Suomalaisten seksihalut laskussa – syypäänä Facebook ja rasittava elämä

Ruuhkavuosiaan elävät pariskunnat rakastelevat nykyisin keskimäärin kerran viikossa. Halujen ja seksikertojen hiipumisen rinnalla suomalaiset kuitenkin toivoisivat lisää seksiä. Parisuhteissa yhä useampi yhdyntä on korvautunut itsetyydytyksellä.

Tutkimusprofessori Osmo Kontula näkee suomalaisten seksielämän muutoksissa syytä huoleen. Viimeisten tutkimusten mukaan suomalaisten rakastelukertojen ja seksihalujen määrä on laskussa.

– Jostain syystä meidän elämäntapamme on muuttunut sellaiseksi, että seksi saa aiempaa vähemmän sijaa.

Halujen hiipuminen näkyy tilastoissa erityisestä ruuhkavuosia elävien pienten lasten vanhemmilla. Kyselyn mukaan näiden parien yhdyntöjen määrä on tällä vuosituhannella laskenut keskimäärin kaksikymmentä prosenttia kahdeksan tutkimusvuoden aikana.

– Itsetyydytys on yleistynyt vastaavan määrän. Parisuhteissa yhä useampi yhdyntä on korvautunut itsetyydytyksellä, mikä on näin tutkijallekin hyvin puhutteleva trendi.

Kontulan mielestä taustalla on usein ajankäytön muuttuminen.

– Moni valittaa, että elämä on rasittavaa ja kuormittavaa eikä iltaisin jaksa kuin maata sohvalla television ääressä. Monessa lapsiperheessä lapset valvovat myöhään eikä pariskunnalla ole aikaa intiimiin yhdessäoloon.

"Puolet saadaan siitä, mitä toivotaan"

Ruuhkavuosiaan elävät pariskunnat rakastelevat nykyisin keskimäärin kerran viikossa. Halujen ja seksikertojen hiipumisen rinnalla suomalaiset kuitenkin toivoisivat lisää seksiä.

– Puolet saadaan siitä, mitä toivotaan. Tämän takia yhä useampi kokee tyytymättömyyttä liian harvatahtiseen seksielämäänsä. Ennen puhuttiin, että laatu korvaa määrän. Tutkimusten mukaan yhdyntöjen määrällä on kuitenkin merkitystä yleisen tyytyväisyyden kannalta, Kontula muistuttaa.

Hänen mukaansa seksin puute vähentää läheisyyden ja hellyyden kokemista.

– Jos fyysinen läheisyys alkaa rapautua, siitä syntyy riski suhteen jatkumiselle.

Professorin mukaan työelämän kuormituksen lisäksi seksihaluja syövät myös ahkera sosiaalisen median käyttäminen ja sänkyyn seuraavat älylaitteet.

– Jos toinen puoliso kokee, ettei kumppani on aidosti läsnä eikä osoita häneen kiinnostusta, myös toisen osapuolen kiinnostus vähenee.

Puolison on tärkeä kokea, että toinen haluaa tuottaa hänelle iloa

Kontulan mielestä seksuaalisen halun heräämisen kannalta läsnäolo ja toisen ottaminen huomioon on erittäin tärkeää.  Myös ulkonäköpaineet näyttävät saavat aiempaa enemmän sijaa. Ihmisten on vaikeampaa solmia pitkäaikaisia suhteita, koska he eivät tiedä, millaista kumppania ovat hakemassa. Rimaa on hilattu ylöspäin, ja se näkyy ulkonäköpaineissa.

Kontula neuvoo pariskuntia etsimään yhteenkuuluvuutta.

– On tärkeää, että pariskunnat kokevat olevansa samalla puolella ja samaa tiimiä. Yhteenkuuluvuuden kokeminen, toisen lähellä viihtyminen ja puolison haluaminen ovat todella tärkeitä asioita. Puolison on tärkeä kokea, että toinen haluaa tuottaa hänelle iloa. Siitä syntyy helposti positiivinen kehä. Kun yksi perusasia on kunnossa, moni muukin asia saattaa lähteä sujumaan. Usein se on tahdosta kiinni. Jos tahto puuttuu, suhde saattaa kaatua lillukanvarsiin. Mieli kannattaa kiinnittää niihin asioihin, jotka ovat hyvin.

Teksti: Jouni Sipilä


Lue myös:

    Uusimmat