Suomen muslimit hämmentyneitä terrorismiepäilyistä – moni pelkää leimautumista

Suomen muslimit ovat hyvin hämmentyneitä viime päivien terrorismirikosepäilyistä, sanoo Suomen Islamilaisen Neuvoston hallituksen varapuheenjohtaja Pia Jardi.

Hänen mukaansa moni pelkää joutuvansa aiheetta leimatuksi terroritoimintaan. Omia mielipiteitä ei kohta enää uskalleta sanoa ääneen.   

Muslimipiireissä kummeksutaan myös värväysväitteitä. Jardi sanoo, ettei hän ole koskaan törmännyt värvääjään tai kuullut, että Suomessa olisi terroristivärvääjiä.  

-Jos puhutaan järjestelmällisestä värväämisestä, siitä pitäisi saada konkreettisia todisteita. Ne olisi hyvä myös julkaista.  

Jardin mukaan monet muslimit ovat lähteneet avoimesti mukaan esimerkiksi hyväntekeväisyystoimintaan. He ovat todenneet, että sota-alueella tarvitaan talvikylmillä lämpimiä vaatteita. Auttaminen on herättänyt muslimipiireissä vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.  

-Siellä kysytään, onko vauvanvaatteiden lähettäminen Syyriaan terroristiteko. Hyvin monet muslimit lisäksi pohtivat, voiko kuka tahansa odottaa nyt oviensa taakse poliiseja vain siksi, että on käynyt jossain maassa tai lähettänyt vaatteita johonkin.  

Jardi kertoo tietävänsä terrorismirikoksista epäillyt nimeltä, joskaan hän ei tunne heitä henkilökohtaisesti. Moni on ollut ihmeissään miehiin kohdistuneista epäilyistä.  

Jardi muistuttaa, että terrorismiepäilyt ja niiden linkittyminen muslimeihin ovat todella isoja asioita. Hänen mukaansa ne saattavat vaarantaa muslimien oikeuksia demokraattisessa Suomessa.  

-Perusteilla on muslimiasioiden verkosto. Siinä on tarkoitus puhua eri viranomaisten kanssa yhteistyössä muslimeja koskevista asioista.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja