Suomen hiihtomaajoukkueen raju valintariita päätyi juristeille – Jari Isometsä yllättää: "Näen tässä positiivistakin"

Suomen maastohiihtomaajoukkueen urheilijavalintoihin pettyneen Lauri Mannilan valitus on hylätty urheilun oikeusturvalautakunnassa. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä, joka ymmärtää Mannilan valitushalut, arvioi tapauksen seurauksia maajoukkueessa.  

Lautakunnan päätöksestä selviää, että Mannila valitti Suomen Hiihtoliiton ilmoittamista hiihtäjävalinnoista Ranskan Les Rousses'ssa 27.-29. tammikuuta käytäviiin maailmancupin kilpailuihin.

Mannilan näkemyksen mukaan hänen olisi pitänyt ennakkoon ilmoitettujen valintakriteerien mukaan mahtua joukkueeseen, joka antaa Ranskassa arvokkaita näyttöjä 21. helmikuuta Planicassa käynnistyviä MM-kisoja silmällä pitäen. 

Mannilan valituksesta ja urheilun oikeusturvalautakunnan päätöksestä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Maailmancupiin MM-sprinttinäyttöjä silmällä pitäen valitusta kuusikosta Olli AhonenVille AhonenRistomatti HakolaNiilo MoilanenJoni MäkiLauri Vuorinen Mannilan valitus kohdistuu pääosin Ahosten veljeksiin.

Päätöksessä ei kerrota valituksen tehneen henkilön tai sen kohteiden nimiä, mutta ne ovat pääteltävissä oikeusturvalautakunnan dokumentista. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

– Joukkuevalinnassa ei ollut noudatettu ennakkoon ilmoitettuja valintakriteereitä. Muutoksenhakija oli menestynyt valinnassa huomioon otettavissa kilpailuissa kokonaisuutena arvioiden paremmin, Mannilan perusteluissa sanotaan viitaten Ahosiin. 

Hiihtoliitto ja Ahoset vaativat vastauksessaan, että valitus hylätään. Näin lautakunta myös päätti. 

Päätöksen mukaan valinnoissa tulkinnanvaraa aiheuttaa se, ettei "joukkueeseen valitut (Olli ja Ville Ahonen) sekä muutoksenhakija (Mannila) eivät ole täyttäneet niitä valintakriteereitä, joiden perusteella hiihtäjällä on niin sanottu varma paikka joukkueessa. Sovellettavaksi tulevat siten muita paikkoja koskevat valintakriteerit".

– Valmennusjohto on toiminut käsillä olevassa asiassa valintakriteerien antaman harkintavaltansa rajoissa, päätöksessä todetaan.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Viime viikonlopun SM-sprintissä Tampereella Olli Ahonen oli viides, Mannila seitsemäs ja Ville Ahonen 14:s. Ville Ahonen oli kertomansa mukaan toipunut sairaudesta juuri ennen kisoja. 

Maailmancupissa Olli Ahosen kauden paras sprinttisijoitus on 43:s hänen ainoasta kisastaan, perinteisen kilpailusta Beitostölenistä. Ville Ahonen oli samassa kisassa 15:s ja Mannila 24:s – sesongin parhaat heille. 

Maailmancup-kauden avanneesta Rukan viikonlopusta Ahoset olivat sivussa sairastumisen vuoksi.  

"Tähän ei saa jäädä makaamaan"

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ei halua spekuloida monisyistä valintapäätöstä, mutta kommentoi tapausta yleisellä tasolla. 

– Yleisesti ottaen tällaiset valitukset koskevat aina näitä niin sanottuja viimeisiä paikkoja. Ymmärrän täysin urheilijan ajatusmaailmaa tässä. Jos hän kokee kärsineensä vääryyttä, ja tällainen mahdollisuus on olemassa, niin miksi ei, Isometsä alustaa. 

– En usko sitä, että urheilija on hyökännyt toista urheilijaa vastaan, vaan tässä on arvosteltu valmentajia ja heidän valintojaan. Tämän ei siis pitäisi vaikuttaa joukkuehenkeen, mutta... ainahan nämä vaikuttavat. Kyllä nämä aina pienet jäljet jättää.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kaikesta huolimatta Isometsä "näkee tässä positiivistakin".

– Näen tässä positiivistakin. Tällainen niin sanottu tuomioistuin on olemassa, ja se pystyy nopeallakin aikavälillä reagoimaan. Onhan se urheilijan oikeusturvan kannalta erinomainen asia.

– Se pakottaa myös valmennusjohdon olemaan tarkka, oikeudenmukainen ja perustelemaan päätöksensä. 

Isometsä tekee selvän linjauksen jatkosta. 

– Tähän ei saa jäädä makaamaan niin, että urheilijan ja valmennusjohdon välit menisivät. Nyt tämä asia on käsitelty, täältä tuli tällainen vastaus ja huomenna uudet kisat. 

– Jos tätä jäädään happamasti pureksimaan useiksi viikoiksi, niin tämän kääntyy itseään vastaan kaikille, entinen huippuhiihtäjä summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat