Suomen pitkäaikaisin elinkautisvanki vapautettiin - tappoi heti

Kuopiossa ennen pääsiäistä tapahtuneen henkirikoksen tekijäksi on paljastumassa poikkeuksellisen pitkän tuomion istunut elinkautisvanki.

MTV3 Uutisten tietojen mukaan teosta epäilty on lieksalainen muurari Pasi Räty, joka tuomittiin vuonna 1990 tehdystä vanhuksen murhasta. Hän oli tuolloin 25-vuotias. Elinkautinen tuomio kesti 22 vuotta. MTV3 Uutisten viime kesänä tekemän selvityksen mukaan Rädyn elinkautinen oli senhetkisistä pisin.

Helsingin hovioikeus päätti viime vuonna, että Räty on laskettava vapaaksi. Päätöksen perustelut ovat salaisia. Hän vapautui tämän vuoden maaliskuun alussa ja ehti olla vapaana vain reilun kuukauden ennen kuin tappoi uudelleen.

Tällä kertaa uhrina oli kuopiolainen tuttava, jonka luona hän aika ajoin majaili vankilasta päästyään. Uhri on 31-vuotias mies.

Tunnusti tappaneensa

Nyt 47-vuotias Räty on tunnustanut teon ja myöntänyt lyöneensä uhria muun muassa rautaputkella ja teräaseella.

Rätyä epäillään taas murhasta, josta ainut mahdollinen rangaistus on elinkautinen. Jutussa epäillään myös kahta muuta henkilöä. Surmayön 3.-4. huhtikuuta tapahtumat eivät ole vielä täysin selvinneet, sillä tekoon osallistuneiden kertomukset illan kulusta ovat osin ristiriidassa.

- Teon motiivi ei ole syvällisesti paljastunut kuulusteluissa, kertoo jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Lyytinen kertoo MTV3 Uutisille.

- Jossain vaiheessa varmaan on hetkellinen naksahdus tapahtunut.

Poliisi jatkaa tapauksen selvittelyä. Räty odottaa jutun syyteharkintaa ja oikeudenkäyntiä poliisivankilassa.

Lue myös:

    Uusimmat