Suomeen sodan ajan dronejoukot? Puolustusvoimat vaitonaisena: "Uuden teknologian mahdollisuuksia seurataan aktiivisesti"

Puolustusvoimat on lähestynyt Ilta-Sanomien mukaan kirjeellä lennokkien harrastajia, koska se selvittelee niiden käyttömahdollisuuksia uuden sodan ajan joukon perustamisessa.

MTV Uutisille kommentoivan pääesikunnan tiedotuspäällikkö Max Arhippaisen mukaan kyse on "pienimuotoisesta tutkimustoiminnasta".

– Mitään päätöksiä uudenlaisten joukkokokoonpanojen perustamisesta ei ole tehty. Puolustusvoimat seuraa aktiivisesti uuden teknologian mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Yhtenä kehitettävänä teknologiana on miehittämättömien ilma-alusten käyttö taistelukentällä. Tähän liittyen Puolustusvoimat on toteuttanut pienimuotoista tutkimustoimintaa kaupallisten lennokkien hyödyntämisestä, Arhippainen kertoo.

– Puolustusvoimat ei lähtökohtaisesti kerro julkisuuteen yksityiskohtia sodan ajan joukkojen kokoonpanoista tai niiden tehtävistä.

Puolustusvoimat oli lähestynyt kirjeitse tavallisia kansalaisia, esimerkiksi lennokkien harrastajia. Mistä tämä lähestymistapa tuli?

– En voi kommentoida yksityistä kirjettä. Yleisellä tasolla Puolustusvoimathan pyrkii käyttämään hyväksi sellaista osaamista, mitä löytyy reserviläisten joukoista. Yksityiskohtia sodan ajan joukoista ja niiden tehtävistä emme voi antaa.

Minkälainen suunnitteilla oleva sodan ajan joukko olisi?

– Se liittyy nimenomaan siihen, mitä ei voi kommentoida. 

Onko ollut tarkoituksena selvittää, mihin lennokkeja voitaisiin käyttää uudella tavalla?

– En voi mennä yksityiskohtiin. Yleensä Puolustusvoimat ei kommentoi, miten kehitämme suorituskykyä.

Oletko saanut kyseisen kirjeen? Ota yhteyttä MTV Uutisiin sometilien kautta tai sähköpostitse (uutiset(a)mtv.fi)

Lennokkeja käytetään jo 

Miehittämättömiä ilma-aluksia, eli puhekielisemmin sanottuna droneja, on ennestään jo puolustusvoimien käytössä.

– Puolustusvoimat on jo aiemmin kouluttanut sekä palkattua henkilöstöä että varusmiehiä lennokkijärjestelmien käyttäjiksi. Järjestelmiä käytetään tiedustelu- ja valvontatehtäviin, Arhippainen sanoo.

Katso video: Puolustusvoimain komentaja: Haasteet Suomen lähiympäristössä jatkuvat

5:01

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja