Suomessa ja Espanjassa Euroopan maidonjuojat

Eurooppalaiset maidonjuojat löytyvät Espanjasta ja Suomesta. Espanjassa maitoa juodaan eniten Asturissa, naiset noin 3,7 desilitraa ja miehet noin 3,3 desilitraa päivässä. Suomalainen puolestaan juo maitoa vieläkin enemmän eli noin 3,8 desiä päivässä.

Maitoa ja maitojuomia kulutetaan runsaasti myös Ruotsissa, Hollannissa, Britanniassa, Norjassa ja Tanskassa. Näissä maissa maitoa juodaan päivässä keskimäärin 1,7- 2,3 desiltraa. Maiden sisällä maakuntien väliset erot kulutuksessa ovat suuret.

Vähiten maitoa juodaan Ranskassa ja Kreikassa, joissa vastaavasti kulutetaan juustoja ja muita maitovalmisteita. Ranskalaisnaiset syövät esimerkiksi juustoa noin 70 grammaa päivässä, kun taas Britanniassa ja Espanjassa naisten juustonkulutus jää alle 20 gramman päivässä. Ruotsalaisten ja hollantilaisten jääkaapeista löytyy muita useammin jogurtteja.

Espanjan sekä yhdeksän muun Euroopan maan kansalaisten ruokatottumuksia ja terveyttä on selvitetty Epic-tutkimuksessa. Siihen osallistui lähes 23 000 iältään 35 - 74-vuotiasta naista ja 13 000 samanikäistä miestä. Suomi ei ollut mukana tässä selvityksessä, mutta maitomäärät löytyvät elintarvikkeiden kulutustilastoista.

Lähde: Publ Health Nutr. 5 (6B) 1227 - 1242 ja 1259-1271.

(MTV3/Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja