Suomen rallikonkarilla kovat ajat: Sydänkohtaus oli viedä hengen – "Menin sinne niin, että oli kunnon laaki päällä"

Janne Tuohino jakoi huimia muistoja rallilegenda Colin McRaesta – "Mistä löytyy J. Tuohino?" 3:18
Janne Tuohino jakoi huimia muistoja rallilegenda Colin McRaesta MTV Urheilun rallilähetyksessä – "Mistä löytyy J. Tuohino?"

Janne Tuohinon, 48, aktiiviura rallin MM-sarjassa päättyi osin pakon sanelemana kauden 2005 jälkeen, kun moni tehdastalli vetäytyi sarjasta ja tuolloin Skodalla ajanut Tuohinokin jäi tyhjän päälle. Samana vuonna perustettu yritys tarjosi kuitenkin Tuohinolle reitin elämään erikoiskokeiden ulkopuolella, ja JanPro Oy on vielä tänäkin päivänä keskeinen osa arkea, johon on sisältynyt viime vuosina rajuja takaiskuja.

Tuohino on ajanut urallaan kaikkiaan 50 MM-rallia, joista vyöllä on kolme pohja-aikaa. Uran paras tulos tuli vuonna 2004 Ruotsissa, kun Tuohino ajoi Fordin tehdas-Focuksella neljänneksi. Palkintopalli jäi reilun 20 sekunnin päähän.

– Se oli hyvä auto. Kun se tuli 2003, Markko Märtin ajoi sillä tosi kovia tuloksia 2003–2004. 2005 minä ajoin jo Skodalla, Gardemeisterin Toni Fordilla, ja silloin he jättivät tämän auton kehitystyön ja alkoivat tekemään uutta autoa. Niin on aika usein käynyt M-Sportilla, että kun uuden auton tekeminen alkaa, vanha jää, Tuohino muisteli viime viikonloppuna ajetun Chilen MM-rallin yhteydessä.

– Siellä oli muun muassa auton korkeuden säätö napista, mikä oli vielä 2004 laillista. Sitä sai kolme senttiä säätää napista ylös tai alas kesken pätkän. Esimerkiksi Ouninpohjassa isoihin hyppyihin auto kolme senttiä ylös ja sitten kun tie oli hyvä, niin takaisin alas. Me kellottelimme niitä Myhinpäässä testeissä. Kyllä siitä hyötyä sai, mutta sitten ne hienoudet kiellettiin vuodelle 2005.

Auto ja talli lihoiksi

Ensimmäisen MM-rallinsa Tuohino ajoi Jyväskylässä 1996 ollessaan 21-vuotias. Viimeisin startti on vuodelta 2021, kun Tuohino oli 45-vuotiaana mukana Rovaniemen MM-rallissa oman JanPro Racing -tallinsa omistamalla Ford Fiesta WRC:llä.

– Tässä on tullut ajettua WRC-autolla 90-luvulla, 2000-luvulla, 2010-luvulla ja 2020-luvulla – neljällä eri vuosikymmenellä. Eiväthän ne viimeiset ajot olleet kuin hupia, mutta olihan tämä viimeinen Fiesta ihan huikea laite. Silloin oli kuitenkin ollut jo kymmenen vuotta itse ehtoopuolella, niin eihän siitä käyty kuin nautiskelemassa, mutta Focuksen aika oli vielä sitä, kun pysyi kaasukin pohjassa.

Moni suomalaiskuljettaja on vetänyt ajohaalarin päälleen vielä 50-vuotisjuhlien kunniaksi, ja Tuohino juhlii pyöreitä jo vajaan kahden vuoden kuluttua. Mitään konkreettisia suunnitelmia kilpa-auton rattiin palaamisesta ei kuitenkaan ole.

– Nuoriso painaa niin kovaa, että itse saa kalenterista katsoa aikoja. Siinä mielessä ei ehkä ole hinkua, mutta en lähde kieltämäänkään. Kuka tietää.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kahden vuoden takaisen, Rovaniemellä nähdyn Fiestan ulkoilutuksen jälkeen Tuohino on pannut lihoiksi sekä auton että oman tiiminsä.

– Puolitoista vuotta sitten keväällä myin auton pois, silloin, kun tulivat nämä uudet hybridiautot. Siitä sovittiin kauppa jo silloin vuodenvaihteessa 2021–2022, ja siitä se lähti liikenteeseen.

Alkuvuodesta 2019 hankittu auto oli kaikkineen jopa seitsennumeroinen sijoitus, mutta suunnitelmat sen varalle menivät mönkään suurelta osin keväällä 2020 iskeneen koronapandemian seurauksena

– Enemmän sen olisi pitänyt liikkua, ja jokin vakituinen juttu olisi pitänyt saada. Alkuun oli selkeästi enemmän kysyntää, ja juuri ennen koronaa oli sovittuna jonkin verran hyviäkin juttuja, mutta oikeastaan ne kaikki kariutuivat sitten keväällä, kun korona alkoi. Ne hyvät asiat, mitä oli tuloillaan, jäivät pöytälaatikkoon eivätkä oikein enää lähteneet siitä sen jälkeen liikenteeseen. Sikäli se homma sattui vähän huonoon saumaan, mutta eipä sitä voinut tietää.

– Onneksi meillä tuli siihen jonkin verran Pirellin kanssa yhteistyötä, että se vähän jeesasi.

"Jatkoaikaa on myönnetty"

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet Tuohinon elämässä muutenkin käänteentekeviä. Hän erosi Saana-vaimostaan, teini-ikäisten lastensa äidistä, ja muutti 14 vuoden Dubaissa asumisen jälkeen takaisin Suomeen alkuvuodesta 2022.

Puolisen vuotta myöhemmin tuli sydänkohtaus.

– Oli onni onnettomuudessa, että olin lähellä sairaalaa ja tajusin mennä sinne – kiitos kaverin vinkin. Menin sinne niin, että oli laaki päällä. 

– En ollut sairaalassa montaa päivää, mutta teholle jouduin ensin ja tehtiin pallolaajennus. Pääsuoni meni tukkoon. Ja se meni täysin tukkoon, ei vain vähän. Kauanko sitä aikaa olisi ollut, niin eivät ne lääkärit sitä ruvenneet kertomaan, mutta sen ymmärsin, että läheltä piti -tilanne oli ja jatkoaikaa on myönnetty.

Tuohino selvisi tapahtuneesta ilman sen suurempia fyysisiä seuraamuksia, mutta ajatusmaailma meni kerralla uusiksi.

– Kyllä se tietenkin muutti tilannetta, kun siellä mietti sängyssä, että miten tässä näin kävi. Ei ollut mitään varoituksia, oireita tai sairauksia, vaan se lähti vähän niin kuin puhtaalta pöydältä ja tuli kunnon laaki. Päätin, että otan itseni irti arjesta ja aikaa vähän itselle. Sen takia tässä on ollut vähän kaikenlaisia matkusteluja ja erilaista elämää viimeisen vuoden aikana.

– Lääkitys tietenkin jäi, ja kunto meni aika huonoksi. Olen tässä nyt pikkuhiljaa saanut sitä skarpattua. Kesällä koetin vähän käydä motocross-pyörän selässä, mutta ei tässä vielä montaa mutkaa pysty menemään. Kysyin tuossa vähän aikaa sitten lääkäriltä, että kestääkö sitä tehdä vai onko syytä jättää tekemättä. Ei sinne sairaalaan tieten tahtoen halua uudestaankaan.

Loppukesästä 2023 Tuohino kertoi Instagram-tilillään myös isänsä kuolemasta.

Yritystoimintaa markkinoiden ehdoilla

Matkustelun lomassa Tuohino hoitaa yhä vuonna 2005 perustamaansa yritystä. JanPro Oy pantiin alun perin pystyyn ralliuran rahaliikennettä varten, mutta nykyään se on Oulussa toimiva rakennusliike, joka rakentaa, myy ja vuokraa sekä asuntoja että toimitiloja.

Viime vuonna 3,7 miljoonan euron liikevaihto tuotti 75 000 euron plusmerkkisen tuloksen, mutta vaikea maailmantilanne rajoittaa merkittävästi toimintaedellytyksiä.

 – Ajatuksena oli, että keväällä tai alkukesästä olisi alkanut yksi projekti, mutta kun markkina kuoli ihan tyystin, emme me sitten edes yrittäneet sitä. Ihan pienesti on nyt tehty tässä oikeastaan vähän aikaa, ja katsotaan sitten, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Olemme tehneet uudistuotantoa oikeastaan koko ajan, niin ei siihen kannata lähteä tässä markkinassa. Toki tilanne on sikäli onnekas, että ei ole mitään myytäviä asuntoja tai muuta, eli ei ole sikäli ihan hätä käsissä, mutta saa kyllä tarkkaan miettiä, mihin lähtee.

Toisaalta.

Nykyinen tilanne on Kiimingistä lähtöisin olevalle Tuohinolle, kahden lapsen isälle, myös mahdollisuus.

– Lapset ovat toistaiseksi Dubaissa, ja fakta on, että haluan heidänkin elämässään olla läsnä. Kun tässä on rauhallisempaa, niin voin olla heidänkin kanssaan tekemisissä.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat