Suomen 21-vuotias ensikertalainen yllättyi saavuttuaan olympiakylään – "Rasittanut henkisesti"

6:27
Viivi Lehikoinen kertoi kaudestaan ja olympiatavoitteistaan MTV Uutiset Livessä heinäkuussa alussa.

400 metrin aitajuoksija Viivi Lehikoinen hakee uransa ensimmäisissä olympialaisissa heti välieräpaikkaa. Kisakylän hälinä yllätti 21-vuotiaan juoksijan.

Viivi Lehikoinen pääsi onnittelemaan torstaina tuoretta olympiamitalistia, kun uimari Matti Mattsson saapui kisakylään. Lehikoinen on ollut Tokiossa muutaman päivän, kulttuurishokki uneliaaseen Sagaan oli iso.

– Kaikki on aika isoa, kisakylä on iso ja täällä on paljon ihmisiä. Se ehkä yllätti eniten. Saga oli tosi pieni paikka, eikä siellä saatu liikkua ollenkaan, kun taas täällä on paljon ihmisiä niin se jatkuva taustahälinä ja ihmisten paljous on ehkä vähän alkupäivinä yllättänyt ja rasittanut henkisesti, Lehikoinen kertoi.

– Ei se varsinaisesti ole häirinnyt, mutta tuli yllätyksenä. Olympiakylässä on jatkuvasti elämää, ruokala on tosi iso ja siellä on paljon ihmisiä. Se yllätti, kuinka iso muutos oli Sagan valmistautumisleirille. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Pronssimitalisti Matti Mattsson puhui mitalinsa jälkeen juuri siitä, miten hän ensikertalaisena oli kuin puulla päähän lyöty Lontoossa. Kolmansissa kisoissaan Mattsson osasi suhtautua omaan kisaansa kisana, ja sulkea muun härdellin ulkopuolelle.

– Täytyy uskaltaa ottaa omaakin aikaa ja keskittymisaikaa kilpailuun. Täällä on niin paljon ihmisiä, että on koko ajan periaatteessa seuraa ja tekemistä. On uutta ja paljon ihmeteltävää. Kunhan uskaltaa ottaa omaa aikaa, Lehikoinen selvitti reseptiään "suurten valojen" häikäisyn ehkäisemiselle.

Välieriin vaaditaan kovaa kyytiä

Lehikoinen on juossut tällä kaudella loistavasti, ennätys on pienentynyt isoin harppauksin. Tallinnassa nuorten EM-kisoissa syntyi voimassa oleva ennätys 55,42.

Tuon kilpailun jälkeen Lehikoinen halusi sekä fyysistä että henkistä lepoa.

– Olin tehnyt ennätyksen ja olin (EM-finaalissa) vain neljäs ja tämä olympiapaikkakin oli juuri varmistunut, niin oli väsynyt olo. Pian lähdinkin jo valmistautumisleirille Sagaan. Siellä fiilis oli koko ajan hyvä ja treenit kulkivat alusta alkaen. Hyvä, että tuli kisataukoa, sai vähän jalat lepoa, Lehikoinen kertoi tunnelmistaan.

Naisten 400 metrin aitajuoksun alkuerät juostaan lauantaina aamuyhdeksältä, Suomen aikaa kello 03.00 alkaen. Jalat ovat kevyet, ja niin pitääkin olla.

– Täysiä pitää mennä. Välieräpaikka on tavoite ja siihen on realistiset saumat.

– Vähän on tullut katsottua tilastoja, yleensä 56 sekuntia on ollut se, millä ollaan menty jatkoon. Taso on tällä hetkellä huippujen osalta tosi kova. Tokiossa on vähän se, että osa on tehnyt rajan jo 2019 ja osa heistä on saattanut juosta minua heikommin (tällä kaudella). Vaikea sanoa millä pääsee välieriin, mutta jos alle 55 ja puolen juoksee, pitäisi olla välierissä, Lehikoinen naulaa.

Lehikoinen on tämän kauden maailmantilastossa sijalla 32, välieriin pääsee 24 naista. Kauden kärkiaika on Yhdysvaltain Sydney McLaughlinin 51,90.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja