Susijengi ylsi hurjaan urotekoon – kisaisäntä Tshekki kaatui hyytävän taistelun jälkeen

Lauri Markkanen onnellisena Tshekki-voiton jälkeen:"Onnistuttiin taas kasaamaan pääkoppa" 1:44
Lauri Markkanen onnellisena Tshekki-voiton jälkeen: "Onnistuttiin taas kasaamaan pääkoppa"

Suomi otti kiihkeän ja kovaotteisen taistelun päätteeksi 98–88-voiton Tshekistä koripallon miesten EM-alkulohkossa Prahassa. Suomen 10 pisteen voitto varmisti joukkueelle jatkopaikan miesten EM-koripallon pudotuspeleihin eli 16 parhaan joukkoon.

Lauri Markkanen teki 34 pistettä ja otti kymmenen levypalloa. Sasu Salin teki 23 pistettä.

Suomella on kaksi voittoa ja kaksi tappiota. Torstaina lohkon päätöspelissä vastassa Hollanti, joka on hävinnyt kaikki ottelunsa. Suomi hakee ottelusta lohkon kakkossijaa.

– Mahtava peli tärkeässä paikassa. Melkein sata pinnaa taululle, hyökkäys toimi tänään. Eilen saatiin Serbialta sellainen korisklinikka (30 pisteen tappio), että haluttiin näyttää, ettei noin huonoja olla. Pelattiin hyvin, tärkeä voitto, 14 pistettä vain 17 peliminuutissa upottanut Petteri Koponen sanoi Ylen tv-haastattelussa.

– Pikku juhlinta, sitten aletaan keskittymään (torstain peliin). Yritetään voittaa Hollanti, olisi lohkon kakkospaikka saavutettavissa. Hoidetaan se kunnialla ja katsotaan, kuka sieltä mahdollisesti tulisi vastaan (pudotuspeleissä), Koponen jatkoi.

Tshekki oli mukana sekä 2019 MM-kisoissa että viime vuoden olympialaisissa, mutta runsas viikko ennen EM-kisojen alkua Tshekin ehdoton avainpelaaja Tomas Satoransky loukkasi nilkkansa. Pelinjohtaja Satoransky pelasi yhdessä Lauri Markkasen kanssa Chicago Bullsissa 2019–21.

EM-kisojen ensimmäisissä peleissä Satoransky käväisi kentällä, mutta oli vain varjo totutusta. Suomea vastaan Satoransky aloitti pelin, mutta ensimmäiset kolme minuuttia Suomi pääsi juoksemaan kovaotteista mutta raskasjalkaista kotijoukkuetta vastaan ja pakotti Tshekin aikalisälle tilanteessa 14–5.

Aikalisän jälkeen Tshekki sai hidastettua pelin tempoa, mutta neljännes päättyi Markkasen hyökkäyslevypallosta nostamaan kakkoseen. Toinen neljännes alkoi Suomen 5–0-nykäyksellä, mutta vajaan kahden minuutin pelin jälkeen Markkanen liukastui ja kaatui rajun näköisesti, mutta jatkoi peliä.

Salinin kolmonen lisäsi Suomen johdoksi 41–28, kun puoliaikaan oli 5.21 minuuttia. Tshekki vaihtoi puolustusmuotoa ja siirtyi isoon viisikkoon, jossa 217-senttinen Ondrej Balvin ja 213-senttinen Jan Vesely painivat korin alla. Muutos toi Tshekin 10 pisteen päähän (43–33), mutta Petteri Koponen vastasi kolmosella. Puolitoista minuuttia ennen puoliaikaa Alexander Madsen sai kolmannen virheensä ja Tshekki tuli Balvinin kolmen pisteen pelillä tilanteeseen 48–43.

Kolmannella neljänneksellä Elias Valtonen korvasi Shawn Huffin Suomen aloitusviisikossa. Salinin kolmonen nosti Suomen 59–47-johtoon juuri ennen neljänneksen puoliväliä. Tshekin vaihtopenkin teknisestä virheestä tulleesta vapaaheitosta Koponen siirsi Suomen 67–52-johtoon kolme minuuttia ennen neljänneksen päätöstä. Tshekki teki pelistä kovaotteista ja sai pari pallonriistoa etukentällä.

Vesely huitaisi Markkasta kasvoihin

Viimeisen neljänneksen alussa Tshekki lisäsi vielä aggressiivisuuttaan, kun Vesely huitaisi Markkasta kasvoihin. Markkanen vaihtoi voimakkaita sanoja Veselyn kanssa ja meni hetkeksi vaihtoon kotiyleisön mylviessä kilpaa Suomen kannattajien kanssa.

Tshekki kavensi tilanteeksi 72–64, mutta Markkanen provosoi Veselylle viidennen virheen, kun peliaikaa oli 7.01 minuuttia. Neljänneksen viimeisillä minuuteilla Tshekki raastoi ja repi sääntöjen rajoilla, mutta sillä ei ollut vastausta Markkasen korintekotaitoon.