Suunnitelmissa raskaan ajoneuvon kuljettajantutkinto? Ministeriö kaavailee tervetullutta muutosta näihin ajokorttiluokkiin

Kuorma-autokuski ei todellakaan näe ratista kaikkialle: Näissä paikoissa sinua ei huomata – katso video kuolleista kulmista! 6:22
Katso videolta, mitkä ovat haastavimpia kulmia kuorma-auton ohjaamosta katsottuna.

Ajokorteista annettuun valtioneuvoston asetukseen on suunnitteilla muutoksia. Liikenne- ja viestintäministeriön valmistelussa olevien muutosten taustalla on Euroopan unionin direktiivi.

Liikenne- ja viestintäministeriössä suunnitteilla oleva ajokorttiasetuksen muutos helpottaisi raskaiden tutkintoajoneuvojen saatavuutta sekä lisäisi oman ajoneuvon käyttöä ajokokeissa.

Ajokorttilain mukaan henkilö, joka suorittaa kuljettajantutkinnon ajokokeen tai käsittelykokeen automaattivaihteisella ajoneuvolla, saa lähtökohtaisesti kuljettaa vain automaattivaihteista ja tutkinnon luokkaa vastaavaa ajoneuvoa.

Poikkeuksena ovat tähän asti olleet C-, CE-, D- ja DE-luokkien ajo-oikeudet, mikäli henkilö on aikaisemmin suorittanut jonkin asetuksessa määritellyn ajoneuvoluokan ajokokeen manuaalivaihteisella ajoneuvolla.

Näihin poikkeuksiin ehdotetaan nyt lisättäväksi ajoneuvoyhdistelmien kuljettamiseen oikeuttavat BE-, C1-, C1E-, D1- ja D1E -ajokorttiluokat.

Muutoksia myös moottoripyöräkorttiin

Tutkintoajoneuvojen vaatimuksia ehdotetaan muutettavaksi myös A2-luokan eli keskikokoisten moottoripyörien osalta.

Asetusmuutoksella päivitettäisiin tutkintoajoneuvon kuutiotilavuutta koskevat vaatimukset nykytilannetta vastaavaksi ja helpotettaisiin tutkintoajoneuvojen saatavuutta.

Muutoksen myötä myös puolustusvoimissa koulutetut voisivat saada A2-luokan ajo-oikeuden.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö

Lue myös:

    Uusimmat