ruoan ilmiö. Ultraprosessoidut ruoat ovat ikään kuin "kertaalleen syötyjä", kuvailee KSL

Enemmän kaloreita, vähemmän mikroravinteita

Ruoan prosessoiminen ei toki automaattisesti tee ruoasta epäterveellistä. Prosessointi esimerkiksi perunoita keittämällä tai tomaatteja paistamalla on tuttua kotiruoan kokkaajalle.

Ultraprosessoiminen on kuitenkin pitkälle vietyä muokkausta, ei tavanomaista kokkausta. Esimerkiksi maissi tai perunat voidaan teollisesti "rikkoa" massoiksi, joista tuotteita muodostetaan. 

Pitkälle prosessoituja tuotteita ovat esimerkiksi pakastepizzat, virvoitusjuomat, sipsit ja makkarat. Kuitua prosessoiduissa ruoissa voi olla vähän, mutta energiaa paljon. 

Prosessoidut ruoat on helppo syödä, mutta ruoansulatukselle niistä ei ole tekemistä: ruokaa pitäisi pureskella, sulattaa ja muokata kehossa. Suolistossa ruoasta pitäisi imeytyä kehoon tarpeellisia ravinteita ja vitamiineja. 

Harvardin lääketieteellisen päätutkija Giulia Menichettin mukaan ultraprosessoiduissa ruoissa ei välttämättä ole kehon tarvitsemia ravintoaineita.

– Syömme enemmän kaloreita, mutta niissä on vähemmän mikroravinteita, hän kuvaa.

"Kyseessä on illuusio ruoasta"

Prosessoiduissa tuotteissa on usein mukana runsaasti suolaa, sokeria ja rasvaa. Lontoolaisyliopiston tartuntatautien asiantuntija, apulaisprofessori Chris van Tullekenin mukaan tuotteita onkin hankalaa vastustaa.

– Kyseessä on illuusio ruoasta, hän kuvaa.

Aito ravitsevuus voikin jäädä saavuttamatta, mikäli välipala tai ateria on ultraprosessoitu.

Ultraprosessoitua ruokaa tulee syöneeksi enemmän

Cell metabolism -lehdessä vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa ultraprosessoidun ruokavalion aikana koehenkilöt söivät päivittäin keskimäärin 500 kilokaloria enemmän. Sen seurauksena he myös lihoivat lähes kilon kahden viikon aikana. Tuoreista aineksista tehtyä ruokaa syödessä koehenkilöt päinvastoin laihtuivat noin kilon.

– Ruoat tekevät hyvää aivojen mielihyväkeskuksille ja hormoneille, joten ihmisten on hyvin vaikea lopettaa niiden syöminen, New Yorkin yliopiston emeritusprofessori Marion Nestle kuvailee.

– Ihmiset, jotka yrittävät hallita painoaan nykypäivän ruokaympäristössä, taistelevat yksinään kokonaista ruokajärjestelmää vastaan. Se on vaikeaa.

Katso myös: Pimeä vuodenaika saa monet syömään makeaa: Hanna Partanen kertoo, mikä tuote on "erityinen riski "

Kaksi kikkaa, joilla voi yrittää hillitä mässäilyä pimeänä vuodenaikana 1:27
Näillä vinkeillä voit yrittää hillitä pimeän ajan syömistä.

Lähteet: KSL, Cell, Duodecim

Lue myös:

    Uusimmat