Suomi jälleen maailman onnellisimpia maita, suomalaisia etsittiin onnellisuusoppaiksi – Rovaniemen kaupunginjohtaja tarttui haasteeseen: "Kaikkia salaisuuksia en uskalla maailmalle kertoa"

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen kutsuu neljä ulkomaalaista tutustumaan suomalaiseen mökkielämään ensi kesänä. Parhaita marjapaikkoja hän ei kuitenkaan aio näyttää.

Mölkkykisat, saunominen ja kalastus kuulostavat useiden suomalaisten korvaan tavalliselta ja jokakesäiseltä mökkipuhastelulta. Sellaiselta, mitä kesälomaansa viettävä suomalainen tekee onnellisimmillaan.

Kun Suomen matkailua edistävä Visit Finland etsi suomalaisia onnellisuusoppaiksi ulkomaalaisille, Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen vastasi myöntävästi.

Lotvonen haluaa opastaa mieluiten kahta aikuista ja kahta lasta siihen, miten suomalaista kesää vietetään ja mistä kesälomatekemisestä hän saa energiaa.

Mökki on Lotvosen appivanhempien rakentama paikka, jonka hän vaimonsa kanssa lunasti 16 vuotta sitten.

– Tyypillinen lappilainen järvi, jossa voi harrastaa kalastusta, uintia ja tehdä kaikkea sitä mitä mökillä nyt tehdään, kertoo Lotvonen mökkipaikasta.

Parhaat marjapaikat jäävät salaisiksi

Onnellisuusoppaita on kaikkiaan kahdeksan, ja heitä on ympäri Suomea. Vieraiksi voi hakea maaliskuun aikana, ja Visit Finland tekee valinnat huhtikuussa.

Lotvonen korostaa, että tempaus ei liity hänen viranhoitoonsa. Onnellisuusopastus sijoittuu keskelle Lotvosen kesälomaa heinäkuun lopussa.

Toki Lotvonen toivo, että tempaus levittäisi maailmalle lappilaisen kesämatkailun ilosanomaa.

Päätös mukaan hakemisesta syntyi nopeasti. Lotvosen piti kuitenkin keskustella asiasta kotona puolison kanssa.

– Kysymyksiä herätti, että mitä vastuita aiheutuu. Lupasin kantaa päävastuun ja suurimman taakan, ja työnjaon mukaan hän auttaa tarvittaessa.

Onnellisuusoppaan suunnittelema ohjelma koostuu perinteisestä mökkitekemisestä, kuten polttopuiden teosta, kalastuksesta ja grillauksesta. Heinäkuun loppu on myös sellaista aikaa, että Lotvonen voi viedä vieraansa suolle keräämään hilloja.

Parhaat marjapaikat jäävät kuitenkin salaisiksi.

– Pitää olla joku roti. En uskalla maailmalle kaikkia salaisuuksia kertoa.

”Mökki tekee minut onnelliseksi”

Yksi Visit Finlandin hankkeen käynnistäjjistä on YK:n onnellisuusraportti, jossa Suomi sattumoisin vei ykkössijan jo toisena vuonna peräkkäin.

Tätä taustaa vasten Lotvosen mökki on oiva opaspaikka onnellisuuteen.

– Kyllä mökki tekee minut onnelliseksi. Ja onneksi on tullut 8 lastenlasta, joista 6 asuu Rovaniemellä. Mökillä tulee oltua aika paljon lasten ja lastenlasten kanssa. Se tuo sitä onnellisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat