Mainos

Suomen pienin kunta katoaa kartalta – 98 asukkaan Sottunga tulee liian kalliiksi

Suomen pienin kunta, ahvenanmaalainen Sottunga, katoaa kartalta.

Ahvenanmaalainen Sottunga ei pian enää ole Suomen pienin kunta, sillä sitä odottaa kuntaliitos. Ahvenanmaan maakuntahallituksen mukaan Sottunga liitetään johonkin Ahvenanmaan isommista kunnista vuoden 2019 vaaleihin mennessä.  

Taustalla ovat Sottungan talousvaikeudet, jotka maakuntahallituksen mukaan eivät ole tilapäisiä.  

Sottungassa on 98 asukasta. Merkittävimmät elinkeinot ovat maanviljelys ja kalastus, joista saa toimeentulonsa yli neljäsosa sottungalaisista.  

Keskeinen syy kunnan talousvaikeuksiin on vanhustenhoidon jatkuvasti kasvavat kulut. Ahvenanmaan maakunta tukee tänä vuonna Sottungan vanhustenhoitoa 200 000 eurolla. Tukea on tarkoitus jatkaa tarpeen mukaan.  

– Tuen tarkoitus ei ole pelastaa Sottungan kuntaa. Tavoitteena on huolehtia siitä, että vanhukset saavat palvelut ja hoidon, joihin heillä on oikeus, selvittää Ahvenanmaan talousministeri Mats Perämaa (lib.).  

Tarvitaan kestävä ratkaisu

Sottungan kunnansihteerin Kennet Lundströmin mukaan tilannetta on vaikea kommentoida, koska Sottungan tulevaisuus on vielä varsin epäselvä.  

– Muutos tulee joka tapauksessa, haluamme sitä tai emme. Meidän on etsittävä ratkaisua, joka on pitkällä aikavälillä kestävä, sanoo Lundström.  

Yksi vaihtoehto on se, että pienet saaristokunnat Kumlinge, Kökar, Brändö ja Sottunga liitetään yhdeksi isommaksi kunnaksi.

Osa laajempaa kuntauudistusta

Ahvenanmaan maakunnan hallintokansliassa työskentelevä juristi Mikael Juresta toteaa, että maakuntahallituksen toimintamahdollisuudet ovat rajalliset.   

– Suomessa valtio voi määrätä kunnalle pakkoliitoksen, jos kunnasta tulee maksukyvytön. Ahvenanmaalla tällaista lainsäädäntöä ei ole, sanoo Juresta.  

Sottungan kohtalo on osa Ahvenanmaan laajempaa kuntauudistusta. Sanomalehti Hufvudstadsbladetin mukaan uudistuksen tavoitteena on neljä kuntaa nykyisten kuudentoista sijaan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.