Mainos

Suomalaispoliisi kamppailee Europolissa johtajana järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan: "Suomi on altis vaikutteille kuten muutkin EU-maat"

2:09

Järjestäytyneen rikollisuuden torjunnalle Euroopassa ei näy loppua lähiaikoina.

Viisi vuotta sitten vanhalla mantereella toimi noin 3 600 rikollisryhmää. Toissa vuonna niitä oli yli viisituhatta, ja tänä vuonna luvun arvioidaan olevan yhä suurempi, sanoo Europolin vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntakeskuksen johtaja Jari Liukku, 58.

Tuuli riepottaa kahta lippua nyppylällä olevan ison harmaatiilisen rakennuksen edustalla Haagissa Hollannissa. Kaksi lippua ovat Europolin ja EU:n liput.

Rakennuksen edustalla on iso matala vesiallas, missä ui valkoisia ja oransseja kaloja, ja sitä koristaa jokunen vesikasvi tuomassa häivähdyksen viihtyisyyttä. Vierestä kuuluu messukeskuksen korjaustyömaan pauke.

Haag on lukuisten kansainvälisten järjestöjen ja instituutioiden päämajakaupunki. Virkamieskorttelin klassikolta ulkoisesti näyttävässä paikassa on myös Europolin eli Euroopan poliisiviraston päärakennus, ei varsinainen ilo silmälle.

Rakennuksen uumenissa on Europolin vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntakeskuksen johtajan työhuone. Sinne ei pääse näkemään, Liukku antaa haastattelun viraston lehdistöhuoneessa.

Järjestäytynyt rikollisuus pitää Europolin miehet ja naiset kaikkein työllistetyimpänä, terrorismia enemmän.

Leijonanosa järjestäytyneelle rikollisuudelle

– Kun tarkastellaan Europolin tiedonvaihtoa meidän operatiivisten kumppaneiden kanssa, niin 76 prosenttia liittyy järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Osasto jota johdan kattaa kaikkiaan 19 eri rikostyyppiä, Liukku kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Huumeet, laittoman maahantulon järjestäminen, ihmiskauppa, omaisuusrikokset, petokset, ympäristörikokset, tuoteväärennökset. Tässä osa työsarasta.

Lisäksi järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin välillä on kytkentöjä.

– Ihmisillä, jotka ovat tai ovat olleet tutkinnan kohteena terrorismirikoksista, on ollut taustaa järjestäytyneessä rikollisuudessa, kuten huumausainerikollisuudessa, Liukku sanoo ja lisää, että kytkentöjä voi nähdä myös rahoituspuolella.

Liukku on koulutukseltaan poliisi ja varatuomari. Hän tuntee sekä Suomen että Euroopan laveampaa polkua.

Liukku aloitti nykyisessä toimessaan viime vuoden keväällä. Sitä ennen hän toimi EU-tehtävissä. Muun muassa Balkan on hänelle tuttu alue. Suomessa vakavaääninen virkamies on ollut poliisina muun muassa päällikkötehtävissä Helsingissä.

Suomi ei ole eristyksissä 

Vain päänsä perunakuopassa pitävä ajattelee yhä, että Suomi vielä lintukoto, mutta ei tämä ole myöskään järjestäytyneen rikollisuuden tyyssija. Europolin ja muidenkin eurooppalaisen poliisityön isoimmat huolet ovat muun muassa Balkanin alue ja Italia.

– Kyllä Suomi on altis vaikutteille kuten muutkin EU:n jäsenmaat. Meidän maantieteellinen sijaintimme ja väkiluku vaikuttavat siihen, millaisella intensiteetillä olemme vaikutuksen kohteena. Samat rikostyypit kuin Länsi- ja Etelä-Euroopassa.

Uusin teknologia helpottaa arkielämäämme, auttaa viranomaisia työssään – ja luo rikollisille uusia tapoja ja paikkoja harjoittaa hämäräpuuhiaan. Muun muassa Tor-verkkoineen netti on rikolliselle kuin karkkikauppa.

– Erityyppinen sähköinen kaupankäynti koskee myös laittomia hyödykkeitä ja palveluja, ja on kasvussa. Tämä vaihtelee rikostyypeistä, ja avoimen netin puolella on esimerkiksi tuoteväärennöksiä. Mutta esimerkiksi väärennetyt asiakirjat, huumausainekauppa, ampuma-aseet löytyvät pimeän netin puolella.

Huumekauppa on globaalia miljardien eurojen arvoista rikollista toimintaa. Sitä kaupataan vähittäisannoksina käyttäjille yhä perinteisesti kadunnurkista ja puistoista autotalleihin ja rappukäytäviin.

Huumekauppa vasta heräämässä nettiin 

– Noin kaksi prosenttia huumausainekaupan volyymistä on sähköisen kaupan piirissä, mutta selkeästi lisääntymässä. Rikolliset ovat tunnistaneet, että sähköisessä kaupassa markkinat ovat rajattomat, ihan kuten muukin liiketoiminta, siellä nähdään toiminnan hyödyt ja kiinnijäämisriski on pienempi.

Europol sekä analysoi saamaansa tietoa, että harjoittaa operatiivista toimintaa, mutta se ”ei ole mikään FBI”, sanoo eräs Europolin edustaja.

Järjestö ei voi esimerkiksi pidättää epäiltyjä, mutta se tukee kansallisia viranomaisia. Kansainvälinen rajat ylittävä järjestäytynyt rikollisuus tarkoittaa vähintään kahden jäsenmaan rajat ylittävää valoa kestämätöntä toimintaa.

Yhteistyö kattaa muita EU-järjestöjä kuten EU:n oikeudellisen yhteisyön yksikkö Eurojust, rajavalvontavirasto Frontex ja petostentorjuntavirasto Olaf.

Yhteistyökumppaneita ovat myös niin Interpol, jonka kanssa Europolilla on yhteinen toimintasuunnitelma, kuin YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaava toimisto UNDOC.

Kriitisten maiden kanssa halutaan lisäyhteistyötä

Lisäksi rikollisuutta vastaan kamppaillaan yhdessä niin kutsuttujen kolmansien, eli ei-EU-maiden, kanssa. Tässäkin on vielä parantamisen varaa, esimerkiksi niin kutsuttujen kriittisten maiden kohdalla.

– Mainitsen esimerkiksi Pohjois-Afrikan maat, jotka liittyvät huumausainekauppaan ja ihmissalakuljetukseen. Niiden kanssa on keskeistä saada aikaan yhteistyösopimus. Tällä hetkellä meillä on yhteistyösopimus Länsi-Balkanin maiden kanssa. Se on ehdoton edellytys, koska Länsi-Balkanin reitti on huumausaineiden ja muunkin tyyppisten laittomien hyödykkeiden ja palvelujen osalta yhä kriittisessä roolissa.

Europolin toiminta on, luonnollisesti, tarkkaan säädeltyä.

Liukku kertoo, että Europol voi vastaanottaa kolmansilta mailta tietoa, mutta jos Europol haluaa lähettää operatiivista tai henkilötietoa, tähän tarvitaan operatiivinen sopimus. Europolin mandaatti on nyt Brysselissä EU:lla ja EU-komissiolla.

Euroopassa on viime vuosina keskusteltu paljon henkilötietojen yksityisyydestä ja keräämisestä. EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen lyhenne gdpr lienee monelle tuttu.

Tieto tallessa useita vuosia

Europol muun muassa kerää, varastoi, analysoi ja antaa kansallisille poliisiviranomaisille tietoa. on EU:n virastoista poikkeusasemassa sikäli, että se voi tallentaa operatiivista tietoa kolme vuotta, tutkinnallisista syistä jopa pidempään, Liukku kertoo.

Europolin prioriteettilistan määrittää EU. Uusin toimintasuunnitelma astui voimaan tänä vuonna ja kestää 2021 loppuun. Toki Europolilla on roolinsa uhkien määrittelemisessä.

Haastattelu on ohi, Liukku saattelee ulko-ovelle asti. Sisääntulo- ja turvatarkastusrakennuksessa luovutan vierastunnukseni ja saan panttina olleen passini takaisin.

Pohjanmeren tuuli tuntuu henkäilevän loputtomasti. Toinen lipuista, Europolin sinikeltavalkoinen, on kietoutunut luonnonvoiman seurauksena tankoon.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.