Suomen huoltopomo tiivisti MM-hiihtojen jättihaasteen yhdellä eleellä – "Siinä pitää pysyä vain kylmänä"

3:00
Suomen huoltotiimi on MM-hiihtojen suurimpia onnistujia – huoltopäällikkö Martin Norrgård kertoo menestystekijät.

Suomen maastohiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Martin Norrgård avasi MTV Urheilulle Suomen huolto-onnistumisten taustoja tiistaina Oberstdorfin MM-maisemissa.

Suomi on ollut selkeästi yksi kisojen huolto-onnistujista, minkä myös MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä nosti esiin MTV Uutiset Livessä ennen naisten kympin kisaa tiistaina.

– Suomi on ollut selvä voittaja. Väittäisin, että Suomen sukset ovat olleet joka kisassa sellaiset, että niillä voi menestyä, Isometsä linjasi.

Ensimmäistä kauttaan huoltopomona olevan Norrgårdin johdolla toimiva uuttera joukko on pystynyt vastaamaan Oberstdorfin haastaviin ja poikkeuksellisen lämpimiin olosuhteisiin, jotka vaihtuvat hyvin nopeasti.

– Järjestelmällisyys, se että tulimme tänne ajoissa ja tieto siitä, mihin suuntaan haluamme viedä tietyt tuotteet, sukset ja sellaiset asiat. Siinä pitää kontrolloida ja puhua paljon huoltojengin sisällä, Norrgård avaa onnistumisen taustoja ja antaa hyvin kuvaavan esimerkin haasteista.

– Kello 11.30 keli muuttuu näin, Norrgård toteaa napsauttaen sormiaan.

Tällä huoltopäällikkö viittaa hyvin nopeasti nousevaan lämpötilaan, kun aurinko alkaa porottaa kisaladuille niitä ympäröivien vuorien takaa.

– Siihen pitää olla valmis, ja pitää tietää etukäteen, että mitkä sukset ja tuotteet alkavat toimia silloin. Tuossa korostuvat taas ne asiat, jotka on tehty ajoissa täällä. (Kansainvälinen hiihtoliitto) FIS ja järjestäjät miettivät paljon suolaamista ja sen ajankohtaa. Näitä asioita pitää koko ajan seurata.

Norrgård sanoo, että päätös suolaamisesta naisten 10 kilometrin kisaan tuli hyvin lähellä ennen starttia. Ja myös MM-hopeajuhliin päättynyt parisprinttikisa oli haaste.

– Ennen sprinttifinaaliakin tehtiin viime hetken ratkaisuja sen perusteella, mihin keli on menossa. Siinä pitää pysyä vain kylmänä.

Tuolloin latua ei suolattu, minkä nähtiin suosivan Ristomatti Hakolaa ja Joni Mäkeä matkalla MM-hopealle.

Millainen merkitys Suomen huolto-onnistumisessa on ollut Heikki Alakärpällä, jolla on yli vuosikymmenen yksityiskohtainen kokemus Saksan maajoukkueen huoltotehtävistä? Katso Norrgårdin haastattelu kokonaisuudessaan pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja