Suomen olympiadebytantilta vaaditaan venymistä jatkopaikkaan – lajin luonne tarjoaa kuitenkin yllätyspotentiaalia

6:27
Aituri Viivi Lehikoinen kertoi tavoitteistaan ja taustoistaan heinäkuun alussa Antero Mertarannalle ja Tommi Evilälle.

Viivi Lehikoinen murtautuminen kansainvälisen tason juoksijaksi naisten 400 metrin aitajuoksussa on tapahtunut sellaista vauhtia, ettei vasta 21-vuotiaalta urheilijalta sovi odottaa liikoja ensimmäisissä olympialaisissaan Tokiossa.

Lehikoisen heinäkuun alkupuolella Tallinnassa juoksema 55,42 on kuitenkin sen luokan tulos, että se oikeuttaa Euroopan tilastossakin 16 parhaan joukkoon. Tokion A-raja oli 55,40, eikä Tallinnan nuorten Euroopan kisojen huippuaika ehtinyt mukaan vertailuun, mutta Lehikoinen sai paikan olympialaisiin maailmanrankingin kautta.

Aiturin edellinen ennätys oli ennen tätä kautta peräti vuodelta 2017 oleva 56,49. Harjoittelussa ja valmennuksessa tehdyt muutokset ovat tuottaneet parin hiljaisemman vuoden jälkeen hedelmää.

C Moren asiantuntija Mika Järvinen asettaa Lehikoiselle maltilliset tavoitteet lauantaiaamun alkueriin.

– Kausi on ollut loistava, mutta hirmuisia sijoituksia ei voi 55-alkuisella ajalla odottaa. Ennätystä pitää onnistua parantamaan, todennäköisesti paljonkin, jos aikoo päästä välieriin, Järvinen toteaa.

Lehikoinen itse on laskeskellut hiukan optimistisemmin jatkoonpääsymahdollisuuksiaan. Hän näki pari päivää ennen alkueräjuoksuaan, että alle 55,50:n aika pitäisi riittää välieriin. Aikaisemmissa kisoissa tuo raja on ollut noin 56 sekunnissa. Tuohon haarukkaan asettuu myös Lehikoisen kauden perustaso.

Laji on kuitenkin arvaamaton, mikä saattaa avata yllättäviä mahdollisuuksia jatkopaikkaan.

– Aitajuoksussa on kuitenkin mahdollisuus siihen, että joku tyrii ja voitat sellaisen kilpakumppanin, jota et normaalisti voittaisi.

– Sanoisin, että Lehikoisella kausi on ollut jo niin hyvä, että tämä on hyvää kokemusta jatkoa ajatellen oudossa ympäristössä juoksemisesta, Järvinen arvioi.

Naisten 400 metrin aitajuoksun alkuerät juostaan Suomen aikaa lauantaina klo 3 alkaen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja