Suunnittelija Sasu Kauppi: Pukeutumista ei tarvitse ottaa niin vakavasti

Sasu Kauppi kertoo AVAlle tulevaisuudensuunnitelmistaan. Suunnittelija toivoo, että suomalaiset suhtautuisivat pukeutumista kohtaan vapaammin.

AVAn Muotitietoinen-sarjan kolmannessa jaksossa Maria Veitola vierailee suunnittelija Sasu Kaupin työhuoneella. Urbaania katumuotia suunnitteleva Kauppi on valmistunut arvostetusta Central Saint Martins College of Art and Design -korkeakoulusta Lontoosta. Kevät/kesä 2013 -mallisto kantaa nimeä 24 Hour Party People.

– Malliston fiiliksellisenä innoittajana toimivat elokuvat 24 Hour Party People, Trainspotting ja Human Traffic. Muotokielen ja muita referenssejä hain 1990-luvun loppupuolen reiveistä – pääosin Skandinaviassa. Tuo oli niitä aikoja, kun itse ensi kertaa pääsi klubbaamaan, Kauppi sanoo.

Kauppi kertoo mallistojaan myytävän Suomessa hyvin marginaalisesti. Miten paljon suomalaiset miehet käyttävät Kaupin suunnittelemia vaatteita – tai kiinnostaako tämän päivän suomalaismiehiä, kuka heidän vaatteensa on suunnitellut?

– En halua leimautua miestenvaatesuunnittelijaksi, vaikka yleensä malleina onkin poikia. Koen suunnittelevani unisex-vaatteita ja naisten vaatteita. Suomalaiset miehet ovat jossain määrin kiinnostuneita muodista, mutta en usko, että oma ydinmarkkina-alueeni on täällä.

Kaupin ensimmäinen mallisto esiteltiin Lontoon muotiviikoilla helmikuussa 2011. Se oli samalla miehen MA-opinnäytemallisto.

– Nyt mallistoni näkyvät lähinnä ulkomailla, tällä hetkellä myynnillisesti pääasiassa Japanissa, mutta jälleenmyyjiä on tulossa muuallekin maailmaan syksy/talvi 2013-kaudeksi, esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Hyvää palautetta on myös tullut muun muassa Australiasta, Uudesta-Seelannista, Itä-Euroopasta ja ympäri Etelä-Amerikkaa, Kauppi iloitsee.

Suunnittelijan oma tyyli määräytyy mallistojen mukaan.

– Tyylini määräytyy suunnittelemieni mallistojen mukaan, koska pukeudun pääosin Sasu Kauppiin. Joskus kuitenkin esimerkiksi Adidaksen tai Lonsdalen verkkapukuihin.

Kauppi kertoo arvostavansa monia suunnittelijoita.

– Ihaileminen on tässä yhteydessä väärä sana. Arvostan monia suunnittelijoita, enkä vähiten lahjakkaita ystäviäni Helsingissä ja Lontoossa. Kuuluisista mainittakoon edesmennyt Gabrielle Chanel, jonka määrätietoisuutta ja opportunistista taitoa arvostan isosti.

Mitä toivoisit näkeväsi suomalaisten yllä tänä talvena?

– Vaikea kysymys... Sanottakoon vaikka, että oman mallistoni tuotteita. Kaipaan suomalaisilta vähemmän formaalia, vapaampaa suhtautumista pukeutumista kohtaan. Eli älköömme ottako sitä niin vakavasti, Kauppi tiivistää.

Kerro tulevaisuudensuunnitelmistasi?

– Tällä hetkellä vaikuttaa, että yrityksen pyörittäminen on kaiken työn arvoista. Katsotaan... Lisäksi teen vähän opetushommia. Myös kollaboraatiot ja konsultointityö kiinnostavat, Kauppi paljastaa.


MUOTITIETOINEN-uusinnat AVAlla tiistaisin klo 16.30.


AVA

Kuvat: AVA, Sasu Kauppi/Aava Anttinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja