Perussuomalaiset valmistelee välikysymystä, hallitus valmiuslain muutosta – näin eduskunta pui Valko-Venäjän hybridioperaatiota

Hallitus oli opposition grillattavana eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Pääaiheena oli se, miten hallitus varautuu mahdolliseen hybridioperaatioon, jossa tuhansia turvapaikanhakijoita tuotaisiin Suomen rajoille.

Oppositiopuolue Perussuomalaisilla oli ensimmäinen kysymysvuoro. Perussuomalaisille Valko-Venäjän ja Puolan välisellä rajalla käynnissä oleva selkkaus on ollut viikon pääuutisia.Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että Perussuomalaiset todennäköisesti tekee välikysymyksen maahanmuuttopolitiikasta. Oppositio odottaa hallitukselta nopeita toimia, joilla varaudutaan hybridioperaatioihin.

– Perussuomalaiset on pakotettu välikysymykseen. Aiotteko suojella maata hybridihyökkäykseltä, Purra sanoi.

– Kun valmiuslakia nyt uudistetaan, sen yhteydessä katsotaan, onko riittävä varautuminen näihin tilanteisiin, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vastasi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati hallitukselta lakimuutosta, jolla voidaan keskeyttää turvapaikkahakemusten käsittely hybridioperaation aikana.

– Valko-Venäjän operaatio on vastenmielinen. Tämä ei ole hallitus-oppositio-kysymys. Ei riitä, että rajat saadaan kiinni. On tarvittaessa keskeytettävä hakemusten vastaanotto. Tuokaa pikatahtia tarvittavat muutokset. Kansallisen turvallisuus uhattuna, Orpo vaati.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi, että valmiuslain uudistus myös hybridioperaatioihin liittyen on käynnissä ja se tehdään parlamentaarisesti kaikkien puolueiden kesken.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) puhui yhteisen varautumisen puolesta.

– Tämä ei ole hallitus-oppositio -kysymys. Ilman muuta hallitus toimisi, jos sama tilanne olisi meidän rajoillamme, Marin puhui.

Suomi on hallituksen mukaan esimerkiksi Puolan toimien tukena.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan varautumista tehdään Suomessa jo nykyisten lakien pohjalta ja valmistautumista tehdään myös EU:n tasolla, jotta siirtolaisten liikenne Valko-Venäjälle saataisiin loppumaan.

– Sellaista viestiä ei kannata lähettää, ettei Suomi pystyisi toimimaan nykyisten lakien pohjalta, Haavisto vastasi Perussuomalaisille.

Sisäminsiteri Ohisalo korosti, ettei viranomaisten varautumissuunnitelmista sovi puhua julkisesti eduskunnan suuressa salissa.

Perussuomalaisille hallituksen viestit eivät riittäneet. Hallitukselta vaadittiin toistuvasti lainsäädäntöä, joka estäisi tarvittaessa maahantulon.

– Ongelma ei ole rajavalvonta vaan puutteet lainsäädännössä.  Puola sääti viikossa lain. Miksi se on Suomelle mahdotonta, kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) puhui.

Lue myös:

    Uusimmat