Suomi kotiuttaa rauhanturvaajansa Afganistanista, turvallisuudesta huolehditaan – "Palveluksessa olevista ei ilmoiteta mitään muuta kuin etunimi"

Maailmanselittäjät: Rauhanturvaajat lähtevät, mitä tapahtuu Afganistanille? 8:58
Uutisaamun Maailmanselittäjät puivat Afganistanin tilannetta

Viimeisetkin suomalaiset palaavat tällä viikolla kotiin Afganistanista, kun sotilasliitto Nato päätti lopettaa sotilaallisen kriisinhallintaoperaationsa.

Suomalaisrauhanturvaajien osalta aika kriisialueella on pian ohi mutta kotiutujien siviiliturvallisuuteen on valmistauduttu jo paikan päällä operaatiossa.

Rauhanturvaajaliiton vertaistukikoordinaattori Timo Ryhänen korostaa turvallisuusasioiden tärkeyttä. Yksityisyydestä pidetään huolta eikä palveluksessa olevista ilmoiteta mitään muuta kuin etunimi.

Yksityisyyden suoja on tärkeä ettei rauhanturvaajiin voida vaikuttaa kriisialueilla uhkailemalla esimerkiksi kotiväkeä ja toisaalta suojaudutaan mahdollisilta kostotoimilta.

Kriisihän ei Afganistanissa pääty Naton päätökseen lopettaa kriisinhallintaoperaatio, siksi kotiin palaavien mielissä on myös alueelle jäävien paikallisten turvallisuus.

Timo Ryhänen kertoo omasta kokemuksestaan "että kyllä siinä huolta jonkun verran on, että miten ne tulevat siellä toimeen, mutta paikalliset viranomaiset ja sotilashenkilöt huolehtivat sitten yhteistyökumppaneiden turvallisuudesta." 

Rauhanturvaajia on maailmalla yhteensä 352 

Suomalaisia rauhanturvaajia palvelee parhaillaan kuudessa maassa ja kahdessa laajemmassa operaatiossa välimerellä ja lähi-idässä. Suurin operaatio on UNIFIL Libanonissa jossa palvelee 200 rauhanturvaajaa. Kaikkiaan suomalaisia rauhanturvaajia maailmalla on 352.

Lue myös:

    Uusimmat