Suomalaistutkimuksen löydös: Pituus vaikuttaa verenpaineeseen!

Suomalaistutkimuksen perusteella ihmisen pituus voi vaikuttaa siihen, miten korkea verenpaine hänellä on. Tulokset osoittavat, että mitä lyhyempi henkilö, sitä korkeampi verenpaine.

Turun ja Helsingin yliopiston tutkijat tekivät havaintonsa selvittämällä 534 keskimäärin 61-vuotiaan helsinkiläisen verenpaineet perinteisellä yhden kerran mittauksella sekä vuorokausimittauksella.

Kun mittaustulokset yhdistettiin tietoihin osallistujien pituudesta, tutkijat havaitsivat verenpainelukemien suurentuvan tasaisesti sitä mukaa, mitä lyhyempi potilas oli. Kolesterolitasotkin olivat korkeammat lyhyillä osallistujilla. Yhteydet havaittiin riippumatta potilaiden painoindekseistä.

Tutkijoiden havainto saattaa osittain selittää, miksi pitkien ihmisten on useissa tutkimuksissa todettu välttyvän sydän- ja verisuonitaudeilta lyhyitä todennäköisemmin. Itse ilmiö saattaa johtua muun muassa siitä, että lyhyiden ihmisten verisuonet ovat halkaisijaltaan pienempiä, minkä takia verenpaineen on oltava korkeampi, jotta veri kiertää tehokkaasti.

Tuloksista voi olla apua lääkäreille heidän tulkitessaan potilaidensa verenpainelukemia. Tutkittavien pituus voi myös vaikuttaa verenpainetutkimusten tuloksiin. Havainnot julkaistiin arvostetussa Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat