Supervanhusten elämänohjeet – näillä neuvoilla 100-vuotiaaksi?

Mikäli suomalaisia lähes 100-vuotiaita – ja vanhempiakin – on uskominen, on ahkera työnteko avain pitkään elämään. Keräsimme pitkän iän salaisuuksia ja elämänohjeita pitkäikäisiltä suomalaisilta. Lue, millaisella asenteella on porskutettu pitkälle!

101-vuotias Hilkka Suihkonen uskoo korkean ikänsä salaisuuden piilevän terveellisissä elämäntavoissa ja ahkeroinnissa.

– Syö terveellisesti ja tee paljon työtä. Hyvin paljon työtä.


Hilkalle onkin jäänyt mieleen, miten hän on myynyt mansikoita isänsä kanssa Kuopion torilla. Hilkka pitää marjoja terveellisinä syötävinä, mutta muutoin terveellinen ruokavalio tarkoittaa hänelle tavallista savolaista ruokaa, ruisleipää ja pottua.

Lisäksi Hilkka on saunonut kahdesti viikossa, ja nauttinut saunan päälle nelosolutta.
– Olutryyppy iltaisin viimeiseksi, antaa hyvän unen ja auttaa janoon.

Vältä alkoholia ja riitelyä, älä työtä


Hilkan tavoin myös Martta Viitanen, 97, vannoo työn teon nimeen.
– Olen tehnyt kovasti töitä. En ole ollut laiska koskaan, paitsi nyt. En ole ollut koskaan työtön.


Elämänohje nuoremmillekin on selkeä:
– Töitä ja töitä, toinen toistaan vaikeampia töitä. Työnteko on ihmisen suola, Martta neuvoo. Laiskottelua sen sijaan pitäisi hänestä välttää, mikäli meinaa elää pitkään.

Myös 99-vuotias Aino Kuokka kertoo tehneensä koko elämänsä raskaita töitä. Kova työnteko on pitänyt pirteänä.
– Pidä omasta kunnosta huolta. Liikkua pitää joka päivä. Tupakka on pahaksi. Alkoholia vain lääkkeeksi, Aino opastaa.


Erkki Ojala, 98, neuvoo välttämään alkoholia ja riitelyä. Hän neuvoo elämään rauhallista elämää: ihmisten kanssa tulee olla ystävällinen. Oman pitkäikäisyytensä hän kertoo johtuvan luonnon ystävällisyydestä. Luonnon ohella usko jumalaan on Eskolle tärkeää.

"Ei saa hakea erikoista elämää"


Aino Matikainen, 94, uskoo elämän pituuden olevan kohtalon käsissä.
– Mutta oma salaisuuteni on se, että olen aina ollut paljon ulkona. Olen myös ollut sisätiloissa töissä. Olen pitänyt itseni hoikkana ja rajoittanut joskus syömistä. Liikuntaa olen harrastanut paljon, talvella hiihtänyt ja pelannut pesäpalloa kesällä. Musiikki on ollut läheinen juttu ja olen soittanut viulua orkesterissa. Siinä pitää miettiä nuotteja, Aino pohtii.
– Nuoremmille neuvoisin harrastamaan kaikenlaista liikuntaa. Kyllä voi myös istua kotona ja lukea. Ei saa jäädä yksin, pitää pitää yhteyttä toisiin. Pitää tavata kavereita ja olla heidän seurassa, Aino ohjeistaa.
– Olisi hyvä torjua liikaa alkoholia. Ei saa hakea erikoista elämää, pitää elää tavallista elämää.


Saman ikäinen kaima Aino Hallila uskoo työn teon auttavan elämään pitkään.
– Pitkän iän salaisuuteni on työ ennen kaikkea. Valokuvaajana olen kai tarvinnut tarkkuutta. Nuoruuteni elin maalla. Vanhemmistakin toinen eli 80-vuotiaaksi ja toinen saman verran. Terveyskin on kai ollut jonkinlainen, sairautena pvat vain rikkinäiset polvet kun on kierukat katkennut.
– Nuoremmille neuvon, että ei saa ottaa elämää niin raskaasti ja täytyy tehdä töitä. Kaikki alkoholi ja huumausaineet pois. Ei muuta.


Myös 91-vuotias Karin "Kaisa" Itkonen luottaa pitkäikäisyyden juontavan geeneistä.
– Minulla on pitkä ikä, koska äiti oli yli 90-vuotias. Olen ollut terve, enkä valita pienistä. Saan itsekin lääkkeet kaapista. Terveys ennen kaikkea. Rakennan elämää hyvälle, en murehdi enää voi, voi. Katson aina parempaa. On valoisa elämänkatsomus. Olen voimistellut, Karin listaa.
– Nuoremmille neuvon: nautinnot kohtuudella. Katsokaa eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja