Suomen poliisihallinto epäilee Wikipedian rahankeräystä laittomaksi

Suomen poliisihallinto pyytää Wikipedialta selvitystä rahankeräyksestä.

Wikipediaa ylläpitävä Wikimedia on julkaissut Suomen poliisihallinnon lähettämän lausuntopyynnön, joka liittyy sivuston käyttäjiltään pyytämiin rahalahjoituksiin.

Vapaaehtoisvoimin toimiva Wikipedia on internetissä julkaistava tietosanakirja, johon käyttäjät voivat lisätä sisältöä vapaasti. Wikipedia saa rahoituksensa Wikimedia Foundation -säätiön kautta, joka puolestaan kerää varansa lahjoituksina.

Parhaillaan Wikipedia-sivustolla on käynnissä kampanja, jossa käyttäjiä pyydetään tekemään rahalahjoituksia. Kampanjatekstissä sivusto perustelee pyyntöä sillä, että mainokset tai valtioiden maksamat tuet voisivat vaarantaa sen riippumattomuuden.

Poliisihallituksen käsityksen mukaan Wikipedian parhaillaan käynnissä oleva lahjoituskampanja täyttää rahankeräyksen määritelmän. Suomessa rahankeräys on kuitenkin sallittua ainoastaan viranomaisten myöntämällä rahankeräysluvalla.

Poliisihallitus haluaa nyt Wikipedialta selvityksen, miksi sivuston käyttäjille suunnattu lahjoitusvetoomus ei ole rahankeräystä. Lisäksi Wikipediaa pyydetään ilmoittamaan, kuinka paljon rahaa on tähän mennessä kerätty kampanjan avulla.

Wikipedian on toimitettava kirjallinen lausunto asiasta viimeistään 21. helmikuuta mennessä. Mikäli Poliisihallitus ei ole tyytyväinen saamaansa selvitykseen, se voi tehdä asiasta tutkintapyynnön poliisille. 

Lue myös:

    Uusimmat