Suomalaisten murheita 16 vuotta kuunnellut Pekka Sauri nykymenosta: "Helposti vallitsee negatiivisuusharha" – tässä hänen elämänohjeensa

1:31
Kulttimaineeseen noussut Yölinjalla-ohjelma houkutteli myös pilasoittajia – Pekka Sauri muistelee: "Nyt pannaan Sauria halvalla"

Vieläkö muistat kulttimaineeseenkin nousseen Yölinjalla-ohjelman, jota lähetettiin radiotaajuuksilla noin 16 vuoden ajan? Pekka Sauri pohti Huomenta Suomen haastattelussa, olisiko samankaltaiselle ohjelmalle tänäkin päivänä tarvetta – negatiivisten uutisten keskellä. 

Psykologian ja filosofian tohtori Pekka Sauri tuli koko Suomen kansan tuntemaksi radiotaajuuksien kautta, kun kansalaisten huolia ja murheita yöt läpeensä kuunnellut mies teki 16 vuoden ajan suosittua Yölinjalla-ohjelmaa. 

Sauri myöntää Huomenta Suomen lauantaisessa haastattelussa, että huolten kuunteleminen ja niissä auttaminen tuntuivat toisinaan raskailta. Etenkin alkuaikoina, kun ohjelma ja sen maestro vielä opettelivat ohjelman tekoa. 

– Suora lähetys on niin armoton: Jos sanot jotain, se on mennyt eikä sitä voi ottaa enää takaisin, Sauri kuvailee. 

Mikä teki Yölinjalla-ohjelmasta niin kulttimaisen?

Vaikka ohjelma lopetettiin noin 20 vuotta sitten, Saurin mukaan ei ole edelleenkään päivää, jolloin suosittu radio-ohjelma ei nousisi esille tavalla tai toisella. 

Miten radio-ohjelmasta on tullut niin kulttimainen? 

Ensinnäkin siksi, että Sauri ehti tehdä radio-ohjelmaa noin 16 vuoden ajan ja vuosien 1986–2002 aikana Sauri vastasi yli 12 000 puheluun.

Ohjelmaa seuranneet ja siihen osallistuneet ihmiset olivat ohjelman teon aikaan teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia. 

– Sehän on sellaista aikaa, että ihmisellä jää asiat voimakkaasti mieleen, Sauri pohtii.

– Ja varsinkin silloin, kun yritetään ottaa selvää, miten elämä toimii, miten elämää on syytä elää ja miten ongelmista selvitään.

Yölinjalla-ohjelma oli eräänlainen sukupolvikokemus, jota muistellaan vielä tänäkin päivänä.

– Se liittyy nuoruuden kokemuksiin. Se on itseasiassa ainut järkevä selitys, koska 20 vuotta – se on aivan älytöntä ja se tuntuu elävän vielä pitkään, Sauri itsekin hämmästelee ohjelmansa jatkuvaa suosiota.

Eikä pidä unohtaa sosiaalisen median ja laajemmin internetin voimaa. Hekin, jotka eivät ole eläneet aikana, jolloin Sauri vastasi suorassa radiolähetyksessä ihmisten puheluihin, ovat kuunnelleet ohjelmaa esimerkiksi YouTubesta. 

Kulttimaineeseen noussut Yölinjalla-ohjelma houkutteli myös pilasoittajia – katso jutun alussa olevalta videolta, millaisena Pekka Suri itse muistaa 20 vuotta sitten soitetut pilapuhelut!

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sauri: "Helposti vallitsee negatiivisuusharha"

Viime vuodet ovat olleet yhtä kriisin keskellä elämistä. Kun pahimmasta koronapandemian aiheuttamasta kurjuudesta luultiin päässun eroon, Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan ja maailmanjärjestys meni jälleen perustavanlaatuisella tavalla uusiksi. 

Globaalien kriisien keskellä moni suomalainen kokee omassa henkilökohtaisessa elämässään kriisejä, jotka voivat liittyä esimerkiksi taloudellisiin tai mielenterveydellisiin ongelmiin. 

Olisiko Yölinjalla-ohjelmalle tarvetta nyt, Pekka Sauri?

– Kannattaa pitää mielessä, että helposti vallitsee tällainen negatiivisuusharha. 

Negatiivisuusharha johtuu Saurin mukaan siitä, että uutisiin nousee "ainoastaan poikkeamat normaalista" ja nämä poikkeamat ovat yleensä negatiivisia asioita. Esimerkkeinä hän mainitsee muun muassa onnettomuudet, sodat, rikokset ja epäonnistumiset.

Poikkeamien takia ihmisillä tulee Saurin mukaan olla jatkuvasti "tutka päällä".

– Ellei ikään kuin aja mielensä läpi sellaista korjaussarjaa päivittäin, helposti tulee kuva, että kaikki on kaaoksessa ja maailmanloppu on juuri tulossa. Ei se ole.

Sauri ohjeistaa ihmisiä kiinnittämään huomiota siihen tavallisuuteen, josta poikkeamat kumpuavat. Valtaosa suomalaisistakin elää tavanomaista ja normaalia arkea. Sauri muistuttaa, että kohuotsikot ja negatiivisuuttakin vilisevä uutisvirta on "vain pintaa". 

– Jos mieli täyttyy pelkästään uhkaavilla uutisilla, eihän kukaan kestä sitä. 

– Ja sekin kannattaa muistaa, ettei ihminen ole muuttunut miksikään. Ihmisillä on ihan samat toiveet, pelot ja tarpeet kuin aina ennenkin. Ainoastaan teknologia ja muoti muuttuvat, hän sanoo. 

Katso Pekka Saurin haastattelu kokonaisuudessaan MTV Katsomossa osoitteessa mtv.fi

Pekka Sauri ja elämän tärkeimmät teesit – "Ihmiset ovat usein yksi ahdistuksensa kanssa"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja