Suosikkijuontaja luopui kahvista – kofeiinin vaikutukset paljastuivat

Kahviin mieltynyt Studio55.fin juontaja Pirjo Haapoja kokeili elämää ilman suomalaisten suosikkijuomaa – ja yllättyi kofeiinin rajuista vaikutuksista. Lue Pirjon päiväkirja vieroittautumista. Onko kahvitteluun paluuta?

Studio55.fin juontaja Pirjo Haapoja on ollut oikea kahvikissa: pahimmillaan työpäivien aikana on tullut litkittyä jopa 10–12 kupillista sumppia.  Vaikka viime aikoina kahvin kittaus on ollut hieman vähäisempää, alkoi kofeiiniriippuvuus inhottaa. Kun vielä ohjelmassa päätettiin käsitellä kahvin terveyshyötyjä ja -haittoja, päätti Pirjo harjoittaa tutkivaa journalismia ja kokeilla luopua suosikkipaheestaan.

– Kahvista luopuminen oli vaikeaa etenkin aluksi. Mehän olemme ihan narkoosissa, kun emme pysty olemaan ilman kahvia, Pirjo muistelee nyt kokeilunsa päätteeksi.

Kahvittelu kuuluu olennaisena osana etenkin työpaikoille: päivän aloitus ilman kupillista kuumaa teki tiukkaa.

Kahvittomuus avasi silmät kofeiiniaddiktion vaikutuksille.
– Nyt minusta tuntuu siltä, kuin pääni päältä olisi nostettu teräsharso. Ajatukset tuntuvat kirkkaammilta, olen levollisempi ja olo on energisempi, Pirjo kertoo kokeilunsa päätteeksi.

Hyvästä olosta huolimatta Pirjo aikoo jatkossa luopua täysin vain iltakahveista. Lopettamisen sijaan edessä on vain raju vähentäminen.

Millaisia muutoksia kahvittomuus aiheutti? Lue Pirjon päiväkirja!


Ensimmäinen viikko: päänsärkyä ja parempia unia


7.10. Olin päättänyt lopettaa kahvinjuonnin tänään, mutta en pystynyt.


8.10. Tänäänkin oli vaikeaa ohittaa mokkapannua, niinpä join aamukahvit töissä, kuten aina.


9.10. Ensimmäinen päivä ilman kahvia! Iltapäivällä päänsärkyä, niskan puolella. Raskas olo.


10.10. Päänsärky jatkuu, sama paikka. Särky on siedettävällä tasolla, ei vaadi särkylääkkeitä.


11.10. Heräsin aamulla täynnä energiaa, mietin vaihtoehtoja lähdenkö heti aamusta juoksulenkille vai siivoaisinko pursuilevan komeron. Siivosin komeron.


12.10. Sama tunne tänä aamuna, energia pursuaa, mitä tällä nosteella tekisin? Lähdin juoksulenkille suoraan sängystä. Tässä oli se ero entiseen, että halusin lähteä lenkille, en ruoskinut itseäni siihen.


13.10. Olo on kuin piiiiiiitkien syvien unien jäljiltä, vaikka nukuin vain muutaman tunnin.


Toinen viikko: Kahvihammasta kolottaa

14.10. Olo yhä levollinen, eroaa selvästi normaalista eli kahvinjuojan olosta.


15.10. Olo on edelleen virkeämpi kuin ennen ja vireys pysyy tasaisena koko päivän.
15.10. Peli tennistä. Luulin uuden tarmoni riittävän pelikaverini voittamiseen, mutta hävisin. Kahvittomuus ei siis tee ihmeitä.


16.10. Mietin kahvilakon vaikutuksia uneeni. Ei mitään vaikutusta. Se ei ole huono asia, sillä nukun mainiosti muutenkin.


17.10. Hyvä, rauhallinen olo vain jatkuu. Tämä on totta, ei kuvitelmaa.


18.10. Vesijuoksussa Sinikan kanssa. Uinnin jälkeen juomme yleensä kahvit. Oli vähän vaikeaa olla ilman tuttua mustaa kupillista.


Kolmas viikko: Virkeyttä ja onnistumisen iloa


21.10. Luin tutkimuksia kahvin vaikutuksista. Ei selvinnyt oliko tutkittu vaikutuksia vakiokäyttäjiin vai raittiisiin. Tulokset olisivat eri ryhmillä erilaiset, väitän.


22.10. Mietin riippuvuuttani kahvista. Joinko kahvia siksi, että oli pakko juoda, vai oliko se hyvää? Lopputulos: oli pakko juoda.


24.10. Luin Johanna Sinisalon tuoreehkon kolumnin Helsingin Sanomista. Hän kertoi, että kofeiinin vieroitustila ja sen aiheuttama ahdistus on luokiteltu ensimmäistä kertaa mielenterveyden häiriöksi. Luokittelija on American Psychiatric Association.


25.10. Luin Terhi Upolan taannoisen jutun (taas HeSarista), jossa hän viittaa yhdysvaltalaisen kahviasiantuntija Stephen Chernisken sanomisiin. Kofeiinin poistuminen ruumiista kestää jopa kahdeksan viikkoa. Lopettamiseen kannattaa kuulemma varata kaksi kuukautta.


26.10. Lähdin juoksulenkille herättyäni. Virkeys jatkuu.


27.10. En salaa ympäristöltä sitä, että olen kahvilakossa, päinvastoin. Lähes kaikki sanovat, etteivät itse koskaan pystyisi siihen. Olen salaa tyytyväinen. 


Neljäs viikko: paluu paheen pariin?


 28.10. En sano, etten koskaan enää juo kahvia. En aio pompottaa emäntiä erityisjärjestelyihin takiani.


29.10. Tiedättekö tyypit, joka ”ovat nähneet valon”. Ärsyttäviä, mielestään oikeassa olevia, toisten yläpuolelle pyrkiviä vaahtosuita. En halua tulla sellaiseksi. Lopetan siis puheet kahvista tähän…paitsi jos te kysytte asiasta. Silloin kerron mielelläni.


Lämmöllä, Pirjo.

Lue myös Makuja-osion jutut:

Professori pohtii lähetyksessä, pitävätkö kahvia koskevat myytit paikkansa.

Hyvä, paha kahvi. 27:08

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja