Suomalaisten tärkeimmät arvot eroavat muista eurooppalaisista

Millaisia ovat suomalaisten arvot? 24:31

Universalismi, yhdenmukaisuus ja turvallisuus näyttävät olevan suomalaisille erityisen tärkeitä arvoja. Sosiaalipsykologian professori emeritus Klaus Helkama avasi arvomaailmaamme Studio55.fi-lähetyksessä.

– Ihmiset ovat samanlaisia joka puolella maailmaa. Kaikki arvostavat hyväntahtoisuutta. Mutta se, missä me (suomalaiset) poiketaan muista eurooppalaisista, niin siinä on oikeastaan kaksi arvotyyppiä. Universalismi on se, missä me ollaan mittauksissa oltu Euroopan ykkösiä – siellä on luontoarvot ja tasa-arvo. Ja toisaalta yhdenmukaisuus ja turvallisuus ovat meille myös tärkeämpiä kuin meidän naapurimaille, Suomalaisten arvot -kirjan kirjoittanut Klaus Helkama sanoi lähetyksessä.

Yhdenmukaisuus viittaa oman yhteisön normien noudattamiseen.

– Me suomalaiset ollaan aika sääntöorientoituneita verrattuna moniin muihin maihin.

Turvallisuuden arvostuksen Helkama arveli nousseen viime aikoina Ukrainan tilanteen takia.

– Kyllä se ihan yleinen havainto on, että silloin kun turvallisuus on uhattuna, niin sen tärkeys nousee. Eilen katsoin maanpuolustustahtoindikaattorista, että se (maanpuolustustahto) on noussut viisi pykälää näiden Ukrainan tapahtumien jälkeen.

– Kansainvälisessä vertailussa turvallisuus on meille selvästi tärkeämpi kuin tavallisille länsieurooppalaisille keskimääräisesti, Helkama sanoi.

Myös rehellisyys on suomalaisille tärkeää.

– Jos katsoo nimenomaan protestanttista Eurooppaa, niin tämä on ainoa maailmankolkka, jossa enemmistö ihmisistä sanoo, että toisiin ihmisiin voi luottaa.

Mitkä muut arvot ovat suomalaisille tärkeitä? Mitä ajatellaan esimerkiksi työstä ja työttömyydestä? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat