Suomalaislääkäri muistuttaa: 6 tärkeää asiaa, jotka jokaisen meistä tulisi muistaa kesällä – teethän näin joka ilta?

Osaatko levittää aurinkovoidetta oikein? Moni tekee saman virheen – katso ohje 2:01
Osaatko levittää aurinkovoidetta oikein?

Huh hellettä! Yleislääketieteen erikoislääkäri Tove Laivuori Mehiläisestä muistuttaa, mitä suomalaisten tulisi erityisesti lämpiminä kesäpäivinä pitää mielessä omaan hyvinvointiin liittyen.  

Lämpimällä säällä on erityisen tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Mehiläisen yleislääketieteen erikoislääkäri Tove Laivuori listasi kuusi tärkeintä asiaa, jotka suomalaisten tulisi muistaa kesäpäivinä.

1. Ihon lisäksi myös silmät suojaan auringolta

Lämpiminä kesäpäivinä ulkoillessa on muistettava suojautua auringon säteilyltä. Tehokkain keino on suojata iho vaatteilla ja riittävällä suojakertoimella varustetulla aurinkorasvalla. Ihon lisäksi auringon UV-säteily voi vaikuttaa silmien terveyteen, joten myös silmät on hyvä suojata esimerkiksi laadukkailla aurinkolaseilla tai lipallisella hatulla. Muista suojautuminen myös pilvisellä säällä tai kun vietät kirkkaana päivänä aikaa varjossa. 

2. Muista juoda riittävästi vettä

Vesi ylläpitää nestetasapainoa ja säätelee kehon lämpötilaa, joten etenkin hellepäivänä on tärkeä huolehtia veden juomisesta. Nestevajaus heikentää suorituskykyä ja lisää väsymystä. Aikuiselle riittävä vesimäärä on noin 2– 3 litraa päivässä, sisältäen ruoan mukana tulevan veden. Lapselle riittävä määrä on 1– 1,5 litraa. Helteellä määrää kannattaa kuitenkin lisätä oman tarpeen mukaan. Vettä kannattaa juoda pieninä annoksina pitkin päivää.  

3. Pidä huoli suolatasapainosta syömällä oikein

Jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina, myös riittävästä syömisestä on huolehdittava. Helteellä kannattaa syödä pieniä aterioita useasti päivästä sekä suosia kevyitä, viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaattia. Kesälle tyypillisen grilliruoankin voi syödä kevyenä, kunhan muistaa tehdä oikeita valintoja. Valitse lautasellesi grilliherkuksi esimerkiksi kasviksia ja muista sopiva annoskoko. 

4. Muista myös hampaiden terveys herkutellessa

Lämpimällä säällä nesteytys on erityisen tärkeää ja viileät herkut maistuvat, mutta myös suun terveydestä tulee muistaa huolehtia. Makeat ja happamat tuotteet, kuten alkoholi-, ja virvoitusjuomat sekä jäätelöt ja makeiset, voivat aiheuttaa hampaiden reikiintymistä ja hampaiden pinnan syöpymistä. Hampaiden terveydestä voi huolehtia suosimalla säännöllistä ateriarytmiä, välttämällä napostelua sekä huuhtelemalla suu vedellä tai maidolla. Janojuomana paras vaihtoehto on vesi - makeat ja happamat juomat on hyvä nauttia ruuan yhteydessä. 

5. Tee punkkitarkastus joka ilta 

Kesäisen ulkoiluretken jälkeen voi iholta löytyä punkki, joka on syytä poistaa mahdollisimman pian kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Kesäisin punkkitarkastus onkin hyvä tehdä päivittäin. Pitkähihaiset ja –lahkeiset vaatteet sekä hyönteiskarkote voivat ehkäistä punkin pääsemistä iholle. Muista myös tarkkailla ihoa pureman jälkeen. Ota yhteys lääkäriin, jos ihoon muodostuu punoittavaa rengasmaista ihottumaa tai sinulla ilmenee kuumetta, päänsärkyä tai muita yleisoireita. 

6. Muista riittävä lepo ja uni myös kesällä

Valo vaikuttaa nukahtamiseen tarvittavan melatoniinihormonin tuotantoon, joten kesän valoisat illat ja aamut voivat häiritä nukahtamista ja unta. Lisäksi arkirytmin muuttuminen lomalla voi vaikuttaa unirytmiin. Nukahtamista ja unen laadun parantamista kannattaa edistää viilentämällä ja pimentämällä makuuhuone sekä liikkumalla säännöllisesti viileämpään aikaan vuorokaudesta. Kovin myöhään illalla ei kannata harrastaa kovatehoista liikuntaa, koska se voi vaikeuttaa nukahtamista. Muista varata unelle sekä rentoutumiselle aikaa. Stressi voi heikentää nukkumista

Lähde: Mehiläinen

Lue myös:

    Uusimmat