Mainos

Suomessa pesivä pohjansirkkukin vaarassa – maailmassa lähes 1500 uhanalaista lintulajia

BirdLife International on julkistanut päivityksen maailman uhanalaisista lintulajeista. Maailman yli 10 000 lajista uhanalaisiksi on luokiteltu 1 460 ja silmälläpidettäviksi eli lähes uhanalaisiksi 1 029 lajia.

Suomessa pesivistä lajeista pohjansirkku on sijoitettu kolmanneksi korkeimpaan uhanalaisuusluokkaan eli maailmanlaajuisesti vaarantuneeksi.

– Suomessahan pohjansirkkua ei tällä hetkellä luokitella uhanalaiseksi, mutta maailmanlaajuisesti tilanne on huonompi. Suomen kanta on arvioitu parin sadan tuhannen parin kokoiseksi, kertoo BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Pohjansirkun vähenemisen pääsyyt ovat luultavasti lajin talvehtimisalueilla Kaakkois-Aasiassa, missä erityisesti maatalouden muutokset ovat heikentäneet lajin elinoloja. Suomessa pohjansirkku on puustoisten rämeiden ja korpien laji, joka on todennäköisesti kärsinyt soiden ojituksesta ja turvetuotannosta.

– Tällä hetkellä Suomessa enää Koillismaa ja Etelä-Lappi ovat alueita, joilla pohjansirkun kanta on vahva. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa lintuasiantuntijat ovat raportoineet, että laji on hävinnyt lähes kokonaan, kertoo Lehtiniemi.

Laji taantunut voimakkaasti

Lehtiniemen mukaan pohjansirkun tulevaisuutta on vaikea ennustaa.

– Aiemminkin on yllätytty, kun jonkin runsaslukuisen linnun kanta on romahtanut nopeasti. Näin kävi esimerkiksi kultasirkulle. Sama tilanne voi olla edessä pohjansirkulla, pelkää Lehtiniemi.

Pohjansirkun maailman kanta on taantunut vähintään kolmanneksen noin kymmenessä vuodessa ja jopa 75 prosenttia edellisen kolmen vuosikymmenen aikana. Lajin taantuminen on ollut myös Suomessa silmiinpistävää.

Korpinotkelmat kaipaisivat suojelua

1990-luvun jälkeen pohjansirkku on käytännössä kadonnut useimmista Etelä-Suomen maakunnista.

– Voimme pyrkiä säilyttämään paikkoja, joissa pohjansirkku viihtyy. Esimerkiksi korpinotkelmat kaipaisivat suojelua, pohtii Lehtiniemi.

Suomen linnustoon ei kuulu yhtään maailmanlaajuisesti äärimmäisen uhanalaista lintulajia. Erittäin uhanalaiseksi on luokiteltu meillä aiemmin pesinyt kultasirkku, joka on 2000-luvulla hävinnyt linnustostamme.

Maailmanlaajuisesti vaarantuneista lajeista Suomessa pesii tai havaitaan säännöllisesti kahdeksan lajia: kiljuhanhi, alli, allihaahka, punasotka, pilkkasiipi, mustakurkku-uikku, kiljukotka ja pohjansirkku.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.