Suomeen ennätysmäärä Saharan hiekkaa, uusi pilvi saapui yllemme – tutkijat toivovat ihmisten lähettävän näytteitä

Saharan hiekkaa saapui jälleen Suomeen 1:58
Saharan hiekkaa saapui jälleen Suomeen.

Saharan hiekkapölypilvi saapui keskiviikkona Suomen ylle. Maahan asti hiekkapölyä on voinut laskeutua siellä, missä on satanut eli todennäköisimmin Pohjois-Suomessa. 

Alkuviikosta Saharan hiekkapöly himmensi maisemia Espanjassa. Sieltä se on jatkanut matkaansa Ranskan, Saksan ja Puolan yli Skandinaviaan. Suomen pölypilvi saavutti keskiviikkona.

Espanjassa pölylaskeumat ovat niin runsaita, että ne voivat aiheuttaa terveyshaittoja.

– Saharan pölyyn liittyy monia riskejä. Tärkein niistä kohdistuu ihmisten terveyteen. Me nimittäin hengitämme sisäämme tomuhiukkasia, sanoo meteorologi Ernest Werner Barcelonan ilmanlaadun seurantakeskuksesta.

Suomessa hiekkapöly ei aiheuta terveyshaittaa

Siihen mennessä, kun pölypilvet ehtivät Suomen ylle, ne ovat jo laimentuneet.

– Suomessa se on tämmöinen eksoottinen asia. Terveyshuolta ei ole, koska on pieniä pitoisuuksia ja laajalti eri kerroksille ilmakehässä laimentuneena, kuvailee Ilmatieteen laitoksen tutkija Outi Meinander.

Saharan pölypilvi levittäytyi koko Suomen ylle ylempiin ilmakerroksiin, mutta maahan asti sitä on voinut laskeutua lähinnä Pohjois-Suomessa, jossa on satanut. Hiekka voi erottua esimerkiksi lumen pinnalla tai pölykerroksena auton tuulilasissa. Utuinen ilma tai punaiset auringonlaskut voivat myös olla Saharan hiekan seurausta.

Ennätysmäärä hiekkapölyä Suomeen tänä vuonna

Ilmatieteen laitoksella toivotaan, että kansalaiset innostuisivat lähettämään näytteitä.

– Se auttaa meitä mallien kehittämistyössä eli on tärkeää, että tiedetään, miten mallit pystyvät ennustamaan Saharan pölyn kulkeutumista ja laskeumaa, toteaa Meinander.

Edellisen kerran Saharan pölyä havaittiin Pohjanmaalla pääsiäisenä. Tänä vuonna Suomeen on saapunut enemmän Saharan hiekkaa kuin koskaan aikaisemmin.

– Tänä vuonna on tosiaan tullut tänne maan pinnalle Suomessa isompia määriä kuin on koskaan ennen tullut. Vuonna 2021 näytteissä oli ehkä teelusikallinen, mutta nyt näyttäisi olevan desilitroja yhden neliömetrin alueella. Noin karkeasti sanottuna 10-kertainen määrä siihen vuoteen 2021 verrattuna, laskee Meinander.

Hiekkamyrskyjen määrä kasvamassa

Tutkijat arvioivat, että tulevaisuudessa Saharan hiekkaa kantautuu entistä useammin jopa tuhansien kilometrien päähän. Ilmastonmuutos nimittäin lisää hiekkamyrskyjen määrää ja voi myös muuttaa ilmavirtauksia.

– Näyttäisi toistaiseksi siltä, että näin voisi olla, että pölymyrskyjä olisi enemmän ja varsinkin sellaisia, jotka saapuvat Suomeen asti, pohtii Meinander.

Jo nyt on havaittu, että kymmenessä vuodessa talviaikaisten Saharan hiekkatapausten määrä Suomessa on kaksinkertaistunut.
 

Lue myös:

    Uusimmat