Suomi loukkasi ihmisoikeussopimusta: hylätyn turvapaikkapäätöksen saanut mies palautettiin Irakiin, ammuttiin myöhemmin kadulle

1:50
Suomi sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta langettavan turvapaikanhakijan kuoltua Irakiin paluun jälkeen.

Suomi loukkasi ihmisoikeussopimusta karkottaessaan irakilaismiehen vuonna 2017, totesi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) päätöksessään tänään. Mies ammuttiin Bagdadissa pian palautuksen jälkeen. Jutun vei EIT:hen hänen tyttärensä.

Mies palasi Irakiin niin sanotun vapaaehtoisen paluun kautta marraskuussa 2017. EIT:hen jutun vienyt miehen Suomessa asuva tytär kertoi hakemuksessaan kuulleensa saman vuoden joulukuussa, että perheen piilopaikkana toimineeseen tädin asuntoon oli hyökätty.

Myöhemmin joulukuussa tuntemattomat asemiehet ampuivat isää kolme kertaa kadulla Bagdadissa ja tämä kuoli vammoihinsa.

Migri: Sunnitaustainen mies ei täyttänyt turvapaikkakriteerejä

Muun muassa puolisotilaallisiin shiiajoukkoihin osallistuvia virkamiehiä työkseen tutkinut sunniarabitaustainen mies ja hänen perheensä olivat joutuneet hyökkäysten kohteeksi Irakissa, ja he pakenivat Suomeen. Maahanmuuttovirasto ja hallinto-oikeus hylkäsivät turvapaikkahakemuksen, sillä niiden mukaan mies ei täyttänyt turvapaikkakriteereitä. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt miehelle valituslupaa.

EIT katsoi, että Suomen viranomaiset eivät ottaneet miehen taustaan liittyviä riskejä ja aiempia tapahtumia riittävästi huomioon kielteisen turvapaikkapäätöksen antaessaan.  

Juttua täydennetty kello 11.45.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja