Suomeen muuttanut James Iles: Helsingissä on tiettyä charmia

Taiteilija James Iles kuvaa maalauksissaan Helsinkiä abstraktisti ja väreihin hukuttautuen. – Helsinki ei tunnu niin vanhalta kuin jotkut brittikaupungit, mutta siinä on tiettyä charmia. Pidän siitä, miten hiljainen se on, Iles sanoo.

Taiteilija James Iles on alun perin Walesista. Mikä tuo meren rannalla varttuneen miehen Helsinkiin? Vastauksen voisi arvata. 

– Menen naimisiin suomalaisen naisen kanssa. Rakastan Suomea, olemme matkustaneet ees taas viimeiset viisi vuotta. Matkustan jatkuvasti, koska suurin osa tv-työstä, jota teen, on Iso-Britanniassa. Tulen ja menen paljon, Iles sanoo. 

Iles on paitsi taiteilija, myös storyboard artist, joka suunnittelee kohtauksia elokuviin ja tv-sarjoihin. Mies on kuitenkin rakastunut uuteen kotikaupunkiinsa. 

– Rakastan Eiraa ja Eiran rantaa, kaikkea rannikkoa. Vartuin rannikolla. Uin Eirassa päivittäin, jos on tarpeeksi lämmintä. Ja Hietalahti, joka esiintyy vahvasti töissäni, on mukava paikka. Satama-alue vetää minua puoleensa, Iles kuvailee. 

– Pidän Helsingissä myös siitä, että tarvitsee ajaa vain 15 minuuttia kaupungista pois ja on jo luonnossa. Selaista ei Briteissä ole paljon. 

Töissään Iles kuvaa Helsinkiä abstraktisti ja väreihin hukuttautuen. Hän nauttii erityisesti urbaanin ja teollisen maiseman kuvaamisesta. 

– Minua viehättää se, miten alue muuttuu paljon. Varsinkin teollisuusalueet jotka muuttuvat toisenlaisiksi, kuten asuin- tai vapaa-ajan alueiksi. Paikat, kuten Hietalahti, josta käsittääkseni käytetään nyt nimeä Telakkaranta, aiotaan muokata tapaamispaikoiksi. Uskon, että maisema muuttuu paljon. Tavallaan tallennan sen, mitä siellä on nyt, Iles sanoo. 

Iles pitää teollisuusalueiden muodoista; siitä, millaisia silhuetteja nostokurjet ja rakenteet muodostavat. 

– Minusta nämä paikat vain ovat kiehtovia. Tuottavia alueita. Ne tavallaan esittelevät kaupungin elämää: näet laivoja, jotka tulevat ja menevät. Näet, kun asioita rakennetaan, niitä tuodaan ja viedään pois. Minusta sitä on kiinnostavampaa maalata kuin luonnonmaisemaa, osittain siksi, että olen taustaltani kuvittaja. Käytän paljon mustaa mustetta ja akryyliväriä. 

Helsingissä on tiettyä charmia

Se, mikä Helsingissä tuntuu paikallisesta tylsältä, on Ilesin mielestä maagista: hän pitää siitä, ettei Helsinki pursu elämää ja kiirettä koko ajan. 

– Helsinki ei tunnu niin vanhalta kuin jotkut brittikaupungit, mutta siinä on tiettyä charmia. Pidän siitä, miten hiljainen se on. Siinä on pääkaupungin tuntua, paljon on meneillään, muttei se koskaan tunnu liian kiireiseltä. Rakastan Lontoota ja se on mielestäni fantastinen kaupunki, mutten tiedä, voisinko koskaan asua siellä. Se on liian hektinen. Pidän Helsingin tahdista, sillä on paljon tarjottavaa ilman suurkaupungin kiireistä tunnelmaa.


James Ilesin taidetta helsinkiläisessä Galleria Saimassa 15.6. asti.

Lue myös:

    Uusimmat