Suomalaislapset ostavat netistä vaarallisia kemikaaleja limaleikkeihin – Tukes varoittaa vanhempia

1:09

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin tietojen mukaan suomalaislapset tilaavat verkkokaupoista booraksia leikkiliman tekoa varten.

Videolla opetellaan tekemään limaa turvallisesti!

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa suomalaislapset ovat ostaneet EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista booraksia leikkiliman tekoa varten. Lapset ovat myös myyneet kemikaalia eteenpäin kavereilleen somekanavissa.

Booraksi on vaaralliseksi luokiteltu kemikaal

Tukes muistuttaa, että booraksi on vaaralliseksi luokiteltu kemikaali, jota ei saa myydä kuluttajille EU-alueella.

Booraksi on EU:ssa luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Eläinkokeissa on todettu, että booraksille altistuminen saattaa heikentää hedelmällisyyttä tai vaurioittaa sikiötä. 

Limaleikeissä lasten iho on kosketuksissa kemikaaliin pitkiäkin aikoja, kun limaa muokataan ja vatkataan käsissä.

– EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa myynnissä olevissa kemikaaleissa ei Tukesin havaintojen mukaan useinkaan ole EU:ssa vaadittavia varoitusmerkintöjä, jotka kertovat kemikaalin vaarallisuudesta terveydelle ja kemikaalin turvalliseen käyttöön liittyvistä ohjeista. Tuotteen ostaja ei siis välttämättä ymmärrä tilaavansa vaarallista, EU-alueella vain ammattikäyttöön rajattua kemikaalia, Marilla Anttila Tukesista kertoo.

Syöpää aiheuttavia, perimää vaurioittavia ja lisääntymiselle vaarallisia eli CMR-luokiteltuja kemikaaleja ei saa tuoda maahaan kuluttajakäyttöön. Näitä kemikaaleja ei saa tilata edes omaan käyttöön eikä myydä tai jakaa eteenpäin.

Tee limoja turvallisista aineksista

Tukes suosittelee, ettei limamassojen tekemiseen käytetä terveydelle vaaralliseksi luokiteltuja kemikaaleja. Vaaralliseksi kemikaalin tunnistaa pakkauksista löytyvistä varoitusmerkinnöistä.

 Vältä limalaboratoriossa näitä aineita:

  • Booraksi. Luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi kemikaaliksi. Kemikaalia ei saa olla myynnissä kuluttajille EU:n alueella.
  • Boorihappo. Kemikaalia löytyy pieniä pitoisuuksia esimerkiksi piilolinssinesteistä. Boorihappo on myös luokiteltu lisääntymiselle vaaralliseksi kemikaaliksi.
  • Muut kodin vaaralliset kemikaalit, joissa on varoitusmerkkejä.

Suosi näitä:

  • Ruuanvalmistukseen käytettävät aineet, kuten perunajauho, maissitärkkelys, jogurtti, vesi ja elintarvikeväri.

Kaupoissa myytävät lelut, kuten limat, eivät saa aiheuttaa ihmisten terveydelle haittoja, jotka johtuvat kemikaaleille altistumisesta. Esimerkiksi booraksin ja boorihapon käyttö leluissa on rajoitettu.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja