Suomessa myytävissä elintarvikkeissa paljon syöpää aiheuttavia aineita

Suomessa myytävistä elintarvikkeista on löytynyt korkeita asetaldehydipitoisuuksia. Mitä asetaldehydi on, ja millaisista tuotteista sitä löytyy?

Suomalaisista elintarvikkeista on löytynyt suuria määriä asetaldehydiä. Syöpävaarallista ainetta löytyi muun muassa vauvojen hedelmäsoseista ja jogurteista.

Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on luokitellut asetaldehydin ihmisille syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Luokitus tehtiin lokakuussa 2009. Asetaldehydi luokiteltiin tällöin ylimpään riskiluokkaan, kuten esimerkiksi tupakka ja asbesti. .

Aine aiheuttaa syöpää alkoholin juomisen yhteydessä. Monissa alkoholijuomissa esiintyy valmistuksen sivutuotteena muodostunutta asetaldehydiä. Suussa ja suolistossa esiintyvät bakteerit ja hiivat muuttavat alkoholin syöpää aiheuttavaksi asetaldehydiksi. Laiminlyöty suuhygienia lisää aineen muodostusta.

Asetaldehydi on myös aromiaine

Nyt myös suomalaisista elintarvikkeista on löytynyt asetaldehydiä. Työryhmä testasi professori Mikko Salaspuron johdolla erilaisia elintarvikkeita asetaldehydin varalta.

Testeissä paljastui, että jogurttien keskimääräinen asetaldehydipitoisuus ylitti riskirajan kahdeksankertaisesti. Samankaltaisia pitoisuuksia löytyi myös monista hedelmämehuista ja soijakastikkeista.

Professori Salaspuro kertoo kaleva.fi:ssä, että myös vauvojen hedelmäsoseista löytyy samoja pitoisuuksia kuin jogurteista.

– Pitoisuus ylittää aikuisillekin sallitun rajan. Lapsilla painoon suhteutettu ylitys voi olla jopa 70-kertainen, Salaspuro kuvaa ts.fin mukaan.

Asetaldehydiä muodostuu myös itsestään käymisellä valmistettuihin tuotteisiin, kuten maitovalmisteisiin, soijaruokiin, kotikaljaan ja simaan.

Asetaldehydiä käytetään myös aromiaineena: sitä lisätään esimerkiksi hedelmämehuihin, virvoitusjuomiin, jälkiruokiin ja maitovalmisteisiin. Myös marjoja ja hedelmiä voi säilöä asetaldehydin avulla. Pitoisuuksia ei tarvitse ilmoittaa kuluttajalle.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira käynnistää tutkimukset elintarvikkeista löytyvien asetaldehydpitoisuuksien merkityksen arvioimiseksi. Eviran ylitarkasta Ulla Karlströmin mukaan elintarvikkeiden käyttöä ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa.

MTV3/Maria Aarnio

Lähteet: Turun Sanomat, Evira.fi, Uusisuomi.fi, Kaleva.fi

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat