Suomen suurin eläin "lemmikkinä" – katso kuvat hirvitilalta!

Suomen suurin eläin on yllättävän eksoottinen tuttavuus paitsi ulkomaalaisille turisteille myös kotimaan matkailijoille. Hirvitila Hirvikartanossa vierailija pääsee hieromaan tuttavuutta sarvipäiden kanssa.


Keski-Suomessa Himoksen hiihtokeskuksen kupeessa sijaitsevassa ravintola Hirvikartanossa riittää säpinää niin, ettei tilan emäntä Susanna Partio ennätä ensi yrittämällä edes vastata toimittajan kysymyksiin. Vanhassa kartanossa sijaitsevalla ravintolalla on nimittäin erikoinen vetonaula: siellä pitävät majaansa kuusi majesteetillista sarvipäätä. Pihamaalla tallustelevat hirvet Jorma, Matti-Esko, Annikki, Laila ja kaksi vasaa nauttivat tilalla hyvästä hoivasta ja matkailijoiden huomiosta.


Villieläimistä ei ole kyse, vaan tilan hirvet ovat eläintarhoista ostettuja tai omassa tarhassa syntyneitä. Kesyt jättiläiset ovat kuin lemmikkejä, joita vierailijat pääsevät aidan takaa ruokkimaan ja taputtelemaan.


– Harva on päässyt silittämään elävää hirveä, se on suomalaisillekin elämys, Susanna kehaisee. Hirvien lisäksi tilalla pääsee tutustumaan täpläkauriisiin. Tuttavuutta tehdään toden teolla, sillä jokainen vieras saa kuulla tuhdin tietopaketin hirvistä.


– Kaikki hirvet ovat omia persooniaan. Hormonit säätelevät käyttäytymistä: syksyllä kiima-aikaan niitä ei samoiksi hirviksi tunnistaisi, Susanna päivittelee.

Hän kertoo esimerkiksi kookkaan uroksen Matti-Eskon olevan hyvin tietoinen asemastaan, kun taas Annikki on arka ja äidillinen luonne. Toinen vasoista on puolestaan varsinainen kantelupukki. Vieraisiin sympaattiset märehtijät ovat tehneet vaikutuksen.

– Muutama hirvimies on vierailun jälkeen sanonut, että nyt joutavat pyssyt myyntiin.


Hirven herkkua paju, banaani ja omena


Susanna ja Jouko Partio ovat pyörittäneet Hirvikartanoa jo kuusi vuotta. Vaikka hirvet olivat kiinnostaneet jo aiemmin, idea hirvitilan perustamiseen saatiin Ruotsin matkalla. Joukon maataloustausta auttaa tilan pyörityksessä, ja myös perheen poika Paavo osallistuu eläinten hoitamiseen.


Hirven suuri koko hämmästyttää vieraita, ja myös eläimen valtava ruokahalu yllättää. Kesällä Hirvikartanossa tarvitaan kaksi kesätyöntekijää ruokkimaan eläimiä, sillä hirvi popsii päivässä peräti 40 kiloa pajua. Talvisin karuihin oloihin sopeutunut otus kykenee olemaan pitkän aikaa syömättä.


– Meidän hirvillä ontäällä viiden tähden hotellissa aamu- ja iltakattaukset, toisin kuin joillain lajitovereilla aidan toisella puolen.


Suurinta herkkua ovat omenat.
– Matti-Esko on hulluna vesimeloniin ja mansikoihin, ja Jorma pitää banaaneista, Susanna kertoilee.


Hirvistä nautitaan myös ravintolan salin puolella, mutta tilan omat hirvet eivät päädy pataan.


– Eläintarhan eläimet eivät päädy lautaselle! En voisi kuvitellakaan, että kasvattaisimme niitä ravinnoksi. Suhde hirviin on kuin omaan lemmikkiin, ei niitä voi syödä, Susanna vakuuttaa nauraen.

Lue myös:

    Uusimmat