Suomalaisilla kodinostajilla pahoja harhaluuloja

Suomalaiset omakotitalon ostajat tuntevat melko huonosti talokauppaan liittyviä lainalaisuuksia, paljastaa SKV Kiinteistönvälityksen kysely. Myyjän oletetaan esimerkiksi vastaavan talon pikkuvioista jopa vuosia kaupanteon jälkeen.

Millaiset ovat talon perustukset? Entä onko talossa kiinnityksiä? Löytyykö kaupanvahvistajaa? Nämä asiat ovat monelle omakotitalon ostajalle täyttä hepreaa.

SKV Kiinteistönvälityksen välittäjilleen tekemän kyselyn mukaan suurin osa talon ostajista tai myyjistä tuntee talokauppaan liittyvät lainalaisuudet vain osittain tai huonosti. Suurimmat harhaluulot liittyvät myyjän vastuuseen talosta.

– Monet talonostajat luulevat, että myyjällä olisi kiinteistöstä viiden vuoden takuu, ja kaikki pienetkin talon ikääntymiseen liittyvät viat voi korjauttaa myyjällä, välittäjä kertoo.

Välittäjien mukaan myös monet taloaan kauppaavat ovat epätietoisia vastuustaan. Jos talosta löytyy viiden vuoden sisään kaupanteosta esimerkiksi myyjästä johtuvia kosteusvaurioita, ostaja voi vaatia hinnanalennusta tai kaupan purkua. Joidenkin välittäjien mukaan vaatimukset hinnanalennuksista ovat jopa yleistyneet.

– Tietoisuus ostajan oikeuksista on lisännyt vaatimuksia ostohinnan alentamisesta. Kuntotarkastuksissa löytyneistä pienistäkin virheistä yritetään helposti saada alennusta hintaan, välittäjät kertovat.

Myös ostajilla on velvollisuus ottaa selvää talon kunnosta ja tontista ennen kauppaa, mikä tuntuu monelta unohtuvan.

– Helposti luullaan, että ostaja voi seistä tumput suorana, eikä hänen tarvitse ottaa selvää kiinteistön kunnosta tai muistakaan asioista, välittäjä ihmettelee.

Kyselyn on toteuttanut SKV Kiinteistönvälitys toukokuussa 2013. Kyselyyn vastasi 33 kiinteistövälittäjää eri puolilta Suomea.

Lue myös:


Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja