Supersuosittu kotijumppaväline aiheutti lihasvaurion sporttiselle naiselle – Amy varoittaa sortumasta vaaralliseen mokaan

Dynaaminen venyttely on nyt in – näin teet hittitreenin 6:07
Dynaaminen venyttely on nyt in – näin teet hittitreenin!

Jos liikunta on jäänyt viime aikoina vähiin, kannattaa ensimmäisellä treenikerralla ottaa rauhallisesti – vaikka tausta olisi sporttinen.

Kun koronapandemia sulki kuntosalit, moni osti jumppavälineitä kotiinsa. Yhdeksi suosituimmista treenitarvikkeista osoittautuivat kahvakuulat, jotka loppuivat monin paikoin kaupoista. Mikäli kahvakuulan käyttö on jäänyt vähemmälle, kannattaa treeni aloittaa sen kanssa varovasti, muistuttaa Women’s Health -sivuston toimittaja Amy Wilkinson.

Yhtäkkinen kahvakuulatreeni johti sairastumiseen

Kahvakuula on tuttu treenitoveri Wilkinsonille. Nainen harrasti pääsääntöisesti pelkästään kahvakuulatreeniä kuuden vuoden ajan, kunnes oli palaa loppuun ja vaihtoi lajinsa kevyempään pilatekseen.

Vanha suola alkoi kuitenkin janottaa, ja Wilkinson päätti tarttua jälleen kahvakuulaan. Koko kroppaa rasittava intervallitreeni sujui aluksi 13-kiloisella kuulalla ja lopuksi 20 kilon kuulalla.

25 minuutin tehotreenin jälkeen Wilkinsonin takareidet olivat hellinä, mutta hän päätti silti mennä seuraavana päivänä pilatekseen. Mutta kun nainen heräsi pilatestuntia seuranneena aamuna ja meni vessaan, hän huomasi virtsansa olevan tummaa kuin viski.

Yhtäkkinen raju treeni oli aiheuttanut Wilkinsonille rabdomyolyysin, lihaskudoksen äkillisen vaurion.

Rabdomyolyysi vaatii välitöntä sairaalahoitoa

Tyypillisin syy radbomyolyysille on makaaminen pitkään kovalla alustalla esimerkiksi tajuttomuuden tai runsaan alkoholin juomisen seurauksena, mutta tilaan voi johtaa myös lihasten ylikuormitus, kertoo Terveyskirjasto.

Pitkä painevaikutus vaurioittaa lihasta ja käynnistää lihassolujen tuhoon johtavan reaktion yleensä jalkojen, pakaroiden tai alaselän lihaksissa.

Lihassoluista vapautuneet aineet päätyvät virtsaan värjäten sen punaruskeaksi. Tumma virtsa on ensimmäisiä rabdomyolyysin oireita. Myöhemmin vaurioituneella alueella alkaa esiintyä särkyä ja tunnottomuutta, jopa halvauksia, mitkä johtuvat hermojen puristumisesta turvonneen lihaskudoksen sisällä. Yleisoireina voi olla kuumetta ja sekavuutta.

Hoitamattomana rabdomyolyysi johtaa munuaisten vajaatoimintaan ja jopa lihasten kuolioon. Tila pitääkin hoitaa välittömästi sairaalassa.

Wilkinson tiesi, että rabdomyolyysi on vakava tila. Heti huolen herättyä hän hakeutui päivystykseen. Verikokeissa varmistui, että Wilkinsonin lihassoluissa esiintyvän kreatiinikinaasin arvot olivat kohonneet, mikä on merkki rabdomyolyysistä.

Wilkinson joutui viettämään sairaalassa yön nestehoidossa, vaikka hänellä ei ollut muita oireita kuin tumma virtsa. Lääkärit neuvoivat häntä pitämään urheilusta kuuden viikon tauon.

Muista lepo

Wilkinsonin sairastumisesta on vuosi, mutta kokemus on jäänyt syvälle mieleen. Hän muistuttaa treenaajia levon merkityksestä. Jos lihakset ovat kipeät useita päiviä treenin jälkeen, väsyttää eikä treeni luista, kannattaa suosiolla antaa itselleen armoa ja lisää palautumisaikaa.

Yhdysvaltalainen sisätautilääkäri Todd Cutler sanoo Women's Healthille, että tyypillisesti fyysisestä rehkimisestä johtuva rabdomyolyysi iskee terveisiin ja kohtalaisen hyvässä kunnossa oleviin ihmisiin, jotka venyttävät itseään äärimmäisyyksiin ensimmäistä kertaa uutta treeniä kokeillessaan.

– Jos et olisi hyvässä kunnossa, et kykenisi tekemään sellaista treeniä, Cutler sanoo.

Tämä on hyvä muistaa, jos koronakeväällä kotijumppiin ostettu, mutta sittemmin nurkkaan pölyttymään jäänyt kahvakuula alkaa houkutella treenaamaan. Aloita kevyesti ja kuuntele kehoasi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat