Suomessakin myytävästä närästyslääkkeestä löytyi mahdollisesti syöpää aiheuttavaa ainetta – viranomaiset selvittävät lääkkeen turvallisuutta

Euroopan ja Yhdysvaltojen terveysviranomaiset tutkivat myös Suomessa myytävän närästyslääkkeen turvallisuutta mahdollisesti syöpää aiheuttavan ainelöydöksen takia.

Lääkeaine, josta löydös tehtiin, on raniditiini, jota myydään esimerkiksi tuotenimellä Zantac. Viranomaiset tutkivat löydöstä tarkemmin eivätkä ole toistaiseksi vetäneet lääkettä markkinoilta.

Ensimmäisenä lääkkeen turvallisuudesta huomautti Yhdysvaltalainen verkkoapteekki Valisure.

Lääkettä testannut Valisure oli löytänyt NDMA-ainetta sekä Zantacista että osasta sen rinnakkaisvalmisteita. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto ei ole tarkentanut, mistä rinnakkaisvalmisteista on kyse.

NDMA on nitrosamiini, joka on Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan luokiteltu eläinkokeiden perusteella mahdollisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Nitrosamiineja on löydetty aiemmin sartaani-ryhmän verenpainelääkkeistä.

Fimean mukaan se osallistuu asian selvittämiseen yhdessä Euroopan lääkevirasto EMAn ja muiden Euroopan lääkeviranomaisten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat