Suomalaisten aamiaisherkku on tutkitusti paras – löytyykö sinun lautaseltasi?

Jos haluat syödä täyttävän ja terveellisen aamiaisen, lappaa lautasellesi perisuomalaista kaurapuuroa.

Uusi Journal of the American College Nutrition -ravitsemuslehdessä julkaistu tutkimus osoittaa kaurapuuron olevan erityisen hyvä aamiaisruokavaihtoehto. Tutkijoiden mukaan kaurapuuro pitää vatsan kylläisenä pitkään ja vähentää samalla lounasajan ruokahalua.

Louisianan yliopiton ja Penningtonin biomedikaalisen tutkimuskeskuksen tutkimukseen osallistui 48 aikuista. Puolet osallistujista nauttivat yöllisen paaston jälkeen aamiaiseksi kaurapuuroa ja puolet kaurapohjaisia muroja. Molemmissa aamiaisannoksissa oli saman verran energiaa, noin 363 kilokaloria. Testiryhmäläisten kylläisyyttä ja näläntunnetta seurattiin päivien ajan. Tutkimuksessa kaurapuuro osoittautui monellakin tapaa kauramuroja paremmaksi aamiaisvaihtoehdoksi. Puuro piti paremmin nälkää ja hillitsi himoja herkutteluun. Puuron paremmuutta selittää muun muassa sen sisältämät, paremmin imeytyvät ja täyttävät kuidut.

Kaurapuurosta hitti Britanniassa

Suomalaisten suosimasta aamiaisruoasta puurosta on noussut muutamassa vuodessa hittiruoka Britanniassa. Puuro on kasvattanut suosiotaan erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa, jotka ovat korvanneet sokeriset aamiaismurot terveellisemmäksi mieltämällään puurolla. Puuromarkkinat ovat tuplaantuneet Britanniassa vuodesta 2008 ja tuoreen selvityksen mukaan jopa puolet väestöstä kertoo syövänsä puuroa.

Brittien suosioon on noussut erityisesti suomalaisillekin hyvin tuttu kaurapuuro. Kauran on todettu useissa tutkimuksissa tekevän hyvää terveydelle muun muassa laskemalla verensokeria. Kaurapuuro on myös verrattain edullista ruokaa, joka pitää kuitenkin vatsan kylläisenä. Puurosta on noussut niin suuri ilmiö Britanniassa, että jopa pikaruokaketjut ovat ottaneet herkun ruokalistoilleen. Aamupuuroa voi nauttia jopa McDonald'sissa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat