Suomessa starttaa televisiosarja, jollaista ei ole aiemmin nähty – työ ei ole ollut helppo: "Se on edellyttänyt, että uskallamme katsoa elämää silmiin"

Uutuussarja Rantabaari näkee päivänvalon syyskuun 10. päivä. Kyseessä on legendaarisen Salatut elämät -sarjan tekijöiden luoma draamasarja, jollaista ei ole Suomessa ennen nähty. Ohjelmassa kuvataan nuorten aikuisten elämää uudenlaisella, ajankuvaa realistisesti heijastavalla tavalla.

Vuosia Salatut elämät -sarjan vastaavana tuottajana työskennellyt Marko Äijö pitää Rantabaaria yhtenä työuransa mielenkiintoisimmista projekteista. Keväällä 2018 syntynyt idea aivan uudesta draamasarjasta sai yllättäen heti tuulta alleen ja kasvoi vuodessa siihen pisteeseen, että kohta suomalaiset saavat seurata valmista lopputulosta televisiosta.

MTV Uutiset haastatteli television draamakonkarina tunnettua Äijöä koskien tulevan syksyn käänteitä television kotimaisessa draamatarjonnassa. Kun puheeksi nousee Rantabaari, Äijön silmät kirkastuvat.

– Tässä tarinassa mahdollista on vain mahdollinen ja olen hyvin vaikuttunut sarjan toteutuksesta.

Rantabaarin keskiössä on nuorten aikuisten elämä työkiireiden, perhearjen, riitojen, palavan rakkauden ja seksuaalisten kokemuksien kartuttamisen muodossa. Ensimmäisenä Äijö kuvaa sarjaa sanoilla herkkä ja hurja.

– Näimme tässä heti mahdollisuuden sille, että voimme tehdä draamasarjan siitä, millaista on elää nuoren aikuisen elämää tänä päivänä. Rantabaarissa naiset ovat ihmissuhderintamalla ja kaikessa yhtä aktiivisia kuin miehet ja sarja on kaiken kaikkiaan hyvin tasa-arvoinen. Käsikirjoittajista, keskeisten roolien näyttelijöistä ja myös sarjan tuottajista yli puolet on naisia, Äijö kuvaa.

“Kaikki, mitä Rantabaarissa tapahtuu on sitä, mitä tapahtuu oikeassakin elämässä”

Kun ajatus Rantabaarista syntyi, perehtyi työryhmä siihen, kuinka nuorten aikuisten suhde toisiinsa on muuttunut vuosikymmenien saatossa elokuvien ja draamasarjojen saralla. Vaikka aikoinaan televisiosarjoissa ja elokuvissa etenkin intiimejä tilanteita hahmojen välillä verhottiin ja piiloteltiin, ja sittemmin ollaan tultu tuskaisen rakkauden ja roisien seksikohtausten kautta nykypäivään, niin tietyt asiat ovat ja pysyvät. Sitoutumisen ja vapauden välinen ristiriita ei ole kadonnut mihinkään.

– Mitä enemmän sarjaa katsoo, niin sitä selkeämmin tulee ilmi se, että kaikki, mitä Rantabaarissa tapahtuu on sitä, mitä tapahtuu oikeassakin elämässä. Rantabaarissa näkyy vahvasti tälle ajalle ominainen helppouden, keveyden ja kauneuden tavoitteleminen. Sitoutumisen ja vapauden ristiriita on kuitenkin selvästi läsnä hahmojen sydämissä.

Rantabaaria on kuvattu jo sarjan lanseerauksesta lähtien rohkeaksi. Äijö myöntää, että sarjassa tullaan näkemään kohtauksia, jotka ovat saaneet hikikarpalot kipuamaan jopa tuottajakonkarin otsalle.

– Seksuaalisuus tulee Rantabaarissa tälle ajalle ominaisesti ilmi näennäisen kevyesti, ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Kuitenkin se pyrkii kätkeytymään välillä sievistelevän siloittelun ja välillä avoimen paheksunnan taakse . Ja sekin tapahtuu kevyesti – paitsi silloin, kun hahmot ovat kännissä ja ihmisten pritimiiviset piirteet heräävät, Äijö kuvaa.

Rantabaarissa nähdään paljon tunteikkaita kohtauksia – ja luonnollisesti myös seksi on tärkeässä roolissa. Äijö ei pelkää sitä, että hänen itsensäkin rohkeaksi kuvaama sarja saa aikaan vielä kohuja, mutta hän toivoo, että katsojat näkisivät tietyllä tapaa myös Rantabaarin tiskin taakse ja hyväksyisivät sen, että seksi ja seksuaalisuus ylipäätään on osa elämää.

– Näitä samoja asioita on märehditty ja paheksuttu monta vuosikymmentä, Äijö huokaa.

“Yhdessä tukalaa, erossa ikävää”

Nuorille aikuisille on luontaista painia sitoutumisen sekä sen myötä tulevan vastuun ja vapauden ja sen poikiman ihanan vastuuttomuuden välillä. Kun on sitoutunut ja vastuullinen, niin ihminen voi kokea, että elämä muuttuu tylsäksi ja yllätyksettömäksi.

– Voisin kiteyttää tämän ajatuksen omasta nuoruudestani 1970-luvulta tuttuun kliseelauseeseen: “Yhdessä tukalaa, erossa ikävää – ja toisinpäin”, Äijö toteaa.

– Nämä ovat sellaisia asioita, joita sarjassa käydään läpi.

Rantabaarin kautta katsojat pääsevät tutustumaan Eerolan sisaruskatraaseen, johon kuuluvat siskokset Jartsa (Aino Sirje), Krista (Emilia Jansson) ja Suvi (Jaana Joensuu). Tämän hahmokolmikon välinen kontrasti on hyvin selkeä, ja se ilmentää omalla tavallaan nykymaailman asettamia paineita ja sitä, kuinka nuoret aikuiset joutuvat tasapainottelemaan miettiessään sitä, mitä he elämältään haluavat.

Kokkina työskentelevä Jartsa on hurja tyttö, joka ei sitoudu mihinkään muuhun kuin tekemäänsä ruokaan. Hänen elämänsä näyttää olevan todella rempseää ja vastuutonta – juuri sellaista, mitä moni jollain tapaa sitoutumiskammoisena itseään pitävä nuori aikuinen ihannoi.

– Mutta onko hän onnellinen? Ei ole, Äijö toteaa.

Jartsan sisko kantaa nimeä Krista – ja sisarukset ovat monella tapaa hyvin erilaisia. Kristalla on liian komea mies, ihanat lapset ja kaunis koti. Kaikki ei kuitenkaan ole aivan sitä, mitä hän antaa ymmärtää.

– Hänen elämänsä on olevinaan niin hemmetin ruusuista. Krista keskittyy elämässään ylläpitämään mielikuvaa täydellisestä elämästä. Samalla hän kuitenkin väittää ruokapalvelusta tilaamiaan safkoja omikseen.

– Hän on saavuttanut sen kaiken, mistä on osannut ikinä haaveilla, mutta silti tai juuri siksi hän kokee, että elämä on helvetin tylsää ja kurjaa, Äijö kuvaa.

Eerolan sisaruskolmikon kolmas hahmo on Suvi, joka tasapainoilee elämässään ja persoonallisuutensa puolesta jossain kahden sisaruksensa välimaastossa. Hahmoista Suvi on kenties samaistuttavin juuri siksi, että hahmoa ei voida asettaa mihinkään ääripäähän. Suvin elämä tekee kuitenkin sarjassa yllättäen täyskäännöksen – aivan kuten oikeassakin elämässä voi tapahtua.

– Suvilla on elämässään kaikki aidosti hyvin, mutta yht’äkkiä häneltä tempaistaan se kaikki pois, Äijö toteaa jättäen vielä arvailujen varaan sen, millaisia pettymyksiä hahmo tulee sarjan edetessä kohtaamaan.

Äijö vertaa Rantabaaria ihmissuhdevääntöjen osalta Sinkkuelämää-sarjaan ja jännitteiltään legendaariseen Dallas-sarjaan. Upeissa maisemissa kuvatusta sarjasta katsojat voivat löytää yhtymäkohtia myös Baywatchiin.

– Dallasissa ydinajatus on kautta aikain on se, että kun erilaiset ihmiset ajautuvat saman katon alle – osa vastoin tahtoaan ja osa omasta tahdostaan, ja syntyy tilanne jossa aiheutuu väkisinkin konflikteja. Rantabaarissa asetelma on samantyyppinen, mutta konkreettinen taistelukohde on Dallasin öljy-miljoonien sijaan sarjan baari, Äijö vertaa.

“Tässä on lähdetty aika nöyrin mielin liikkeelle”

Salatut elämät on yksi Suomen suosituimmista televisiosarjoista, ja Rantabaarin tekijät ovat kartuttaneet kokemustaan Salkkareiden parissa. Salatut elämät -sarjan valtaisan suosion salaisuutta on arvuuteltu vuosikausia. Yhtä ja ainoaa jo 20-vuotista taivaltaan juhlivan sarjan menestyksen selitystä ei pysty kukaan antamaan, mutta siitä ollaan yhtä mieltä, että sarjan hahmot ovat onnistuneet valloittamaan suomalaisten sydämet.

– Salkkareiden hahmot ovat helposti katsottavia ja tunnistettavia. Ne ovat tietyllä tapaa superihmisiä! Kaikki ovat hiukan irti maasta ja hahmoihin voi ottaa tietyllä tapaa ulkopuolisen otteen.

Salkkareista Rantabaarin puolelle loikkasivat Alissan roolista tutuksi tullut Johanna Puhakka, Lolana tunnettu Sofia Arasola sekä Pietarin roolissa vuosia näytellyt Miikka Wallin. Rantabaarissa nämä Pihlajakadulta tutut hahmot jatkavat elämäänsä uusissa ympyröissä. Työryhmän tausta Salkkareiden parissa vahvistaa uskoa siihen, että Rantabaarin myötä Suomeen saadaan yksi isojen jengissä painiva draamasarja lisää – mutta kuinka uusi sarja eroaa Salkkareista?

Äijö toteaa heti, että Salkkarit- ja Rantabaari-hahmojen välillä on tietty, selkeä sävyero, joka erottaa myös sarjat selkeästi toisistaan.

– Salkkareissa hypätään tarina tarinalta jopa sadunomaiseen seikkailuun, jonka päätteeksi katsoja voi todeta, että ei noin huonosti voi mennä kenelläkään. Se voi olla terapeuttista.

– Rantabaarin hahmojen elämä on ilossa ja surussa sekä onnessa ja tuskassa sellaista, että heihin voi suoraan samaistua. Hahmot ovat kaikessa oikeita ihmisiä ja se saattaa mennä suoremmin tunteisiin. Tämä on oleellinen ero, jonka myötä Rantabaari on enemmän kiinni reaalielämässä.

Äijö lupaa, että esimerkiksi Rantabaari-hahmojen krapulat ja morkkikset tullaan tuntemaan ihan kotisohvilla asti.

– Ja niin tuntuvat ne onnenhetket ja anteeksipyynnötkin!

Äijö toteaa suoraan, että tavoitteena on nimenomaan, että suomalaiset löytävät Rantabaarista kosketuspintaa: teemoja, jotka liippaavat läheltä omaa elämää.

– Tässä on lähdetty aika nöyrin mielin liikkeelle. Olemme miettineet, että mikä olisi luomiemme hahmojen elämälle ominaista, jos he olisivat todellisia Äijö kertoo

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sarjan käsikirjoitustiimi on ammentanut Rantabaariin valtavasti omasta elämästään. Työ ei ole ollut helppo.

– Se on edellyttänyt, että uskallamme itse katsoa elämää silmiin.

Rantabaari alkaa Subilla ja mtv-palvelussa 10.9.

Lue myös:

    Uusimmat