Supertähden ylivoima epäilyttää: neljä dopingtestiä kahteen päivään – "En käytä mitään, jota en antaisi tyttärelleni"

Tulosruutu: Tour de Francen 17. etapilla ratkaisu kokonaiskisan suhteen – Jonas Vingegaard hirmujohtoon.

Tanskalaistähti Jonas Vingegaardin tyrmäävät suoritukset maantiepyöräilyn klassikkokilpailussa Tour de Francessa ovat nostaneet ilmoille dopingepäilyjä. Tämä näkyy myös testauksessa, sillä Jumbo-Visma-tiimin ykköspolkija on saanut ravata antidopingteltalla viime päivinä. 

Vingegaard tarjoili muille ja varsinkin ykköshaastajalleen, slovenialaiselle Tadej Pogacarille tyrmäysiskuja tiistaina ja keskiviikkona, kun hän kasvatti kokonaiskisan johtonsa yli seitsemään minuuttiin. 

Ensin hän kukisti Pogacarin lähes kahdella minuutilla 22,4 kilometrin mittaisessa aika-ajossa. Keskiviikkona Pogacar romahti raskaalla vuorietapilla, ja Vingegaard käytönnössä sinetöi toisen peräkkäisen kokonaisvoittonsa. 

Jumbo-Visma tiedotti dopingepäilyjen voimistuessa, että Vingegaard antoi peräti neljä dopingtestiä tiistaina ja keskiviikon aikana – yhden vain tuntia ennen keskiviikon etapin alkua. 

– Meille tämä on ihan ok. Itse asiassa olemme pyytäneet Kansainvälistä pyöräilyliittoa toimimaan näin, Jumbo-Visman tiedottaja totesi Reutersille keskiviikkona. 

Myös Pogacar ja hänen tiimitoverinsa testattiin ennen 17. etapin alkua.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tour de Francessa otetaan satunnaisten näytteiden lisäksi testi kokonaiskisan johtajalta joka päivä ja myös jokaisen etapin voittajalta. 

Vingegaard ja vuosien 2020-2021 mestari Pogacar ovat olleet tämänkin kesän kisassa omassa luokassaan, ja he ovat olleet ymmärtäväisiä dopingepäilyjä kohtaan. 

– Ymmärrän skeptisyyden täysin. Meidän pitää olla epäileväisiä, kun miettii (lajin) historiaa. Muuten se tapahtuisi uudelleen, Vingegaard kommentoi 15. etapin jälkeen viitaten maantiepyöräilyn dopinghistoriaan. 

Sama tarinalinja jatkui keskiviikon pätkän jälkeen. 

– Tiedän, että pyöräilyyn on vaikea luottaa, mutta mielestäni kaikki on toisin kuin 20 vuotta sitten. Voin sanoa sydämestäni, että en käytä mitään, jota en antaisi tyttärelleni. Enkä antaisi hänelle kiellettyjä aineita, tanskalaistähti totesi. 

Lue myös:

    Uusimmat