Mainos

Suoraveloitus päättyy – älä tee mitään

20:20

Kuluttajat ovat pankkien arvion mukaan ennakoineet hyvin suoraveloituksen poistumisen aiheuttamiin muutoksiin laskuissa.

Suomalaisen suoraveloituksen tilalle on tulossa e-lasku tai suoramaksu helmikuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Taustalla on Suomen siirtyminen yhtenäiseen euromaksualueeseen 31.1.2014.

Nooa Säästöpankin varatoimitusjohtaja Pekka Haajasen mukaan ihmiset ovat ottaneet hyvin selvää suoraveloituksen päättymisestä. Haajasen mukaan tärkeintä on muistaa, että kuluttajana asialle ei tarvitse tehdä mitään.

– Ensimmäiseksi, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Asia muuntuu automaattisesti. Toinen tärkeä asia asiakkaan kannalta on laskujen arkistointi. Laskut jäävät e-laskuna verkkopankkiin, tositteet jäävät verkkopankkiin. Niitä ei tarvitse välttämättä enää tulostaa, koska verkkopankki on hyvä paikka säilytykseen.

Käytännössä vaihtoehtoja on helmikuussa kaksi. Suoramaksu tulee niille, jotka eivät verkkopankkia käytä. Verkkopankkia käyttäville tulee e-lasku.

E-lasku laskutetaan automaattisesti verkkopankissa suoraveloituksen tapaan tai kuluttaja voi halutessaan maksaa sen myös itse, jolloin laskua ei makseta automaattisesti. 

Suoramaksu muistuttaa Finanssialan keskusliiton mukaan suoraveloitusta. Käytännössä mikään ei asiakkaan kannalta muutu laksutuksessa. Sen saa myös verkkopankkia käyttävä asiakas jos niin haluaa.

E-laskuun patistetaan

E-lasku, eli sähköinen verkkopankissa näkyvä lasku, on muutenkin yleistymässä kovaa vauhtia.  Ihmisiä patistetaan siihen esimerkiksi paperilaskujen muuttamisella maksulliseksi.

Kun e-lasku ei mene maksuun automaattisesti, täytyy se normaalin paperilaskun tavoin muistaa maksaa. 

– Toki se vaara on, että sen laskun unohtaa. Täytyy sitä verkkopankkia käyttää ja käydä siellä. Tätä me helpotamme sillä että asiakas voi valita tällaisen muistustoiminnon, kuten e-mail-muistutuksen tai tekstiviestimuistutuksen, Haajanen kuvailee.

Monilla pankeilla on muistutustoimintoja. Ne voivat olla maksullisia lisäpalveluita.

Vuosien työ loppusuoralla

Finanssialan Keskusliitto on tiedottanut kansallisen suoraveloituksen päättymisestä jo vuosia.

Pankkien arvion mukaan enemmistö suomalaisista tunnistaakin e-laskun ja tietää suoraveloituksen loppumisesta.  Vastuu suoraveloituksen muuttumisesta ja tiedottamisesta asiakkaille on ollut laskuttajayrityksillä.

– Tämä on ollut pitkä prosessi. Laskuttajayrityksiin on otettu yhteyttä jo aikoja sitten ja varmistettu, että vaadittavat muutostyöt ovat tehtyinä, Haajanen kertoo Nooa Säästöpankista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.