Miksi paino putoaa, mutta vatsarasva ei katoa? Personal trainer osoittaa yleisen virheen

Kuvat osoittavat: Ihminen voi painaa enemmän, mutta näyttää hoikemmalta 1:06
Älä tuijota vain vaakaa! Video osoittaa, että ihminen voi painaa enemmän, mutta näyttää hoikemmalta.

Miksi vatsarasva ei katoa laihduttamalla? Popsugar-sivuston haastattelemat personal trainerit listasivat tyypillisiä syitä ilmiölle.

Ihminen ei voi valita kehostaan kohtaa, josta kiloja karistaa. On hyvin yleistä, että paino putoaa epätasaisesti. 

Erityisesti vatsarasva voi tuntua jämähtäneen pysyvästi paikoilleen. Joskus syy tähän löytyy kehon luontaisesta muodosta: toisilla ihmisillä on niin sanottu omenavartalo, jossa rasva varastoituu ensisijaisesti keskivartaloon. 

Vatsan seudulle kerääntyneet kilot voivat olla myös merkki stressistä. Jännittyneenä kehon stressihormoniksi kutsutun kortisolin pitoisuudet nousevat ja elimistö alkaa varastoida rasvaa selviytyäkseen. Lisäksi stressi voi heikentää ruoansulatusta ja aiheuttaa väsymystä, joka lisää herkutteluhimoa ja vähentää treenihaluja.

Liian nopea laihtuminen johtaa huonoon kehonkoostumukseen

Geenien ja hormonien lisäksi pinttyneen vatsarasvan syy voi löytyä laihdutustavasta. Raju dieetti auttaa pienentämään nopeasti vaa’an lukemaa, mutta kilot lähtevät lihaksista eivätkä rasvakudoksesta. Liian nopea laihdutustahti onkin yleinen virhe. 

– Kun niin tapahtuu, on vaikea säilyttää lihaksia saati kasvattaa uusia. Tämä johtaa kilojen muttei rasvan vähenemiseen ja lopulta huonoon kehonkoostumukseen, personal trainer Eva Harden sanoo Popsugarille.

Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat salaisuus litteään vatsaan

Runsaasti kasviksia, kuituja, puhtaita proteiineja ja pehmeitä rasvoja sisältävä ruokavalio auttaa samalla sekä laihtumaan että vähentämään vatsarasvaa. Sen sijaan lisättyä sokeria sisältäviä ruokia, kuten limuja ja karkkeja, tulisi välttää.

Säännöllinen liikunta ylläpitää lihasmassaa, auttaa polttamaan rasvaa ja helpottaa vatsaa osaltaan pyöristävää ummetusta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Popsugar, Healthline

Lue myös:

    Uusimmat