Suomeen saapuva senaattori Mitch McConnell: Yhdysvaltojen pitäisi ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset ensimmäisenä

Yhdysvaltojen senaattoreita Helsinkiin 1:21
MTV Yhdysvalloissa: Republikaanissenaattoreita saapuu Suomeen

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään neljä yhdysvaltalaissenaattoria Helsingissä. Republikaanijohtaja McConnell sanoi kannattavansa Venäjän julistamista terrorismia tukevaksi valtioksi.

Yhdysvaltain senaatin republikaanien johtajan Mitch McConnellin lisäksi Suomeen saapuvat senaattorit John Barrasso, Susan Collins ja John Cornyn.

Samainen senaattoriseurue teki yllätysvierailun Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin luo Kiovaan lauantaina, mistä matka jatkui sunnuntaina Tukholmaan.

Tukholmassa McConnell kuvaili Suomen ja Ruotsin olevan Natolle "tärkeitä lisäyksiä".

McConnellin mukaan Suomi ja Ruotsi, toisin kuin jotkin Naton jäsenet, todennäköisesti täyttäisivät jäsenyyden edellyttämät velvollisuudet ja tarjoaisivat ”merkittäviä sotilaallisia voimvaroja.”

– Mielestäni Yhdysvaltojen tulisi olla ensimmäisenä jonossa ratifioimassa, jotta molemmat voivat liittyä, McConnell totesi.

Helsingin tapaamisessa on tarkoitus keskustella Suomen turvallisuusratkaisuista, Yhdysvaltain tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle sekä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Yhdysvalloissa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi on senaatin käsissä. Hyväksymistä varten vaaditaan kahden kolmasosan, eli 67 senaattorin myönteinen kanta. Tähän saakka kuultujen puheenvuorojen perusteella ratifiointi menee senaatissa läpi helposti.

Yhdysvaltojen nopea toiminta voisi kannustaa muiden Nato-maiden parlamentteja äänestämään myös ripeästi.

Niinistö kiitti Bidenia hienovaraisuudesta – McConnell vaatii Venäjää terrorismia rahoittavien listalle

Sunnuntaina presidentti Niinstö kertoi, että Valkoisen talon tapaamisen ja useiden puhelinkeskustelujen perusteella Joe Biden on luvannut kaiken mahdollisen tukensa Suomelle. Silti Yhdysvallat ei voi luvata turvatakuita ilman senaatin päätöstä asiasta. Tällaista päätöstä ei myöskään ole tulossa.

Samalla Niinistö kitti Yhdysvaltoja sen hienovaraisuudesta. Viimeisissä lausunnoissaan Yhdysvallat on ollut tietoisen varovainen, ettei ilmaisisi Venäjälle haluavansa työntää Suomea Natoon. Yhdysvaltojen valtionjohto on sen sijaan toistanut viikko toisensa jälkeen viestiä, että päätökset ovat Suomen ja Ruotsin omia.

Tukholmassa senaattori Mitch McConnell esitti kärjekkäämmän mielipiteen. Hänen mielestään olisi ”hyvä ajatus”, jos presidentti Biden lisäisi Venäjän terrorismia rahoittavien valtioiden listalle.

Asia kävi ilmi toimittajien tiedustellessa asiaa.

– Kannustan Bidenia tekemään niin, McConnell muotoili.

Kyseisellä listalla on tällä hetkellä neljä valtiota: Pohjois-Korea, Syyria, Kuuba ja Iran.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt Yhdysvaltoja tekemään näin jo huhtikuussa.

Keino olisi äärimmäinen, sillä se kiristäisi entisestään Venäjän vastaisia talouspakotteita ja listalle joutumisen myötä voitaisiin esimerkiksi jäädyttää venäläisvarallisuutta Yhdysvalloissa.

Lue myös:

    Uusimmat