35 000 venäläisellä on myös Suomen kansalaisuus – näin byrokraattista Venäjän passista luopuminen on kaksoiskansalaiselle

Tosi-tv-tähti Antti Kurhinen haluaa luopua Venäjän kansalaisuudesta – näin hän perustelee päätöstään 13:08
Näin Antti Kurhinen perustelee päätöstään luopua Venäjän passista.

Venäläiset ovat suurin yksittäinen Suomen kaksoiskansalaisten ryhmä. Osa heistä ei haluaisi enää pitää Venäjän passiaan sodan takia. Kansalaisuudesta luopuminen on kuitenkin varsin byrokraattista.

Tositv-tähti Antti Kurhinen kertoo MTV Uutiset Livessä haluavansa luopua Venäjän kansalaisuudesta, mutta kokee prosessin monimutkaiseksi.

Hän sanoo vasta tutustuneensa asiaan suurlähetystön sivuilta.

– Siellä on hirveä litania ehtoja, mitä sinulla pitää olla: Asutko Suomessa, onko Venäjällä velkoja, pitää hakea Moskovasta joku paperi tai soittaa Moskovaan, syntymätodistus… Järkyttävä määrä byrokraattisia asioita täytyy käydä läpi, ennen kuin voi jättää hakemuksen, Kurhinen kuvailee paperiviidakkoa.

Venäjä vaatii runsaasti asiakirjoja

Venäjän suurlähetystön venäjänkielisten sivujen mukaan Venäjän kansalaisuudesta luopumiseen vaaditaan kaksoiskansalaiselta seuraavat dokumentit: hakemus, Venäjän veroviraston asiakirja verorästien puuttumisesta, voimassa olevan passi kopioineen sisältäen sivut henkilökohtaisista tiedoista, Suomen passi kopioineen ja notaarin tai konsulaatin vahvistama käännös, ote Suomen väestötietojärjestelmästä sisältäen tiedot henkilön asuinpaikkakunnasta, voimassa olevista kansalaisuuksista ja syntymäpaikkakunnasta, mahdollinen avioliittotodistus tai todistus avioerosta kopioineen, mahdollisen nimenmuutoksen yhteydessä todistus nimen muutoksesta kopioineen sekä kolme 3x4 cm mattavalokuvaa hakijasta.

Lisäksi kaikkien ulkomaisten edellä mainittujen asiakirjojen, passia lukuun ottamatta, täytyy olla todistettu aidoiksi apostille-todistuksella. Kaikkien ulkomaisten asiakirjojen ja apostille-todistusten täytyy olla myös käännetty venäjäksi ja käännösten tulee olla konsulaatin tai notaarin vahvistamia.

Hakemus tulee myös täyttää kyrillisin kirjaimin venäjäksi.

Lisäksi kansalaisuudesta luopuvalla ei saa olla täyttämättömiä velvoitteita maata kohtaan eikä hän saa olla tuomittu rikoksesta tai rikosepäilyn kohteena Venäjällä.

– Venäjällä on uusi laki, ettei sotaa saa sanoa sodaksi. Putinin tai sodan vastaisen materiaalin jakaminen netissä voi johtaa viidentoista vuoden tuomioon.

– Miten tuon sitten tulkitsee ja mistä tiedän, että epäilläänkö minua rikoksesta, koska he eivät sitä kerro. Sen saan tietää mahdollisesti, kun menen Venäjälle, Kurhinen pohtii uuden lain mahdollista vaikutusta kansalaisuusasiaan.

Suomen byrokratia vaikuttaa kevyemmältä

Vertailun vuoksi, mikäli suomalainen haluaisi luopua kansalaisuudestaan, hänen tulisi täyttää hakemus, jossa hän selvittää omien henkilötietojensa lisäksi vanhempiensa ja mahdollisten lastensa henkilötiedot sekä muita tietoja, kuten asuinpaikat Suomessa ja siviili- tai varusmiespalveluksen suorittaminen.

Hakemuksen yhteydessä Suomi vaatii syntymätodistuksen, mikäli hakijan tiedot eivät ole väestötietojärjestelmässä sekä todistuksen toisen maan kansalaisuudesta tai sen hakemisesta.

Myös Suomi vaatii asiakirjojen virallista käännöstä suomeksi tai ruotsiksi sekä asiakirjan laillistamista.

Suomalainen ei voi luopua kansalaisuudestaan, jos hänestä tulisi muutoksen myötä kansalaisuudeton, hänellä on kotikunta Suomessa tai hänellä on Suomen kansalaisuuteen liittyvä velvollisuus suorittamatta, kuten asevelvollisuus.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 kaksoiskansalaisia oli yhteensä noin 143 000.

Heistä venäläiset ovat suurin yksittäinen kansalaisuus, joita oli vuonna 2020 vajaat 35 000. Venäläisten kaksoiskansalaisten määrä on kasvanut reippaasti viime vuosina.

Katso videolta päivän kiinnostavimmat Venäjä-uutiset: 

Navalnyi sai pitkän tuomion, uusi"valeuutislaki"pelottaa myös suomanvenäläisiä – päivän kiinnostavimmat Venäjä-aiheiset uutiset 4:23

Lue myös:

    Uusimmat